Hlavní obsah
Sport

GSVA aneb jeden z ukazatelů výkonů hráčů v Chance lize během sezony 2023-24

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hokejové statistické okénko

Pokročilá hokejová statistika, pohled na hodnocení výkonů hráčů v Chance lize během sezony 2023-24. Metrika kombinuje akce hráčů do jednoho čísla, čímž umožňuje komplexní a rychlé posouzení jejich přínosu.

Článek

Game Score je pokročilá statistika v hokeji, která slouží k měření přínosu hráče během zápasu nebo celkem behem sezony. Spojuje různé aspekty výkonu hráče do jednoho čísla, což umožňuje snadné porovnání hráčů v daném zápase. Započítávají se ofenzivní i defenzivní akce, jako jsou vstřelené góly, asistence, střely na branku atd. Tímto způsobem Game Score nabízí rychlý a ucelený pohled na to, jak velký vliv měl konkrétní hráč na průběh zápasu.

Tento ukazatel se stává čím dál důležitějším nástrojem pro trenéry, analytiky a fanoušky, jelikož poskytuje komplexní hodnocení individuálního výkonu hráče nejen na základě tradičních statistik, ale i jeho přínosu v širším kontextu hry.

Více o statistikách si lze přečíst zde

Případně více o Game score v anglickém jazyce zde

Níže připravená data jsou z Chance ligy (CZE2) ze sezony 2023-24 základní části soutěže.

Mezi nejlepší hráče základní části soutěže (když vyřadíme hráče pod 25 odehraných zápasů) patřili:

ÚTOČNÍCI:

1. Luboš Rob s GSVA 3.05 ze Vsetína

2. Matěj Chalupa z Kolína s GSVA 3.03 

3. Zdeněk Doležal (PRO) s GSVA 2.91

OBRÁNCI:

1. Tomáše Hanouska s GSVA 1.58 hrajícího v té době za Prostějov který před začátkem nové sezony přestoupil do extraligového Kladna.

2. Mads Larsen ze Vsetína s 1.56 

3. též hráč Vsetína Šimon Jenáček s 1.45.

Brankář:

Mezi brankáři se nejlépe umístil Michal Postava chytající v té době za Přerov s GSVA 1.05.

Nyní přejdeme k týmům:

GP - odehrané zápasy v základní hrací části

TOI/GP - odehraný čas v průměru na zápas

GSVA - přepočítané Game Score

Foto: Hokejové statistické okénko

Poruba GSVA 2023-24 (1. celek po základní části)

Foto: Hokejové statistické okénko

Vsetín GSVA 2023-24 (2. celek po základní části)

Foto: Hokejové statistické okénko

Prostějov GSVA 2023-24 (3. celek po základní části)

Foto: Hokejové statistické okénko

Znojmo GSVA 2023-24 (14. celek po základní části)

Ostatní celky Chance ligy naleznete zde

Co jsou Point Shares?

Point Shares představují způsob, jakým lze připsat podíl týmových bodů na základě výkonů jednotlivých hráčů. Každý hráč má svůj podíl na vítězství nebo bodovém zisku týmu, a to na základě jeho přínosu ve hře. Tento systém bere v úvahu různé aspekty hry, jako jsou vstřelené góly, asistence, střely na branku, defenzivní zákroky nebo bloky, a dokonce i to, jaký vliv měl hráč na bránění soupeřových útoků.

Na rozdíl od jiných statistik, které mohou hodnotit pouze jednotlivé aspekty hry, Point Shares poskytují ucelený pohled na celkový výkon hráče. Každý hráč tak získá určité množství bodů za svůj přínos v rámci ofenzivní i defenzivní fáze hry.

Jak fungují Point Shares?

Point Shares jsou založeny na principu „marginálních gólů“, což je rozdíl mezi počtem vstřelených a obdržených gólů týmu ve srovnání s průměrem ligy. Tento rozdíl se přepočítává na body, které tým mohl získat díky těmto góly, a následně se rozděluje mezi hráče podle jejich přínosu na ledě.

Ofenzivní Point Shares jsou udělovány na základě útočných statistik, jako jsou góly, asistence nebo čas strávený na ledě při vstřelení gólů. Na druhé straně defenzivní Point Shares hodnotí, jak hráč pomohl bránit soupeře, blokovat střely nebo přerušit nebezpečné akce. Tento systém se používá i pro hodnocení brankářů, kteří získávají své Point Shares za udržené střely a zabránění gólům.

Proč jsou Point Shares důležité?

Point Shares poskytují přesnější pohled na individuální přínos hráče, protože nezohledňují pouze klasické statistiky, jako jsou góly a asistence, ale hodnotí celkový vliv hráče na úspěch týmu. To je důležité zejména v situacích, kdy tradiční statistiky neukazují plný obraz hráčova výkonu. Například defenzivní specialisté, kteří nemusí často skórovat, mohou mít díky Point Shares výrazně vyšší hodnocení, protože jejich práce v obraně je pro tým klíčová.

Tento statistický přístup umožňuje trenérům, analytikům a fanouškům lépe pochopit, jakým způsobem každý hráč přispívá k úspěchu týmu a jak se jeho výkon projevuje v celkovém bodovém zisku. Point Shares tak představují cenný nástroj pro moderní analýzu hokejových výkonů.

Více na toto téma si lze přečíst v anglickém jazyce zde

DS - defensive share - obranná složka bodů

OPS - ofensive point share - útočná složka bodů

PS - Point share

Foto: Hokejové statistické okénko

Point share - Poruba - vítěz základní části

Foto: Hokejové statistické okénko

Point share - Znojmo - 14. celek po základní části

Více týmů ohledně Point share zde

Podklad pro výpočet dat je ze statistik webu www.hokej.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz