Hlavní obsah

Kdo je generál Petr Pavel? Nejen elitní voják, ale také spolupracovník KSČ.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hlavní Události

Zdroje: iDnes.cz, Echo24.cz a SeznamZprávy.cz

První článek rubriky KDO JE…? se věnuje Petru Pavlovi, který je český voják, armádní generál Armády České republiky ve výslužbě. V roce 2015 byl zvolen předsedou Vojenského výboru NATO, ale také v minulosti Petr Pavel sloužil komunistickému režimu.

Článek

Petr Pavel

  • Armádní generál ve výslužbě, v letech 2015 až 2018 byl předsedou Vojenského výboru NATO.
  • Prošel řadou velitelských pozic, od července 2012 do dubna 2015 působil jako náčelník Generálního štábu Armády ČR.
  • Rodák z Plané u Mariánských Lázní studoval na vojenském gymnáziu v Opavě, poté pokračoval na Vysoké škole pozemního vojska ve Vyškově, kde se orientoval na průzkum a výsadkové jednotky.
  • Po studiu nastoupil do Prostějova k výsadkovému pluku zvláštního určení; tehdy vstoupil do KSČ, což dnes označuje za chybu.
  • Jeho kandidaturu podpořilo podpisem přes 81 tisíc občanů.

Český elitní voják Petr Pavel v úterý 6. září 2022 oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta ČR. Petr Pavel splnil zákonné podmínky a byl tak připuštěn k lednovým prezidentským volbám spolu s dalšími osmi prezidentskými kandidáty.

V roce 2020 založil iniciativu Spolu silnější, která během covidové pandemie pomáhala lidem v první linii.

Petr Pavel začínal svou vojenskou kariéru ještě v komunistickém Varšavském paktu, jejího vrcholu ale dosáhl v demokratické české armádě, v letech 2012 až 2015 byl náčelníkem generálního štábu. Má ale také zkušenosti z boje, na zahraniční misi v tehdejší Jugoslávii velel jednotce, která osvobodila uprostřed chorvatsko-srbského ozbrojeného konfliktu skupinu obklíčených francouzských vojáků.

První zkušenosti ve vojenské diplomacii získal jako zástupce vojenského a leteckého přidělence Česka v Belgii, Nizozemsku a Lucembursku. Pavel byl v letech 1985 až 1989 členem KSČ. Je ženatý, s manželkou Evou má dva syny.

Spolužák Petra Pavla: Měl by o sobě říkat pravdu, ale nedělá to

Minulost generála ve výslužbě Petra Pavla (61) není tak průhledná, jak to jeden z favoritů prezidentské volby doposud líčí. Po historiku Petru Blažkovi, který tvrdí, že Pavel o svém životě před listopadem neříká celou pravdu, byť o sobě zveřejnil všechny možné dostupné záznamy, se poprvé rozhodl o Pavlově minulosti promluvit muž, který ho skutečně znal.Všichni absolventi kurzu podle něj dobře věděli, že jsou cvičeni na agenty v diplomatickém prostředí, žádné plazení blátem v týlu nepřítele se u nich nepředpokládalo.

„Sledovačky, kdy nám protějšek dělala StB, budování úkrytů, mrtvé schránky na předávání, pořízení fotografií nebo navazování kontaktů. Museli jsme ukázat, že umíme sehnat někoho pro spolupráci, zjistit, kde bydlí, zajistit návštěvu v tomto bytě a podmínky pro následné možné využití tohoto člověka pro zpravodajskou činnost apod.,“ vypočítává Beneš.

Ten se do kurzu dostal, protože jako náčelník výzbrojní služby u 3. motostřeleckého pluku 1. tankové divize rozuměl technice a z ruštiny překládal manuály pro sovětské zbraně. Na Západě měl sledovat trendy ve zbrojení a informovat o tom velení ČSLA.

„Dostat se do tohoto kurzu nebylo vůbec jednoduché. Kromě samozřejmých kádrových předpokladů jsme prošli prověrkami všech stupňů na ministerstvu obrany nebo StB,“ uvádí Beneš.

VÝBĚR ZE ŽIVOTOPISU Z ROKU 1987

Oba moji rodiče jsou členy KSČ a aktivně se účastní stranické práce. Otec po dobu svého působení v Kladně pracoval v Socialistické akademii. Tato činnost rodičů jakož i jejich názory a debaty v této oblasti přirozeně ovlivňovaly mé sourozence i mě. Otec mi vysvětloval různé společenské jevy na příkladech z praxe, na příkladech příbuzných a známých a budoval tak u mě správný náhled na svět a schopnost orientace.

Po dobu základní školní docházky jsem byl členem Pionýra, bez funkcí. Na gymnáziu jsem vstoupil do SSM, kde jsem se účastnil i politického vzdělávání v Leninském kroužku.

Velký vliv na mé pozdější názory mělo léto roku 1968. Tehdy byli u nás na návštěvě přátelé ze Sovětského svazu. Právě na kontrastu mezi nimi na jedné straně a protisovětskými náladami na druhé mi otec srozumitelně k věku vysvětlil podstatu situace. Bylo účinnější než cokoli jiného a také trvalejší. A posměch ve škole ze strany spolužáků pro mou oblibu našich přátel mě v názoru tenkrát pouze utvrdil.

Nejvíc dojmů ve mě zanechala měsíční cesta po Sovětském svazu, kterou jsme v roce 1978 podnikli autem na pozvání našich přátel. Byla pro mě otevřenou učebnicí v praxi a plně odpovídala mým představám o dovolené.

Členství v KSČ mě ovlivňuje ve dvou směrech. Na jedné straně mi dává dobrý pocit, že se mohu osobně účastnit a ovlivňovat řešení společenských i pracovních problémů, na druhé straně mě motivuje k dosahování lepších výsledků než ostatní i ve vztahu ke kolektivu.

Líbil se Vám tento článek? Máme jich mnohem víc…

Sledujte nás a uvidíte jich více… (Příští článek rubriky KDO JE…? bude o Danuši Nerudové a následovat bude Andrej Babiš, Pavel Fischer, Marek Hilšer a další.

autor: Daniel Zeman

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz