Hlavní obsah
Sport

Jak vypadají TOP 3 týmy v Tipsport extralize, SHL, NL a SM Liize?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hokejové statistické okénko

Rozbor Tipsport extraligy, SHL, NL a SM Liigy. Podíváme se vždy na top 3 týmy v každé lize k 30.10.2023. Bude nás zajímat rozestavení každého týmu, stáří hráčů a metrika gamescore.

Článek

Týmy lze jistě porovnávat více pohledy ať už co se týče různými hráčskými statistikami či pohledy. Já jsem si vybral jak se týmy v těchto ligách skládají (tento pohled má jisté nedostatky např. v tom, že trenéři mohou v průběhu utkání zamíchat sestavou, stáhnout hru na 3 formace a z některých formací hráče posadit do konce utkání na lavičku. Sestava se mění několikrát i během sezony kvůli souhře, zraněním nemocím atd.).

Další věc co budu sledovat je věk hráčů a game score.

Co je game score? Jedná se o ofenzivní metriku (1 číslo složené z více statistik dohromady) která se skládá z více statistik kterým je přidána různá váha důležitosti a z toho pak vznikne 1 číslo (čím větší tím lepší)

hráčské Game Score = (.75 * G) + (.43 * A) + (.08 * SOG) + (.15 * GF) - (.15 * GA) - (.14 * PEN)

brankářské Game Score = (.08 * SV) - (0.75 * GA)

!!! není zohledněna síla ligy tzn. pokud některý klub vypadá silnější než jiný v lepší lize, je to kvůli tomu, že gamescore je počítáno pro konkrétní ligu bez přepočítávacích koeficientů !!!

hráčské statistiky - vysvětlivky:

G - vstřelené branky (za jakékoliv situace)

A - asistence (za jakékoliv situace)

SOG - střely na branku (za jakékoliv situace)

GF - vstřelené branky při pobytu na ledě (při rovnovážném počtu na ledě)

GA - inkasované branky při pobytu na ledě (při rovnovážném počtu na ledě)

PEN - trestné minuty (za jakékoliv situace)

brankářské statistiky - vysvětlivky:

SV - chycené / vyražené střely na branku (za jakékoliv situace)

SA - inkasované branky (za jakékoliv situace)

Pro více informací o game score zde game score(nlicedata)

Čísla počítám pouze z letošní sezony. Číslo by se dalo zkorigovat přidáním dat z předchozích sezon. V tomto výzkumu si vystačíme pouze s touto sezonou.

----------------------------------------------------------

věk - barevný podkres čísla na dresu

0 - 20 let - zeleně

20-23 let- světle zlatá

23-28 let - zlatá

28-32 let - oranžová

32+ let - červeně

game score - barevné pozadí pod jmenovkou hráče

-9 - 0 - červená

0,75-1,5 - světle šedá

1,5-2 - tmavě šedá

2-3 - světle zlatá

3+ -zlatá

----------------------------------------------------------

Pokud se vám obrázky zobrazují rozmazaně otevřete si je prosím v novém okně, zde by měli být v plné kvalitě.

----------------------------------------------------------

FINSKO - SM LIIGA

Foto: Hokejové statistické okénko

Poslední finský mistr. V týmu se nachází 3 američané, 1 kanaďan a 1 nor. Když si vezmu věkovou osu za mladíky lze považovat hráče 15 - 20 let, 20 - 23 jsou hráči před peakem, 23 - 28 hráči v peaku (nejlepších letech), 28 - 32 lehce za peakem a 32+ zkušení hráči, ale do pár let mohou skončit s hokejem na této úrovni.

Tappara má 5 hráčů 32+. Protipólem jim jsou 3 mladíci (Keskinen, Ronni, Kulunummi) kteří hrají v průměru 12 minut na zápas. Zbytek týmu tvoří hráči kolem „nejlepších hokejových let“.

Foto: Hokejové statistické okénko

Zde máme několik českých zástupců. Sice se Petr Kodýtek propadnul z pozice 1. centa ze začátku sezony do 3. formace ovšem ice time necelých 18 minut za zápas stále zastává důležitou roli v týmu. Dalším zástupcem v týmu je Šimon Stránský. Ten se primárně pohybuje na pozici 2. levého křídla plus oba hráči hrají přesilové hry.

V brance chytá Jakub Málek. Ten po odchodu Marka Langhamera dostává více prostoru v brance. Dostává cca 50 % času v brance jako jeho starší kolega. Na hraně Ilves a partnerského klubu KOOVEEE se nacházel Jakub Kos který nakonec zamířil na hostování do brněnské Komety. Dominik Mašín střídá 1. a 2. obranný pár.

Za juniorku Ilves nebo jeho partnerský klub se na ledě objevují i další hráči. Brankáři Ondřej Bizon a Patrik Hamrla. Obránce David Svozil či útočník Jakub Frolo. Ilves má oproti Tappaře poměrně mladší tým a pouze jednoho hráče 32+.

Foto: Hokejové statistické okénko

Jako první jistě zaujme 18 letý mladík Lenni Hameenaho na pravém křídle 1. útoku kterého na 58. místě draftu si letos vybralo New Jersey Devils. Co jsem se díval, ikdyž má poměrně velkou roli v tomto věku v A týmu Assatu tak občas si chodí zahrát i za u20 tým. Je velmi pravděpodobné, že tohoto mladíka uvidíme o Vánoce i na MS u20. Podobně jako Ilves je tým poměrně mladý a v kádru se nachází 3 hráči 32+. V týmu se nachází 8 cizinců včetně českého zástupce Libora Zábranského.(toho v sestavě nemám vidět, protože si odpykával 1 zápasový trest který dostal od komise)

ČESKO - TIPSPORT EXTRALIGA

Foto: Hokejové statistické okénko

Lídr české Tipsport extraligy. V Pardubicích mají velmi zkušené mužstvo a také věkový průměr týmů v lize má nejvyšší. Kde 6 hráčů je starších 32 let dalších 7 hráčů již je za peakovou hranicí. To může být motivace pro hráče kteří se momentálně nachází v B týmu (Urban, Kaplan, Herčík, Pochobradský, Chabada, Švec a další) případně se silným majitelem Pardubice mohou přivést jiné zajímavé hráče. V týmu se nachází 3 slovenští krajánci (Čerešňák, Bučko a Paulovič) jinak je tým tvořen z českých hráčů.

Foto: Hokejové statistické okénko

O vzestupu Litvínova díky příchodům bratří Kašových a Liama Kirka je asi zbytečné mluvit. Litvínov má v sestavě 2 hráče 32+. Pro zranění Sukela a Zygmunda se do sestavy dostal i 1 hráč u20 (Maštalířský). Obrana je složená ze 2 zkušených lotyšských obránců (Zile, Jaks) a 1 kanaďana (Czuczman) doplněné o české obránce. Jinak Litvínov má tým složení hodně z hráčů v nejlepším věku. Otázkou je, pokud udrží formu v jaké aktuálně hrají kolik reálně udrží hráčů z kádru pro příští sezonu. Na druhou stranu si otvírají dveře pro jiné hráče kteří by mohli chtít ve své kariéře přes Litvínov posunout. To bude také záležet na dobrém skautingu. Nejsem si jistý jak je to s právy na hráče, ale Přemysl Svoboda který za Litvínov hrával se nyní v Litoměřicích ukazoje ve velmi dobrém světle.

Foto: Hokejové statistické okénko

Dříve Sparta hodně skládání formací tak, že nejlepší většinou hráli pospolu a ve 4 formaci bylo místo pro mladíky. Posledních pár zápasů toto Sparta změnila a začala tyto hráče stavět mezi zkušenější borce. Což velmi kvituji, protože tento trend v zahraničí už nějakou dobu běží. Překvapilo mě roztrhnutí formace (Kestner - Horák - Kousal) která dle mého soupeře velmi přehrávala. Velmi dobře se také jeví Lajunen u kterého pozoruji, že umí v určitých momentech velmi dobře číst hru. Ondřej Mikliš má záporné gamescore kvůli velkému počtu trestných minut. Co je pro mě trošku překvapením, že se v sestavě drží Michal Moravčík. Bohužel pro něj dělá při rozehrávce na můj vkus až moc chyb. Nepřesná rozehrávka, zpomalení přechodu do pásma soupeře a v oslabení jsem si párkrát všiml, že radši pošle puk za branku soupeře když má v poměrně zajímavé pozici najetého spoluhráče. Ale věřím, že na tom s ním trenéři pracují. Případně má Sparta v Litoměřicích Krutila s Tomášem Tomkem. Za sebe musím říct, že se mi rozvoj u druhého jmenovaného za poslední rok hodně líbí (loni touto dobou hrál za Sokolov se kterým loni Sparta spolupracovala).

ŠVÉDSKO- SHL

Foto: Hokejové statistické okénko

Aktuální lídr švédské SHL. David Tomášek který s Nygardem na začátku této sezony začínal ve 3. formaci nyní pravidelně hrají v 1: formaci. V brance zaujme 20 letý Carl Lindbom kterého budeme moci sledovat za týden na Karjale. Za tým nastupují 3 hráči 32+ a mladík u20 Patrik Lundh.

Foto: Hokejové statistické okénko

Zajímavostí u tohoto týmu může být, že mívají zapsaných 14 útočníků na soupisce do zápasu, když tam na začátku sezony hrál Patrik Zdráhal párkrát byl takto taky zapsaný. V týmu je 6 hráčů 32+. Mladíci jsou většinou zapisování jako 13. a 14. útočník kde moc prostoru nedostávají.

Foto: Hokejové statistické okénko

Pro české fanoušky je velmi jistě známý Martins Dzierkals na levém křídle 1. útoku který hrál za Plzeň a později za České Budějovice. Koho ještě můžete znát je švédský reprezentant Jonathan Pudas. Koho si můžete pamatovat a s velkou pravděpodobností o něj ještě uslyšíme je Axel Sandin Pellika. Další ofenzivně laděný obránce který by měl následovat Rasmuse Dahlina či Olivera Ekmana Larssona do NHL. Skellefteu lze trošku přirovnat k české Plzni tím kolik dávají prostoru mladým hráčům v dospělém hokeji. Např. v některých zápasech CHL zkraje sezony se do sestavy dostalo až 8 hráčů u20.

ŠVÝCARSKO- NL

Foto: Hokejové statistické okénko

Lídr švýcarské ligy a tým s nejvyšším věkovým průměrem ze zde měřených (kolem 28 let). Paradoxně nejstarší tým má poslední celek NL ligy Ajoie. V sestavě Fribourgu se nachází 8 hráčů 32 +, 8 hráčů mezi 28 - 32 lety a 3 peak hráči. Nenajdeme zde pravidelně hrajícího hráče u20. Pro nás je jistě zajímavé jméno čecha 21 letého Dominika Biniase který se většinou na soupisce objevuje jako 13. útočník.

Foto: Hokejové statistické okénko

V týmu Curychu najdeme 1 české jméno, brankáře Šimona Hrubce. Nejenom v týmu „Zuri“ najdeme reprezentanty jako v dalších švýcarských klubech. Lotyše Balcerse který se přesvědčivých posledních letech v NHL a AHL vrátil do Evropy kde má nyní velmi dobrou formu. Dále zde najdeme reprezentanty Švédska (Froden), Finska (Lehkonen) a Švýcarska (Andrighetto, Kukan, Malgin, Weber)

Mimochodem v Curychu mají novou halu a musím říct, že prostředí uvnitř vypadá fakt pěkně. Legendy týmu na zdech, ale co bych chtěl nejvíc vyzdvihnout tak je kostka nad ledem. Obrovská jako v NHL a když přijede např. Servette tak atmosféra je parádní a zápas v obrovském tempu jako kdyby hráli hráči NHL.

Foto: Hokejové statistické okénko

výzdoba v hale

Foto: Hokejové statistické okénko

kostka nad ledem

Predikční model statistik Rudolfa Balcerse:

Foto: Hokejové statistické okénko

Třetí tým Švýcarska EV Zug s českým reprezentantem Janem Kovářem (který je nyní na 1 - 2 měsíce zraněný). Zajímavě se jeví 17 letý mladík Leon Muggli ve 2. obranném páru. Tým je složený z poměrně zkušených hráčů, ale spíše kolem „nejlepších let“ oproti Fribourgu kde je hodně hráčů již za nejlepšími roky. Najdeme zde také reprezenty Švédska (Bengtsson, Wingerli), Německa (Michaelis) a Švýcarska (Martschini, Hofmann, Senteler, Herzog a Simion)

--------------------------------------------------------------------------

Co napsat závěrem? Je zajímavé porovnat napříč ligami jak týmy staví zkušené hráče s hráči v peaku a prospekty. Nejvíc je to vidět ve Švýcarsku kde ve Fribourgu reprezentanti jako Wallmark a Sorensen jsou ve 4. formaci nebo v Zugu Senteler a Herzog ve 3. formaci či Simion ve 4. Zároveň potom ve hře jak se snaží týmy taktizovat střídáním formací. V tom mi zase přijde nejvíc pokročilé Švédsko. V Česku mi přijde, že ještě nedávno byla tendence stavět nejlepší hráče sestupně dle formací.

Určitě by bylo zajímavé porovnat i poslední 3 celky každé z lig pro porovnání. S přihlédnutím na eliteprospects nejzkušenější hráče najdeme ve Švýcarsku. Určitě v první řadě hrají finance. Lize pomohlo pravidlo s navýšením cizinců v každém týmu a rozšíření ligy před pár lety na 14 klubů. Díky tomu ze Švýcarské ligy jezdí na MS čím dál více hráčů na MS v hokeji.

Druhá věkově nejstarší liga mi těsně vychází naše Tipsport Extraliga. Nejstarší tým mají v Pardubicích s věkovým průměrem 28,67. Nejmladší je potom v Plzni (kolem 25 let).

Na 3. místě je švédská SHL liga, ale kvalitativně dle čísel je lepší než ta naše.

Věkově nejmladší je finská SM liiga. Je to i díky tomu, že mnoho zkušenějších hráčů hraje ve Švýcarsku, Švédsku nebo AHL.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz