Hlavní obsah
Lidé a společnost

Pohraničí 1938. Tragédie v Krajkové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: wikimedia commons/volné dílo

V obci Krajková padlo v září 1938 pět československých vojáků

Boje o pohraničí ze září 1938 jsou málo známou kapitolou boje Čechoslováků proti nacismu.

Článek

V obci Krajková (německy Gossengrün) se odehrály v září 1938 dva velké incidenty. Německá menšina, která byla zfanatizována nacismem Adolfa Hitlera, se postupně radikalizovala, a připravovala se na povstání proti Československu. Dne 12. září 1938 povstání vypuklo po projevu Adolfa Hitlera na sjezdu NSDAP v Norimberku. V tomto projevu Hitler zdůrazňoval utrpení tří a půl milionu soukmenovců v československém pohraničí, což byla naprostá lež a výplod propagandy. Po tomto velmi emotivním projevu začaly v pohraničí tisícové demonstrace a došlo k prvním útokům na české bezpečnostní složky a české občany v pohraničí.

Boje s henleinovci

12. září byli v Krajkové po projevu Hitlera napadeni četníci. O den později se situace vyostřila. Dav zfanatizovaných henleinovců zaútočil na poštu. Dva četníci, kteří se vydali na pomoc poště, byli přepadeni a odzbrojeni. Poté henleinovci zaútočili na četnickou stanici, kterou bránil jen její velitel praporčík Petr Hladík. Během nastalé situace byl postřelen nejen sám Hladík, ale i jeho manželka.

V noci se do Krajkové vydal pohotovostní oddíl. Ten osvobodil zajaté Čechy, ale i on se stal terčem útoku henleinovců. Při přepadu byl zasažen do hlavy strážmistr Václav Ráž, který svému zranění později podlehl. Zraněni byli i další dva muži, z nichž nejhůře dopadl Antonín Pokora, kterému musela být v nemocnici amputována ruka.

Zrada z vlastních řad

Následující den do obce dorazila 1. rota cyklistického praporu ze Slaného. Vojáci asistovali při zajišťování a výsleších organizátorů přepadu. Kolem desáté hodiny večer se ozvala střelba. Vojín československé armády německé národnosti Franz Ludwig se pokusil osvobodit své zajaté soukmenovce a zákeřně napadl vojáky své roty. Výsledkem jeho střelby bylo pět mrtvých a dva zranění vojáci. Zbylí vojáci Ludwiga obklíčili a ten se následně střelil do hlavy. Tomuto zranění později podlehl.

Prameny:

Nečas, Jaroslav. Válka revue speciál. Ztracená varta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz