Hlavní obsah
Cestování

Dovolená v Chorvatsku přímo od majitele? Pozor na podvody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Husákovo dítě

Zadar (ilustrační foto)

V různých FB skupinách o Chorvatsku jsem našel příspěvky, kdy si lidé přes tu skupinu zamluvili ubytování, zaplatili zálohu a protistrana přestala reagovat. Nebo přijeli na místo a nikdo o nich nevěděl, protože ubytování patřilo úplně někomu jinému.

Článek

Chorvatsko mám moc rád, jezdíme tam s rodinou na dovolenou už 20 let a vytvořili jsme si tam za ta léta mnoho známých a přátel. Každý rok tuto krásnou zemi navštíví asi milion turistů z ČR. O to víc mě mrzí, když podvodníci dělají chorvatským majitelům ubytování špatnou reklamu.

Dávejte si prosím při hledání ubytování v Chorvatsku na podvody pozor. A vlastně nejde jen o ubytování v Chorvatsku, ale po celém světě. Hledejte si recenze nejen na konkrétní ubytování, ale i na osoby, které Vám ubytování nabízejí.

Jak tedy nenaletět?

Scénář je většinou stejný – podvodník na čerstvě vytvořeném nebo ukradeném Facebookovém profilu stáhne z internetu fotky nějakého ubytování, okopíruje popis ubytování a nabízí za „úžasné“ ceny takové ubytování na FB ve skupinách o cestování, kde lidé poptávají dovolenou a jsou připraveni utratit nemalé peníze, které poctivě celý rok šetřili. Rezervační zálohu chtějí podvodníci většinou poslat na účet mimo Chorvatsko, nejlépe i mimo Evropskou unii (například Srbsko, Bosna atd.) a poté si vás v konverzaci zablokují a zmizí i s vašimi penězi.

V případě takových podvodů se většinou nejedná ani o Chorvaty, ale příslušníky jiných států. Klidně to může být nějaký Australan, který si na Vás přivydělal (tímto se omlouvám Austrálii, uvedl jsem to jako příklad, abych ukázal, že podvodníkem může být kdokoliv třeba z druhého konce světa).

Možná se ptáte, jestli je nutné platit rezervační zálohu. Ano, je to nutné a je to jakýmsi standardem při rezervaci ubytování. I když můžete narazit na domácí, kteří zálohu nechtějí a prostě vám věří, že opravdu přijedete a jejich ubytování tak nezůstane uprostřed sezony prázdné a oni bez výdělku, ze kterého žijí mimo sezonu.

Bude stačit, když po takovém nabízejícím budete chtít odkaz na webové stránky. Podvodník nebude ztrácet čas s tvorbou webu, aby obral pár lidí o několik set euro. Na FB je to jednodušší, až se jeho podvody provalí, jen vytvoří nový falešný profil a pokračuje dál ve svém podvodném jednání.

Při hledání ubytování nejen v Chorvatsku si také můžete přes vyhledávač Google Lens ověřit fotografie, zaslané nabízejícím. Nahrajete fotografie do vyhledávače a on vám ukáže, na jakých webových stránkách, pokud vůbec, se daná fotografie nachází. Takže se může stát, že údajné fotografie ubytování v Chorvatsku najdete na stránkách nějaké cestovky, třeba u apartmánu v Bulharsku.

Pokud chcete mít konkrétně v Chorvatsku jistotu, že se nejedná o podvod, vyžadujete po nabízejícím tzv. Rijesenje o iznamljivanju (kategorizaciju apartmana), je to oficiální úřední dokument o tom, že apartmán je schválen ke krátkodobému turistickému ubytování v Chorvatsku. Doporučuji toto potvrzení vyžadovat i po malých cestovních agenturách, kterých je konkrétně v Chorvatsku jako hub po dešti. Většinou si takové agentury zakládají cizinci, kteří vlastní v dané lokalitě také apartmán a kromě svého ubytování nabízejí k pronájmu i apartmány sousedů za nějakou drobnou provizi nebo protislužbu, protože soused je například zedník a pomůže při rekonstrukci apartmánu.

Můžete si také na internetu najít kontakt na místní turistickou kancelář a telefonátem si ověřit, jestli takové ubytování, vedené na konkrétní jméno majitele, mají ve své databázi. To ovšem platí pro Chorvatsko, kde jsou legální ubytovací kapacity registrovány u místně příslušné turistické kanceláře.

Nabízí se otázka, proč třeba správce a zakladatel skupiny takové jednání ve své skupině strpí? Správci skupin se většinou snaží, pokud na někoho takového narazí, ho ze skupiny vyloučit, ale to vám peníze nevrátí.

A to nemluvím o tom, že hodně zakladatelů si z takových skupin udělalo výnosný byznys, kdy po majitelích ubytování chtějí peníze (stovky eur) za to, že vám na vaši poptávku ubytování odpoví do komentáře pod váš příspěvek, čímž nepřímo tomuto podvodnému jednání nahrávají, protože podvodník je samozřejmě radši, když vám nemusí do komentáře dávat odkaz na web, nebo nějak na sebe vůbec upozorňovat v komentářích a může s vámi komunikovat přes soukromé zprávy. Výsledkem je, že takové skupiny jsou naopak plné podvodníků, protože poctivý majitel apartmánu nechce utrácet stovky eur ročně za to, že vám v takové skupině může dát nabídku a reagovat na Vaši poptávku. Vzhledem k tomu, že skupin, kde správci chtějí poplatek, je spousta, tak pro majitele jsou to každý rok tisícové náklady, které by vám stejně započetl do ceny ubytování a výhoda nižší ceny bez zprostředkovatele při přímé komunikaci se tak ztrácí.

Vyhýbejte se takovým skupinám, kde správci vybírají od majitelů apartmánů peníze za to, že Vám nabídnou své služby, a nepodporujte toto chování správců skupin, kteří honosně svůj byznys nazývají VIP spoluprací na síti, která je zdarma pro všechny za reklamy, které vám sama za tu bezplatnost nabízí. V roce 2021 se chorvatští majitelé proti takovým praktikám bouřili, ale efekt to bohužel mělo nulový. Existují skupiny, které správci založili z lásky k cestování a nechtějí na tom vydělávat.

Foto: Husákovo dítě

Screen konverzace se správci skupiny

Je mi jasné, že budete argumentovat objednávkou ubytování přes specializované stránky Booking, AirBnb a podobně. Věřte, že i tam můžete narazit na podvodníka, viz článek.

Nenechte se odradit a na dovolenou k moři vyrazte. Užijte si slunce. Při výběru ubytování však dávejte pozor na to, komu své pracně našetřené peníze posíláte. Pokud už se náhodou stanete obětí takového podvodu, kontaktujte samozřejmě ihned policii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám