Hlavní obsah
Zdraví

Pneumokok a meningokok mrzačí a zabíjí děti, rodiče přesto váhájí s očkováním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/CDC

Bakterie, které umí usmrtit a známe je pod názvy pneumokok a meningokok. Obě mohou žít v lidském těle, aniž by napáchaly výrazné škody, ale jak jistě víte, dovedou být fatální. A i přesto, že máme účinnou prevenci, někteří rodiče ji odmítají.

Článek

Nedávno jsem tady četla dojemný příběh o statečné bojovnici Valince, kterou streptokok málem připravil o život. Svůj boj vyhrála, ale došlo v důsledku onemocnění k rozsáhlým amputacím. Čtrnáctileté dívce se tak obrátil život naruby.

Během čtení článku jsem se neubránila slzám a celé rodině přeji mnoho sil. Okamžitě se mi však vybavil článek z jiného webu starý sotva tři týdny. Byl o devatenácti měsíčním chlapečkovi, který svůj boj s meningokoky prohrál.

A já se znovu vrátila do roku 2009, kdy se nám narodila dcerka. Zrovna jsme šli na očkování, čekali jsme v čekárně pediatričky, když z nenadání utíkala chodbou plačící maminka s roztomilou dvouletou holčičkou v náručí. Tatínek ťukal na dveře jak splašený a my všichni věděli, že je zle. Zaražení a zoufalí jsme vysílali vstřícné pohledy, z naříkání a zároveň bezvládnosti malé holčičky všem tuhla krev v žilách.

Sestřička s paní doktorkou okamžitě rodinu přijaly, za zavřenými dveřmi byl slyšet nářek obou rodičů, spěšné pohyby zdravotnic a během chvíle se ozval zvuk přijíždějící sanitky. Všichni se snažili udělat co nejvíce prostoru, i přesto, že místa bylo všude dost. Zřejmě jakýsi výkřik a snaha udělat cokoliv. Zoufalé pohledy ostatních rodičů se střídali s těmi našimi a všichni jsme k sobě intuitivně tiskli své děti.

Nevím kolik jsme tam tenkrát strávili času, vybavuji si, že paní doktorka postupně přijímala ty, kteří již byli v čekárně a sestřička obvolávala zbytek objednaných, ať nechodí.

Tenkrát ještě nebylo očkování proti meningokokům hrazené a my právě kvůli němu přicházeli. Když paní doktorka dcerce podávala vakcínu, téměř se slzami v očích nám říkala, že je to nejlepší investice, kterou můžeme udělat, neboť drama, které se odehrálo, bylo s velkou pravděpodobností kvůli této bakterii. Jak to dopadlo s holčičkou nevím, ale s naprostou jistotou mohu říct, že to, co prožívala tenkrát malá nevinná holčička a bezbranní rodiče, nechci nikdy zažít.

Dostupných příběhů je napříč internetem mnoho. Známý je příběh Zuzany, která říká, že jí meningokok doslova sežral nohy.

Osobně znám chlapce, nyní dospělého muže, který v důsledku onemocnění pneumokokem ohluchl.

Všechny výše uvedené případy jsou reálnými situacemi, kdy pneumokok či meningokok ničí lidské životy.

Pneumokok

Mimo méně závažné onemocnění může bakterie Streptococcus pneumoniae způsobit trvalé následky na celý život v podobě nutných amputací jako u Valinky, dále záněty mozkových blan, zápaly plic a otravy krve, které se řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí v Evropě.

Rovněž může být i viníkem artritidy.

Nejrizikovější skupinou jsou malé děti a senioři. Dle údajů nechá malé děti proti této bakterii očkovat průměrně 70 % maminek, zbylých 30 % rodičů nesoudím, ovšem pochopit je nedokážu.

Statistiky se různí i napříč kraji.

Například v roce 2017  ve Zlínském kraji nechalo své děti očkovat pouze 55,5 % rodičů, což je zarážející.

Na očkování se doplácí v řádu stovek.

Nutno říct, že nákaz loni značně přibylo. Celkem u nás bylo zaznamenáno přes 440 pacientů s vážných průběhem, přičemž téměř osm desítek z nich zemřelo. V tomto případě se však nejednalo a malé děti.

Meningokok

Zákeřnější meningokok má velmi rychlý průběh, který může mít tragický konec během pár hodin. Navíc příznaky nejsou nijak specifické a nemocný se může nejprve domnívat, že se nejedná o nic vážného. Avšak včasná diagnostika je v tomto případě rozhodující.

Způsobuje zánět mozkových blan nebo celkovou sepsi. Nemoc končí v nejvážnějších případech doživotními následky či úmrtím, kdy smrtnost je opravdu vysoká.

I přesto, že je tato bakterie velmi zákeřná, statistiky uvádí, že proočkovanost dětí není průměrně ani 50 %.

Malé děti do 5 let a senioři nad 65 jsou nejrizikovější skupinou a dokonce je vakcína plně hrazená pojišťovnou.

Státní zdravotnický ústav informoval, že mezi roky 2009 - 2015 zemřelo na toto onemocnění 36 lidí, z toho 23 děti z celkových 392 nákaz.

Loni svůj boj prohrály dvě malé děti a jeden dospělý.

Zájem o očkování proti oběma bakteriím pak u mladistvých a dospělých klesá, i přesto, že ani těmto osobám se onemocnění nevyhýbá.

...

Svůj osobní názor nikomu nenutím, každý má své důvody a přesvědčení, a pokud někdo nenechá očkovat sám sebe, je to jeho volba. Ale neočkovat děti proti těmto bakteriím dostupnými a bezpečnými vakcínami považují za hazard. Očkování je účinnou prevencí a k úmrtí dochází zbytečně. Přeji všem, aby nikdy nemuseli litovat svého rozhodnutí.

Zdroje:

Meningokok mi sežral nohy, ale přežila jsem (https://www.idnes.cz/onadnes/zdravi/muj-boj-s-nemoci-meningokok.A121127_105020_zdravi_pet)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz