Hlavní obsah

Budou velké televizory brzy zakázány? Nové nařízení EU vyvíjí tlak na výrobce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

Budou velké televizory brzy zakázány? Nové nařízení EU vyvíjí tlak na výrobce | foto: Oscar Nord/Unsplash

Od 1. 3. 2023 EU zpřísní nařízení o ekologii. Nové energetické limity se budou vztahovat na monitory a televizory. To vyvolá tlak především na výrobce velkoformátových OLED obrazovek a displejů s velmi vysokým rozlišením.

Článek
Foto: Hlavní Události

Budou velké televizory brzy zakázány? Nové nařízení EU vyvíjí tlak na výrobce | foto: Oscar Nord/Unsplash

Od 1. března 2023 bude platit nové nařízení o ekologickém designu, které by mohlo vytvořit obrovský tlak na výrobce větších televizorů OLED a zejména na nové televizory s rozlišením 8K. Důvodem je úspora energie. Dříve uvedená spotřeba energie je pro tyto modely příliš vysoká. Zejména televizory s rozlišením 8K by musely výrazně ubrat na své spotřebě, aby se v budoucnu směly prodávat v EU. Brzdí tím EU další vývoj?

CO PŘESNĚ SE SKRÝVÁ POD NAŘÍZENÍM O EKODESIGNU

Z hlediska spotřeby elektřiny jsou v Evropské unii důležité dva soubory předpisů: směrnice o energetické účinnosti a nařízení o ekodesignu. Směrnice o energetické účinnosti rozděluje elektrické spotřebiče do různých tříd. Má sloužit jako orientační pomůcka pro spotřebitele při nákupu co nejúspornějších spotřebičů.

Nařízení o ekodesignu naproti tomu obsahuje „požadavky na ekodesign pro uvádění elektronických displejů na trh a do provozu“. Mimo jiné také definuje limity energetické spotřeby displejů. Pouze v případě, že jsou splněny, mohou být příslušné prostředky prodávány na evropském vnitřním trhu.

Index energetické účinnosti (EEI) se vypočítává podle složitého vzorce. S mírně odlišnými koeficienty se používá také pro výpočet tříd energetické účinnosti. Rozhodujícím faktorem pro výpočet indexu je naměřená spotřeba energie displeje při zobrazování videa se standardním dynamickým rozsahem (SDR). Jas musí být alespoň 65 % maximálního jasu displeje a automatická regulace jasu (snímač okolního světla) musí být deaktivována.

Pokud snímač okolního světla nelze vypnout, platí pro měření další předpisy. Do 28. února 2023 platí pro displeje s rozlišením Full HD (1920 × 1080) maximální hodnota EEI 0,9 a pro displeje s rozlišením 4K (3840 × 2160) maximální hodnota 1,1. Do té doby se na samosvítící displeje OLED vztahuje korekční faktor ve výši deseti bonusových bodů. Obrazovkám s rozlišením 8K (7680 × 4320 pixelů) nebo samosvítícím mikro-LED se zatím omezení nekladou.

Od 1. března 2023 ale EU utahuje šrouby, bonusové body za OLED budou zrušeny. Full HD obrazovky mohou mít maximálně EEI 0,75 a pro vyšší rozlišení a mikro-LED displeje bude od té doby platit limit 0,90. Z nařízení jsou vyňaty pouze televizory, které jsou k tomuto datu už v prodeji.

Rychlý pohled na čelo žebříčku nejlepších televizorů ukazuje, že pro OLED televizory by zrušení bonusových bodů mohlo být kritické a s dodržením limitu budou mít problémy zejména televizory s rozlišením 8K. Například zbrusu nový OLED TV Sony XR-65A95K se s hodnotou EEI 0,94 s těmito podmínkami jen těsně vyhýbá limitu.

EU SKUTEČNÝ CÍL MÍJ

Foto: Jens Kreuter/ Unsplash

Prodej 8K televizorů nebyl v uplynulém roce na trzích EU nijak vysoký, přesto se zástupci oborových organizací a asociací obávají útlumu dalšího vývoje v tomto segmentu. | Zdroj: Jens Kreuter/ Unsplash

V segmentu televizorů s rozlišením 4K ale výrobci zůstávají v klidu. Například Samsung předpokládá, že jeho 4K modely budou standard splňovat, a to ať už jde o mini-LED nebo Quantum DOT OLED. Podobně i Philips věří, že všechny jeho televizory pro modelový rok 2022/2023 budou požadavky nařízení o ekodesignu splňovat. Panasonic uvádí, že většina jeho modelů už nové limity dokonce splňuje.

Pokud nelze energetickou bilanci zlepšit technickým vývojem, dá se očekávat, že výrobci sníží jas. Ačkoli nařízení o ekodesignu stanoví, že spotřeba energie musí být měřena na úrovni nejméně 65 % maximálního jasu a v žádném případě nesmí být nižší než 220 cd/m², toto omezení stále dává většině obrazovek dostatečnou volnost. Pro uživatele to nepředstavuje zásadní omezení; jednoduše si zvolí jinou předvolbu obrazu, například „Kino“ nebo „Živý“, a tmavé tovární nastavení nebo úsporný efekt mohou ignorovat.

Kromě toho se nařízení o ekodesignu týká pouze spotřeby energie při přehrávání obsahu SDR, jako jsou běžné televizní programy. Skutečným žroutem energie jsou ale vysoce dynamická videa HDR.

Foto: Hlavní Události

Energeticky náročné 8K televizory už pravděpodobně brzy nebude možné na trzích EU zakoupit. | Zdroj: Ashley Byrd/Unsplash

Splnit energetický limit ale budou muset obrazovky 8K. Jejich hustota pixelů při rozlišení 7680 × 4320 je čtyřikrát vyšší než u displejů 4K. Díky tomu je jejich vyzařovací plocha o více než čtvrtinu menší a potřebné vodiče a tranzistory zabírají další místo. K vytvoření stejného jasu jako u panelu 4K je tedy u displeje 8K zapotřebí podstatně více elektrické energie. A to dokonce i v klasickém provedení s podsvícenými mini-LED a s ještě vyššími nároky u samosvítících pixelů OLED nebo mikro-LED.

Našimi kolegy v německé redakci Chipu nedávno testovaný LCD televizor Sony XR-75Z9J se stmívatelnými mini LED diodami ve funkci podsvícení odebírá 181,2 W při zobrazení obsahu SDR a svítivostí 250 cd/m². V porovnání s ostatními modely 8K je tento televizor úsporný, ale s hodnotou EEI 1,14 zjevně nedosahuje limitu. Model pro rok 2023 by musel ušetřit dobrých 22 % energie, aby mohl být v EU prodáván. Těžko si lze představit, že se v tak krátké době vývojářům podaří tak drasticky snížit energetickou náročnost nové generace televizorů 8K.

Podíl televizorů s rozlišením 8K prodávaných v EU byl v tomto roce zanedbatelný. Z dlouhodobého hlediska ale nastavené limity mohou zabránit dalšímu technickému vývoji obrazovek s vysokým rozlišením, což je podle stanov EU nepřípustné. Není tedy divu, že se příslušné zájmové skupiny a asociace, působící v Evropě v oblasti elektroniky, snaží přimět Evropskou komisi, aby na poslední chvíli limity pro displeje 8K a mikro-LED pozastavila. Pokud se ale dá věřit odborníkům z oboru, zatím se jim to nepodařilo.

Líbil se Vám tento článek? Máme jich mnohem víc…

Sledujte nás, aby Vám nic nového neuteklo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz