Hlavní obsah

iDnes: „Univerzita s „rychlotituly“ porušovala mnohé, Nerudová asistovala studentce“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

zdroj: iDnes.cz | MARFA

Kontrola na Mendelově univerzitě zjistila několik pochybení v době, kdy byla rektorkou kandidátka Nerudová. Škola podle kontroly (NAÚ) porušovala zákon o VŠ, nařízení vlády i vlastní předpisy. Nerudové kolega připustil, že vedení mohlo jednat jinak.

Článek

Podle dvanáctistránkového dokumentu Národního akreditačního úřadu (NAÚ) škola postupovala v několika případech nezákonně a porušovala také vlastní předpisy. Velká část pochybení se stala v době, kdy byla rektorkou univerzity současná kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová, píše Deník N.

„Pověřené osoby konstatují, že na kontrolované Mendelově univerzitě v Brně zjistily při uskutečňování akreditovaných činností nedostatky, včetně závažných nedostatků týkajících se dodržování zákona o vysokých školách, nařízení vlády o standardech pro akreditace ve vysokém školství a vnitřních předpisů MENDELU,“ cituje deník závěry zprávy NAÚ.

Škola obdržela závěry úřadu 24. října, proti kontrole podala námitky. „O výsledcích kontroly, respektive vyřízení námitek budu jako předseda Rady Národního akreditačního úřadu informovat členy na pravidelném zasedání dne 19. ledna 2023,“ odpověděl předseda NAÚ Robert Plaga, který letos v dubnu nařídil zahájení kontroly.

Nejvíce problémů se týkalo provozně ekonomické fakulty, se kterou je nyní spjata kauza rychlotitulů, kvůli níž začátkem prosince rezignoval děkan Pavel Žufan. Za dob rektorky Danuše Nerudové měli studenti univerzity v několika případech nezvykle rychle získat doktorský titul Ph.D. Nerudová obvinění odmítá, závěr těchto kontrol se veřejnost do prvního kola prezidentských voleb nedozví.

Podle zjištění Seznam Zpráv však byla Nerudová u jedné z německých doktorandek v pozici vedoucí disertační práce, byla s ní tak v kontaktu po celou dobu tříletého studia.

Ztráta akreditace

Univerzitu Nerudová jako rektorka řídila od února 2018 do konce ledna letošního roku. Dle předchozích závěrů kontrolorů neměla ani dodatečně nastavená opatření proti podvodům a plagiátorství.

Pochybení vedení vysoké školy podle Seznam Zpráv připustil profesor Radim Farana, který v inkriminované době působil vedle Nerudové jako prorektor pro vzdělávací činnost.

„Dnes můžeme říct, že jsme na to mohli přijít rychleji - no jasně, mohli -, ale v tu chvíli jsme byli přesvědčeni, že něco takového ani není možné, že po kauze s plzeňskými právy prostě není možné, aby studenti končili za výrazně kratší dobu, než je standardní,“ uvedl Farana a připustil, že dnes by pravděpodobně reagoval jinak.

Akreditační úřad proto už v květnu rozhodl, že brněnské univerzitě u doktorských oborů ekonomického zaměření odebere takzvaný institucionální akreditaci. To by mělo znamenat, že škola si nové studijní programy s tímto zaměřením už nebude moci schvalovat sama, ale musela by o to vždy žádat úřad.

Dané rozhodnutí akreditačního úřadu je ale i po pěti měsících nepravomocné. Brněnská vysoká škola se totiž odvolala. Na základě srpnového verdiktu přezkumné komise byl poté případ vrácen Plagově Radě Národního akreditačního úřadu k novému projednání, které se zatím neuskutečnilo.

Líbil se Vám tento článek? Máme jich mnohem víc…

Sledujte nás, aby Vám nic nového neuteklo

autor: Daniel Zeman

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz