Hlavní obsah
Rodina a děti

Hlídejte se před psy, které neznáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock Photo

Pes vyhodnocuje dění kolem něj jinak, než my lidé. Je potřeba na to vždy myslet.

Nezodpovědnost některých rodičů nezná mezí. Obzvlášť v případě, když jejich děti přichází do kontaktu s neznámým psem.

Článek

Již jsem mnohokrát zažil a viděl situace, při kterých rodiče nechají své děti pobíhat nebo jezdit na odrážedle v těsné blízkosti lidí venčící psy. Jakožto kynolog vím, že je takové jednání rodičů nezodpovědné. Každý pes má v sobě zakořeněné ochranářské pudy a za každou cenu brání svého pána nebo sám sebe. Samozřejmě jsou i zodpovědní rodiče, kteří své děti hlídají a vysvětlují jim, jak se v blízkosti neznámého pejska chovat. Bohužel v praxi vidím, že těch nezodpovědných je více.

Psí jedinci smýšlejí úplně jinak než my. I vycvičený a mírumilovný pes může na zpovykané běžící dítě, nebo na dítě jedoucí v jeho blízkosti na hlučícím odrážedle zaútočit. Nemyslím tím nutně, že ho musí pokousat, ale i pouhý skok a sražení dítěte na zem může vézt ke zranění a zbytečným problémům pro všechny zúčastněné strany. Proto je lepší se rychlým pohybům v těsné blízkosti neznámého psa vyvarovat.

Přimět jakékoliv plemeno psa zaútočit může i obyčejný klacek v ruce a je jedno, jestli se jedná o dítě či dospělého. Berte prosím v potaz, že v těsné blízkosti neznámého psa se mácháním klacku a rukama vystavujete zbytečnému riziku. Stejně jako v předchozím případě může zvíře takový pohyb vyhodnotit jako blížící se nebezpečí a zaútočit.

Samozřejmě se dá namítnout, že majitel má mít svého miláčka zvládnutého a připnutého na vodítku. Jenže realita, jak jsem mnohokrát viděl, je jiná. Navíc to, že je pes na vodítku vůbec nic neznamená. Když zaútočí, tak může kdykoliv majiteli vodítko z ruky vytrhnout a pak co?

Mě s mým belgickým ovčákem se již párkrát stalo, že se kolem nás mihlo běžící dítě s klackem v ruce. Ba dokonce, jedno dítě jedoucí na odrážedle na mého psího parťáka přímo najíždělo. Naštěstí se nic nestalo, jelikož je vycvičený a má skvělou povahu. Nicméně raději nechci domýšlet, k čemu by při obdobné situaci s ostřejším či nevychovaným psem mohlo dojít.

Každý rodič je zodpovědný za své dítě a stejně tak je každý pejskař zodpovědný za svého psa. V těsné blízkosti cizích psů je potřeba se chovat obezřetně a hlídat děti, aby se bez dovolení majitele ke psovi nepřibližovaly. Nikdy nevíte, co se může stát. Tímto článkem apeluji nejen na rodiče, ale i na pejskaře. Prosím předcházejte podobným situacím a buďte k sobě ohleduplní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Malinois
Ovčák
Pitbull (pitbulteriér)

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz