Hlavní obsah
Lidé a společnost

Imane Khelifová se konečně ukázala jako žena, zlato má právem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ALGÉRIE PRESSE SERVICE | وكالة الأنباء الجزائرية , CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Asi nikoho nepřekvapilo, když tolik propíraná alžírská boxerka zvítězila ve své disciplíně a suverénně vyhrála. Cena jejího zlata je však mnohem vyšší než kohokoliv jiného.

Článek

O Imane Khelifové neměla do nedávna široká mezinárodní veřejnost ani potuchy. První informace přišla v momentě, kdy její italská soupeřka utekla z boje s pláčem, že to bylo nespravedlivé, neboť je Imane muž.

Za svá slova a fakt, že Imane na konci zápasu nepodala ruku, se později omluvila.

Veškerá média, slavné osobnosti, politici a lidé napříč světem se toho okamžitě však chytli a v momentě, kdy viděli, jak Imane vypadá, měli jasno.

Svět se rozdělil na dva díly. První surově odsoudil alžírskou boxeru, podporoval fabulace, a druhá skupina ji bránila.

Podstatně hlasitěji mnozí pod záštitou odbornosti či vidinou politického úspěchu naprosto nemorálně vykřikovali neověřená hesla a pravdu si ohýbali dle svého.

Vznikaly brutální kampaně, slogany, slavní hojně vydávali své názory o mužství Imane a každý si chtěl přihřát polívčičku nad celou situací. Vše proti alžírské boxerce.

Bez špetky ohledu, soudnosti nebo ověření informací. I odborníci začali zde v diskuzích Imane soudit a naprosto nekompromisně tvrdit, že se jedná o muže s malformací genitálií - nechutně neetické. Takovéto soudy si nemůžeme dovolit žádný odborník, u kterého se Imane nenechala dobrovolně vyšetřit.

Politická vyjádření neměla nic společného s etikou, morálkou nebo ohleduplností. Vždy šlo pouze o nahnání voličů a příznivců.

Pakliže ale někdo naznačil, že vlastně o Imane nic nevíme a nemůžeme se spoléhat na pouhé spekulace, byl „odborně“ přehlušen.

Pojďme si ale shrnout fakta:

  • Imane Khelif byla po porodu označena za dívku, neboť měla vnější pohlavní orgány ženské.
  • Dlouhé roky to nikdo nezpochybňoval, zřejmě nebyl důvod. Imane tak v boxu bez potíží soupeřila mezi ženami.
  • Nikdy neprošla žádnou operací, nikdy nebyla mužem. Alžírská politika a zřejmě i tamní většinová společnost je těžce homofobní. Jakékoliv projevy homosexuality či trans/queer identity jsou zde trestány vězením.
  • V roce 2023 byla Imane diskvalifikována z MS pro vysoký obsah testosteronu v těle a pro chromozom XY. A tehdy to začalo. Jenže tato prohlášení včetně samotného vyloučení přišla až v momentě, kdy se probojovala do finále MS. Oficiální dokument, potažmo výsledky testů nikdy nebyly zveřejněny, neboť se prý jednalo o citlivé údaje. Věříme tomu pouze na základě prohlášení prezidenta mezinárodní boxerské asociace (IBA).
    • Navíc zahraniční zdroje uvádí následující: „Prezident IBA Umar Kremlev tento týden novinářům řekl, že test provedený na Khelif ukázal zvýšenou hladinu testosteronu – prohlášení, které se zdá být v rozporu s prohlášením IBA z 31. července, které uvádí, že Khelif nebyla podrobena testu testosteronu pro mistrovství světa v boxu a místo toho byla podrobena samostatnému testu, který zjistil, že má konkurenční výhody oproti ostatním sportovkyním.(online)
  • Vědec a biolog Jaroslav Petr v jednom z rozhovorů říká: „Je důležité mnoho faktorů, které my navíc neznáme. Na chromozomu Y je klíčový gen SRY. Pokud tam chybí, což se stává, vyvine se člověk jako žena. Ale ani s kompletním Y chromozomem nemusí být člověk mužem. Klíčové je, jakou mají sensivitu k androgenům. Pokud na hormony androgeny jejich tělo nereaguje, mohou se vyvíjet jako ženy i s pohlavními chromozomy XY. Naše představy o tom, kdo je muž a žena jsou velmi zjednodušené. Dám příklad – při rutinní kontrole plodu na trisomii 21 (Downův syndrom) byla provedena i kontrola chromozomů matce, pro kterou šlo o její třetí dítě. A zjistilo se, že většina jejich buněk v těle má pohlavní chromozomy XY. Byla tedy muž? Nebo naopak, seniorovi, který byl průkazně otcem dvou dětí, šel na operaci kýly a našli mu v pánevní dutině dělohu. Byl tedy ženou?(online)
  • Od samotné Imane přišla již i první prohlášení: I am fully qualified to take part in this competition. I’m a woman like any other woman. I was born a woman, I lived a woman, I competed as a woman, there’s no doubt about that. [The detractors] are enemies of success, that is what I call them. And that also gives my success a special taste because of these attacks. (Narodila jsem se jako žena, žila jsem jako žena, soutěžila jsem jako žena, o tom není pochyb. [Pomlouvači] jsou nepřátelé úspěchu, tak je nazývám. A to také dává mému úspěchu zvláštní příchuť kvůli těmto útokům.)“ (online)

Čili ať se vám to líbí nebo ne, Imane byla, je a bude ženou. I přes vaši nelibost, co se jejího vzhledu týče, i přes vlastní odbornost a populismus. Možná místo břitkého souzení druhých byste se měli věnovat vlastní mužnosti či ženskosti. Není žádný relevantní důkaz nazývat jí mužem, i přesto, že vypadá odlišně než většina žen…ale takových žen jsou na celém světě tisíce.

Pro doplnění přehledu, Imane využila svých tělesných předností pro sport, ve kterém exceluje a splnila váhovou hranici 66 kg. Představme si třeba situaci v basketbalu. Jedna z hráček by byla výrazně vyšší než ostatní a zajistila by vítězství celého týmu. Asi těžko by ji někdo takto pranýřoval.

Fakt, že soupeřky v boxu mohou potkat dominantnější sokyni, je naprosto na místě.

Co je ale další stránkou věci? Sociální sítě samotné Imane…To, že se jí mnozí neostýchali zde v komentářích nazývat zrůdou, nastavuje pouze zrcadlo jim samotným.

Pod jejími posledními příspěvky, které se týkají olympiády, se však nachází desetitisíce podporujících komentářů, napříč národnostmi. Nikdo tam nevykřikuje, že má varlata, deformované genitálie apod.

A abych byla zcela upřímná, většině žen by to v boxerském ringu také neslušelo. V nevzhledném oblečení, copánkovém účesu, kde by byly neupravené, zpocené a nenalíčené. Stejně jako hlásat, že je mužem můžeme říkat, že je to žena, která má vysportovanou postavu, za kterou je tvrdá dřina. Třeba jako u naší Martiny Sáblíkové, na kterou jsme plným právem hrdí.

Na fotce níže je Khelifová vlevo. Kdyby svět prvně obletěla tato fotografie, lidé by se těžko dopouštěli ohavných výroků. Imane je krásná žena, kterou svět odsoudil na základě pár fotografií po sportovním výkonu a po neověřeném vyjádření spekulativní asociace.

Zdroje:

Instagram Imane Khelif

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz