Hlavní obsah

Hokejoví trenéři v Česku, Finsku, Švédsku, Švýcarsku, Německu a NHL

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hokejové statistické okénko

Trenér

Trenéři v hokeji hrají klíčovou roli jak v taktice, tak v motivaci týmu. Tento článek přináší přehled trenérů z top lig. Každá liga má své specifické přístupy ke hře i trenérským změnám. Přehled je doplněn vizualizací v Tableau.

Článek

V moderním hokeji je hlavní trenér jedním z klíčových prvků úspěchu týmu. Jeho role sahá od strategických rozhodnutí, přes motivaci hráčů, až po řešení krizových situací během sezony. Připravil jsem přehled hlavních trenérů z vybraných hokejových lig, včetně české Extraligy, 1. ligy, švédské, finské, švýcarské, německé ligy a samozřejmě také NHL. Tento přehled je navíc doplněn o vizualizaci v Tableau, která nabízí interaktivní pohled na aktuální trenérskou scénu ve všech těchto soutěžích.

Ačkoli jsem věnoval velké úsilí tomu, aby byly všechny informace co nejpřesnější, hokejový svět je dynamický a některé změny mohou probíhat velmi rychle. Pokud byste narazili na nepřesnosti nebo měli doplňující informace, velmi rád je přijmu a zaktualizuji přehled, aby co nejvíce odpovídal realitě.

Specifika jednotlivých soutěží

Každá z hokejových lig má svá specifika nejen na ledě, ale i mimo něj, a to zejména v oblasti vedení týmů.

Finská liga

Jedním z typických rysů finské hokejové kultury je to, že pokud je hlavní trenér během sezony odvolán, jeho místo dočasně přebírá asistent trenéra, který tým vede až do konce sezony. Až následně je obvykle jmenován nový hlavní trenér pro následující ročník. Tento přístup se liší od většiny ostatních evropských lig, kde je nový trenér obvykle najímán co nejdříve.

Švédská liga (SHL)

Švédská liga je známá pro důraz na systémovou hru a rozvoj mladých talentů. Trenéři ve Švédsku často čelí výzvě, jak skloubit výchovu mladých hráčů s vysokými nároky na týmový úspěch. Významná je také dlouhodobá stabilita trenérských pozic, kde vedení týmů často dává trenérům prostor pro koncepční práci.

Německá liga (DEL)

Německá DEL se v posledních letech rozvíjí jako soutěž, kde je obvyklé, že týmy angažují zahraniční trenéry, často z Kanady nebo USA, kteří přinášejí nové taktické přístupy a profesionalizaci. Tento vliv se projevuje i v rychlosti hry a fyzické náročnosti, která je pro německý hokej typická.

Švýcarská liga (National League)

Ve Švýcarsku mají trenéři obvykle k dispozici velkorysé finanční prostředky a kvalitní hráčské zázemí, což z této ligy činí velmi atraktivní destinaci. Zároveň je však trenérský tlak vysoký a týmy často hledají rychlé výsledky. Švýcarská liga je známá vysokou rotací trenérů, zejména v top týmech.

Česká Extraliga a 1. liga

Extraliga je specifická svou dlouholetou tradicí a vysokým důrazem na taktickou hru. Trenéři zde musí často pracovat s omezenějšími rozpočty než v bohatších evropských ligách (neplatí pro Spartu a Pardubice), což znamená, že klíčová je práce s mladými hráči a využití maximálního potenciálu každého hráče v týmu.

NHL

NHL je nejprestižnější hokejovou ligou světa, a s tím jde ruku v ruce i extrémní tlak na trenéry. Trenéři v NHL jsou nejen špičkoví odborníci, ale musí být také skvělými motivátory a manažery, kteří dokážou řídit týmy složené z hvězdných hráčů. Změny trenérů zde nejsou tak časté jako v některých evropských soutěžích, ale když k nim dojde, často se jedná o mediálně sledované události.

Každá liga má své unikátní podmínky, ale společným jmenovatelem všech soutěží je obrovský tlak na trenéry, kteří nesou odpovědnost za úspěch či neúspěch týmu. Tento přehled vám nabídne ucelený pohled na to, kdo aktuálně stojí za kormidlem týmů v těchto hokejových ligách.

Hokejoví trenéři jako bývalí hráči

V mnoha hokejových ligách, včetně NHL a evropských soutěží, je velmi běžné, že hlavní trenéři jsou bývalí profesionální hokejisté. Tito trenéři mají výhodu, že dobře rozumí psychologii hráčů a vědí, jak pracovat pod tlakem, protože to sami zažili na ledě. Například v NHL mnoho trenérů, jako je Rod Brind'Amour (Carolina Hurricanes) nebo Jared Bednar (Colorado Avalanche), byli vynikajícími hráči, kteří své zkušenosti přenášejí na své týmy. U nás to jistě je Vladimír Růžička, Václav Varaďa a mnoho dalších.

Rychlost trenérských změn v evropských ligách

Evropské soutěže, zejména DEL, Extraliga a National League, jsou známé tím, že trenéři jsou často pod extrémním tlakem na okamžité výsledky. Pokud se týmům nedaří, změna trenéra bývá prvním krokem, který klubová vedení činí, aby povzbudila tým. Z tohoto důvodu v těchto ligách často dochází k velké fluktuaci trenérů, což je na rozdíl od NHL, kde mají trenéři obvykle delší dobu na to, aby s týmem pracovali.

Trenéři a mezinárodní reprezentace

V některých ligách, především ve Švédsku a Finsku, jsou hlavní trenéři klubů často zapojeni i do práce s národními reprezentacemi. Tito trenéři jsou vyhledáváni pro svou schopnost pracovat s mladými hráči a připravovat je na mezinárodní úroveň. Také často přenášejí do svých týmů taktické koncepty, které používají na mistrovstvích světa nebo olympijských hrách. O podobném zapojení jsme mohli slyšet i letos v podobě našeho reprezentačního celku. Viz tento článek.

Dlouhověkost trenérů

V některých ligách, například ve švýcarské National League a NHL, najdeme trenéry, kteří vedli své týmy po mnoho sezon. Tito trenéři se těší dlouhodobé důvěře vedení, a to často díky schopnosti přinášet stabilní výsledky, i když tým nevyhrává každý rok tituly. V NHL je skvělým příkladem Barry Trotz, který trenérsky působil v několika klubech velmi dlouhou dobu a přinesl do nich stabilitu a konzistentní výsledky.

Nejdéle sloužícím trenérem kterého v je v mém vizuálu najdete je Arno del Curto který vedl Davos přes neuvěřitelných 22 let. Pod jeho vedením Davos slavil 6 mistrovských titulů. Po více než dvou desetiletích v Davosu se Del Curto rozhodl odstoupit z pozice hlavního trenéra v listopadu 2018. Jeho odchod byl velkou událostí pro švýcarský hokej, protože byl s klubem tak dlouho spjatý. Del Curto je považován za jednoho z nejvýznamnějších trenérů v historii švýcarského hokeje, a to díky svým úspěchům a dlouhodobé oddanosti jednomu klubu.

Foto: Hokejové statistické okénko

Davos (Pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

Je krásně vidět když trenérovi vychází jeho vize tak vydrží v klubu dlouho. Zajímavým trenérem ve Švédsku je jistě Roger Rönnberg. U Frölundy působí od roku 2013 a za jeho vedení tým získal několik významných úspěchů, včetně dvou švédských mistrovských titulů (v letech 2016 a 2019) a čtyř titulů v Champions Hockey League (2016, 2017, 2019, 2020)​(Wikipedia). V roce 2012 získal s juniorským týmem Švédska zlatou medaili. Pro Švédsko to bylo zlato po 31 letech na tomto turnaji. Zdokonalovali se pod ním hráči jako Rasmus Dahlin nebo Artturi Lehkonen. Frölunda si však od příští sezony bude muset hledat náhradu, protože Rönnberg má namířeno od nové sezony na první zahraniční štaci do Švýcarského HC Fribourg-Gottéron.

Foto: Hokejové statistické okénko

Frolunda (Pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

V Německu bych vypíchnul práci kanaďana Dona Jacksona Který trénoval EHC Munchen v Německé lize.Kterého nahradil aktuální kouč Mnichova Toni Söderholm.

Foto: Hokejové statistické okénko

Mnichov (Pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

Na skok se ještě vrátíme do Švýcarska a konkrétně do Zugu kde hrají naši reprezentanti Jan Kovář a Daniel Voženílek. Tento klub nyní vede norský trenér Dan Tangnes. Klubu se daří pravidelně dostávat do play off a za 18 let se v klubu měnili trenéři jen 2 krát.

Foto: Hokejové statistické okénko

Zug (Pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

U nás zmíním Vladimíra Růžičku který trénoval dlouhé roky pražskou Slávii a vedl náš olympijský výběr jako kapitán v Naganu 1998. Nyní trenér Mosteckých lvů ve 2. lize (3. nejvyšší soutěži). Pořadí mám pouze pro nejvyšší soutěže, proto od sezony 2016 není u Slavie nebo jiných týmů pořadí.

Foto: Hokejové statistické okénko

Slavia (Pro lepší zobrazení klikněte na obrázek)

Samozřejmě, svět by vypadal krásně kdyby všechny týmy byly takto úspěšné a koncepční. Ale vždycky v lize bude někdo komu se výsledkově bude dařit méně. U jiných týmů uvidíte více trenérských rošád. Jak úspěšní byli se můžete podívat zde.

Tím, že se jedná o Public Tableau verzi tak výkon načítání dat může být občas trošku pomalejší.

České kluby mám většinou sledované od roku 2000. Pokud tam byl trenér který trénoval klub před tímto obdobím tak tam boru období kdy tým začal trénovat.

U zahraničních celků sleduji trénování od roku 2010, ale stejně jako u nás pokud ten trenér začal trénovat dříve je tam toto datum.

U týmů s více trenéry je potřeba otočit kolečkem na myši aby se zobrazili i trenéři aktuální.

Doporučuji spíše otevírat na PC/notebooku, na telefon Tableau public není moc optimalizované.

Pokud Vás k tomuto cokoliv napadne budu rád za zpětnou vazbu. Bohužel, ne vždy bylo snadné dohledat přesné datum kdy byl trenér přiveden nebo odvolán. V tomto případě se datum řídí tím, kdy byl vydán článek s touto informací. Pokud budete mít upřesňující informaci budu rád když mě budete kontaktovat např. zde v komentářích nebo na Twitteru(X).

Přeji příjemnou zábavu, report zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz