Hlavní obsah
Knihy a literatura

V češtině vyšel legendární japonský komiks „Hitler“. Jaký je?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Honza Průša

Japonský komiks „Hitler“ popisuje, jak se z plachého umělce stal obávaný diktátor a vrah. Výborně graficky zpracovaná kniha srozumitelně popisuje příběh, který by měl znát každý člověk už jen proto, aby se podobná zvěrstva neopakovala.

Článek

Tři roky po vydání komiksu „Herzl, evropský příběh“ o osudech evropského židovského národa v prvních dekádách dvacátého století navazuje Argo ve své malé řadě edice Argomiks dalším historickým komiksem. Tentokrát jde o biografické dílo „Hitler“ z roku 1971 japonského kreslíře a scénáristy Šigeru Mizukiho.

Kniha svým čtenářům strhujícím způsobem představuje Hitlera především jako komplikovaného člověka, který jde za svým cílem a snem doslova přes mrtvoly. Sledujeme jeho život od roku 1908, kdy žije v rakouském Linci a studuje uměleckou školu až do jeho konce v roce 1945. Autor si na začátku klade otázku: „Kdo vlastně byl ten Adolf Hitler, jenž dokázal takhle pobláznit Němce a stát se diktátorem, jakých je v historii lidstva pomálu?“ A velmi dobře se mu daří najít srozumitelnou odpověď.

Komiks se ukazuje jako vhodná a poutavá forma pro jasné a nekomplikované pochopení přerodu Hitlera z nesmělého umělce a člověka, který se pro svůj zdravotní stav ani nemůže účastnit základního vojenského výcviku, po schopného stratéga, manipulátora a obávaného diktátora. Autor tu velmi dobře popisuje, kolik štěstí führer často měl, stejně jako to, jak se mu často vyplatilo hrát vabank.

Kniha přibližuje celé známé dějiny meziválečné Evropy a světa z pohledu manipulátora, který se nezastavil před ničím a výborně dokázal využít polopravd a lží ve svůj prospěch. Dařilo se mu manipulovat své voliče, stejně jako uplácet nebo likvidovat své protivníky, kteří si většinou nedokázali představit, kam až může muž, který si vysnil Třetí říši, zajít.

Foto: Honza Průša

Šigeru Mizuki - Hitler

A to je z dnešního pohledu velmi cenná a důležitá role knihy. Nejde si nevšimnout různých historických paralel a podobných chování dalších diktátorů a populistů. Putin, jako by přesně kopíroval Hitlerovy kroky, Okamura i Babiš, jako by si z Hitlerova chování vybrali jeho schopnost manipulovat davy, hrát si s nejistou sociální situací nebo cílit na lidský strach a závist. Ta srovnání se díky přímému a nekomplikovanému vyprávění nedají přehlédnout.

Japonský výtvarník Šigeru Mizuki napsal Hitlerovu biografii už v roce 1971. Sám byl přímým účastníkem 2. světové války, od roku 1943 bojoval v Papui Nové Guinei. Ke konci války nejdříve málem zemřel na malárii a následně byl vážně zraněn a přišel o levou roku. Od 50. let minulého století se začal věnovat komiksu a rychle se výborně vykreslil. „Hitler“ je tak graficky dokonalý. Zjednodušené lehce karikované postavy se tu snoubí s velkolepými obrázky známých historických míst. Je radost tu knihu číst a prohlížet si ji. A protože jde o japonské manga, může některé čtenáře překvapit, že se kniha čte obráceně (odzadu a zprava doleva).

Mizukiho „Hitler“ je vzácný hlavně tím, jak srozumitelně a výstižně dokáže čtenářům zprostředkovat události, které vedly ke zrození jednoho z nejhorších diktátorů na světě. A tak bych komiks doporučil všem, kteří si chtějí období, které vyvrcholilo 2. světovou válkou, připomenout. Vedle toho by bylo skvělé, kdyby si komiksu všimli učitelé dějepisu. Takhle přímočaře podaný příběh Adolfa Hitlera by byl výborným poutavým studijním materiálem na základních i středních školách.

Knihu „Hitler“ vydalo nakladetelství Argo v září roku 2023, má 284 stran a vyšla ve dvou verzích. V limitované v pevných deskách a standardní v deskách tenkých.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz