Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vít Rakušan ve spirále lží a pravdy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jindřich Nosek (NoJin), CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

V médiích se odehrává ožehavá bouře o migračním paktu - plánu na přerozdělování nelegálních migrantů napříč EU. Můžeme si ho představit jako souhrn nařízení o tom, co činit v otázce přijímaní uprchlíků. Ovšem z každé strany je řečeno něco jiného.

Článek

Kde je pravda a jak se v tom má běžný občan vyznat?

Migrační pakt je posun správným směrem. Neobsahuje povinné přijímání nelegálních migrantů a navíc, my jako Česká republika máme dojednanou výjimku Vítem Rakušanem z důvodu přílivu osob z Ukrajiny. Také díky paktu dojde k lepší ochraně vnějších hranic… Hlásají média jakožto tvrzení Víta Rakušana. A ačkoliv návrh není ideální, bez něho se neobejdeme, neboť se jedná o celoevropský problém a žádá si celoevropské řešení, píše se dál. Problém migrantů tady je a nezmizí sám o sobě.

A k tomuto názoru míří i někteří další politici argumentující tím, že nečinnost nic nevyřeší.

O paktu příznivě hovoří i Danuše Nerudová, která ale zmiňuje i detenci, rychlé vracení migrantů zpět a ochranu vnějších hranic, k čemuž pakt přispívá. Nerudová ale upozorňuje, že je třeba migrantům určit jasná pravidla, která musí dodržovat.

Podívejme se na Dánsko, tam se to daří a může to být skvělý příklad…ovšem v Německu je to velký problém. Kolikrát čteme a slyšíme o případech násilí ze strany migrantů.

Máme zde i druhou stranu situace, která je nekompromisní.

Je to zrada! Buď přijmete uprchlíky nebo se jako stát budete muset vykoupit nereálnou sumou - to je šílenost migračního paktu. Slyšíme od opozičních politiků.

Alena Schillerová na svém instagramu jasně vysvětlila, že díky tomuto dokumentu, který Vít Rakušan pomohl dojednat dostává Evropská komise pravomoc nařizovat státům, kolik musí přijmout migrantů. Za nepřijaté migranty se musí platit horentní sumy a zcela vyplatit se nelze.

Také píše o tom, že sice byla vedena debata skrze Českou republiku a uprchlíky z Ukrajiny, ale do paktu se nepromítla. Podobně hovoří i jiní opoziční politici.

Jak to tedy je a bude, jak se s tím jako stát a občané popasujeme, co se bude dít?

Že se jedná o velmi emotivní téma dokazuje i fakt, že členové stejných politických stran mají rozličné názory a vedou se bouřlivé diskuze napříč všemi médii.

Zmatky v hlasování

Velmi zarážející je i to, že přední představitelé ANO jsou jednoznačně proti a hovoří o paktu negativně, tak ti kteří za toto hnutí jeli hlasovat do Evropského parlamentu údajně dle médií proti nebyli.

A naopak, přední představitelé pětikoalice, kteří pakt vynášeli do nebes již tak pozitivně horliví nejsou.

Pochopitelně svou roli hrají znatelně i blížící se volby, osobní lobbismus a alibismus jednotlivých politiků. Můžeme očekávat, že mnozí budou argumentovat tak, jak to bude zrovna vhod. Ale jak jsem již psal, kde je pravda a jak ji má obyčejný člověk najít?

Není nic mimořádného, že proti unijní strany budou pakt shazovat a hledat chyby a naopak ty politické strany, které jsou zastánci unie budou pro, ale jak máme najít objektivitu?

Téma migrace bude bezpochyby číslo jedna v nadcházejících volbách a já, i přesto, že jsem nikdy nebyl sentimentální, nemohu z hlavy dostat slova Marty Kubišové a její Modlitby pro Martu.

Ať mír dál zůstává s touto krajinou…

Zdroje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz