Hlavní obsah
Sport

Jak týmy Tipsport extraligy obsazují speciální formace?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hokejové statistické okénko

1. přesilovková formace HC Verva Litvínov

Spíše obrázkový souhrn jak týmy Tipsport Extraligy ledního hokeje během úvodních kol hrají přesilové a  obranné formace

Článek

Pro čtenáře, kteří hokej nesledují tak často, nabízíme rychlý úvod do základních pojmů. Následující tabulka ukazuje speciální formace všech týmů Tipsport extraligy pro sezonu 2024-2025 po odehraných 4 kolech.

Zkratky:

  • PP (Power play): Přesilová hra, při které tým hraje proti oslabenému soupeři, který má na ledě o 1 nebo 2 hráče méně kvůli provinění proti pravidlům.
  • PK (Power kill): Oslabení, při kterém tým brání s menším počtem hráčů, protože jeden z nich byl vyloučen. Tým může hrát i v oslabení o dva hráče, pokud dojde k dalšímu vyloučení, ale tuto situaci v tomto článku neřešíme.

Přesilové a obranné formace se mohou v průběhu sezony měnit v závislosti na formě hráčů, nebo v případě zranění. U formací pro oslabení (PK) je někdy vhodnější vypsat 3 až 4 tyto speciální formace namísto dvou, protože průběh hry často neumožňuje pravidelné střídání. Tým, který je „zavřený“ ve svém obranném pásmu, může mít problém střídat, a někdy ani nemohou všichni hráči v jednom momentu vystřídat.

Původně jsem se inspiroval dle stránky Dailyfaceoff které to samé sleduje pro NHL tak jsem začal také se 2 formacemi. (Odkaz vede na rozestavení Bostonu Bruins).

Níže uvedené formace jsou aktuální po 4 odehraných kolech, ale mohou se v průběhu sezony měnit.

Začínáme:

1. LITVÍNOV

Foto: Hokejové statistické okénko

První přesilová formace týmu je sestavena z osvědčených jmen, která už loni předváděla skvělou souhru. Bratři Kašové jsou znovu ústředními postavami, a není tedy překvapením, že i letos se tým spoléhá na tuto sehranou dvojici. Nick Hlava zůstává součástí formace a přidává na jejím výkonu svou stabilní hrou. Nově se k nim připojil Filip Sandberg, který nahradil Liama Kirka. Velkou posilou je také Jared McIsaac, hráč s bohatými zkušenostmi z AHL a NLA, který nahradil Janise Jakse a převzal místo v obraně.

První přesilová formace je sestavena v rozestavení se čtyřmi útočníky a jedním obráncem. Druhá formace pak má naopak tradičnější rozložení tří útočníků a dvou obránců, což dává týmu možnost reagovat na různé situace a soupeře v průběhu hry.

Tato stabilita a drobné změny v sestavě ukazují, že tým spoléhá na osvědčené hráče a zároveň přidává nové tváře, které mohou přinést čerstvou energii a nové možnosti v přesilovkách.

Foto: Hokejové statistické okénko

2. VÍTKOVICE

Foto: Hokejové statistické okénko

První formace Vítkovic je kompletně složená z legionářů, což dodává týmu mezinárodní nádech. Rozestavení 4 útočníků a 1 obránce přináší agresivní a dynamický přístup k přesilovým hrám. Mezi klíčové hráče této formace patří Anthony Nellis, který přišel ze slovenské Spišské Nové Vsi, kde prožil velmi úspěšnou sezónu a Chad Yetman, který se připojil z druhé švédské ligy. Mimochodem, Spišská Nová Ves se zdá být skvělým příkladem klubu, který dokáže pracovat s konceptem zahraničních akvizic. Tento přístup, kdy před sezónou přivedou několik zahraničních hráčů s potenciálem, a po úspěšné sezóně je pak prodají, ukazuje na promyšlenou strategii rozvoje i finančního růstu.

Druhá formace je pod vedením Jana Košťálka, jenž přišel v létě z Pardubic.

Vítkovice zatím mohou být s přesilovými hrami velmi spokojeny. Z celkových 21 přesilových her dokázaly vstřelit 9 branek, což představuje mimořádnou úspěšnost 42,86 %. Tato vysoká efektivita je působivá, i když pravděpodobně v průběhu sezony klesne, jelikož v posledních dvou sezónách nejlepší týmy dosahovaly maximálně do 28 % úspěšnosti. Nicméně i přes tento očekávaný pokles jsou Vítkovice na dobré cestě k úspěšnému využívání přesilových her.

Foto: Hokejové statistické okénko

3. PARDUBICE

Foto: Hokejové statistické okénko

Je skvělé vidět, že mezi osvědčenými a zkušenými jmény v první formaci se objevuje i mladý a talentovaný hráč, jako je Daniel Horčík, který má pouhých 21 let. Loni sbíral cenné zkušenosti v B týmu Pardubic, a jeho začlenění mezi zkušené borce svědčí o jeho potenciálu a růstu.

Vedle Horčíka se v sestavě objevují jména, která není potřeba blíže představovat, jako jsou Jiří Smejkal, Roman Červenka, Peter Čerešňák nebo Martin Kaut. Tito hráči mají bohaté zkušenosti z domácí i mezinárodní scény, a jejich přítomnost nejen zvyšuje kvalitu formace, ale také poskytuje mladším hráčům jako Herčík možnost učit se od nejlepších.

Určitě stojí za zmínku i B tým Pardubic, který sice nedosahuje stejných výsledků jako jejich A tým, ale slouží jako důležitá líheň talentů. V tomto týmu roste mnoho nadějných hokejistů, kteří mají potenciál se časem prosadit v extralize, nebo dokonce v zahraničních soutěžích. B tým dává mladým hráčům příležitost sbírat cenné zkušenosti po boku zkušenějších spoluhráčů a rozvíjet své schopnosti, což může být klíčové pro jejich budoucí kariéru.

Foto: Hokejové statistické okénko

4. MLADÁ BOLESLAV

Foto: Hokejové statistické okénko

Co se týče přesilových her, zatím se Mladá Boleslav trápí. Z 11 přesilových her (v čistém čase 22 minut) se jim dosud nepodařilo vstřelit jedinou branku, což je statistika, která by mohla tým do budoucna znepokojit. Efektivita v přesilovkách bude klíčová, zejména proti silnějším soupeřům, kterým budou brzy čelit. Tento problém je rozhodně něco, na čem budou muset trenéři a hráči zapracovat, pokud chtějí udržet své postavení v horních patrech tabulky.

Foto: Hokejové statistické okénko

5. SPARTA

Foto: Hokejové statistické okénko

Sparta Praha má, podobně jako Pardubice, skutečně mimořádně našlapaný kádr, který nabízí trenérům široké možnosti při skládání speciálních formací. Konkurence o místa v sestavě je vysoká, a pokud někomu klesne forma, na svou příležitost čeká celá řada kvalitních hráčů. Tato hloubka sestavy umožňuje týmu flexibilně reagovat na výpadky formy nebo zranění klíčových hráčů.

Momentálně jsou mimo hru zkušené opory Vladimír SobotkaMichal Řepík, ale po jejich návratu se dá očekávat, že se znovu zařadí do jedné z přesilových formací. Oba hráči mají nejen bohaté zkušenosti, ale i schopnost ovlivnit hru v klíčových momentech, což dělá jejich návrat do sestavy důležitým.

Na obráncovské pozici se přesilovým hrám často věnoval i Michal Kempný, který loni odehrál mnoho důležitých minut v těchto situacích. Kempného schopnost podpořit útok a jeho výborná střela z modré čáry ho činí klíčovým hráčem v těchto momentech. Sparta tedy nejen že má výhodu šíře kádru, ale i možnost v případě potřeby využít zkušené a prověřené hráče, jakmile se vrátí do hry.

Foto: Hokejové statistické okénko

parta Praha si zatím v oslabení vede velmi dobře, protože strávila pouhých 11 minut a 11 vteřin v početní nevýhodě, což je výrazně méně než většina ostatních týmů. Ve srovnání s nejvylučovanějším týmem soutěže, Hradcem Králové, je to přibližně jen třetina jejich času stráveného v oslabení.

6. ČESKÉ BUDĚJOVICE

Foto: Hokejové statistické okénko
Foto: Hokejové statistické okénko

7. KLADNO

Foto: Hokejové statistické okénko

V posledním zápase si Tralmaks s Hultsem spolu moc nezahráli ve speciální formaci, ale ve 3. kole proti Kometě na ledě spolu byli.

Foto: Hokejové statistické okénko

8. KARLOVY VARY

Foto: Hokejové statistické okénko
Foto: Hokejové statistické okénko

9. TŘINEC

Foto: Hokejové statistické okénko
Foto: Hokejové statistické okénko

Zatím má tým nejnižší procento úspěšnosti při oslabeních, což naznačuje, že se v této herní situaci nedaří tak, jak by si přáli. Po pouhých 4 odehraných kolech je však příliš brzy dělat definitivní závěry.

10. LIBEREC

Foto: Hokejové statistické okénko

Liberec dokázal využít 4 z celkových 17 přesilových her, což naznačuje slušnou efektivitu. Na druhou stranu, tým už dvakrát inkasoval při vlastní přesilovce, což může být varovný signál.

Foto: Hokejové statistické okénko

11. BRNO

Foto: Hokejové statistické okénko

Maroš Jedlička je určitě mladý talent, který vzbuzuje velká očekávání, a jeho výkon ve Zvolenu ukázal, že má potenciál se prosadit i v extralize. Bude zajímavé sledovat, jak se mu podaří zapracovat do kádru Komety Brno a zda dokáže navázat na svou produktivitu z minulého působení. Přechod do extraligy je určitě výzva, ale pokud se mu podaří přenést svou herní dynamiku a ofenzivní schopnosti do nového prostředí, může se stát cenným hráčem a pravidelně sbírat body.

Foto: Hokejové statistické okénko

12. PLZEŇ

Foto: Hokejové statistické okénko

Plzeň letos představuje velmi zajímavé zahraniční trio, které je doplněno zkušenými hráči jako Jakub LevPetr Zámorský, což přináší týmu vyváženost a zkušenost. Zajímavou posilou je také obránce Merezhko, který přišel ze Spišské Nové Vsi. Společně s Archambaultem představují důležité příchody. Merezhko by mohl být ideální náhradou za Adama Jiříčka, zejména pokud se mu podaří rychle aklimatizovat na českou extraligu. Jeho potenciál pro přesilové hry by mohl být klíčový, pokud si zvykne na tempo a styl hry v naší lize.

Foto: Hokejové statistické okénko

13. OLOMOUC

Foto: Hokejové statistické okénko

Olomouc momentálně hledá optimální složení svých formací, což je patrné z častého míchání sestav. Tým se snaží najít správné rozestavení, protože se zatím nedaří podle očekávání. Trenéři zkoušejí různé varianty, včetně experimentu s přesilovkou se 5 útočníky na ledě, což ukazuje na snahu maximálně využít ofenzivní potenciál.

Foto: Hokejové statistické okénko

14. HRADEC KRÁLOVÉ

Foto: Hokejové statistické okénko
Foto: Hokejové statistické okénko

Závěrem lze shrnout, že většina týmů dnes hraje přesilové hry se čtyřmi útočníky a jedním obráncem v rozestavení 1-3-1. Útočníci na mantinelech buď podporují obránce na modré čáře, nebo se posouvají hlouběji do útočného pásma. Zdá se, že od dřívějšího rozestavení 2-3 se upustilo (upouští) i u nás.

Koho by toto téma zajímalo více, pak mohu doporučit tento článek. Je psaný v angličtině. Pro přeložení stačí v Google Chrome kliknout pravým tlačítkem na myši do prostoru a zvolit přeložit do jazyka čeština.

Na závěr bych dodal, že na začátku sezony není jednoduché dělat definitivní závěry. Soutěž je teprve na svém začátku a hodně věcí se může změnit. Obecně lze napsat, že týmy s většími rozpočty si mohou dvolit více experimentů, protože mají širší kádr plný zkušenějších hráčů.Na druhou stranu mohou být pod větším tlakem fanoušků kteří očekávají výborné výsledky ihned někdy na úkor koncepční práce.

Zdroj statistik: www.hokej.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz