Hlavní obsah
Cestování

České Budějovice opředené pověstmi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Nedaleko od soutoku Vltavy a Malše r. 1265 král Přemysl Otakar II. založil nové královské město, které se stalo hlavní panovnickou oporou v jihočeském regionu.

Článek

Město mělo vytvořit hráz proti rozpínavosti Vítkovců. R. 1276 proti Přemyslu Vítkovci povstali, neboť se nemohli smířit se založením Českým Budějovic a kláštera Zlaté Koruny.

Město bylo opevněno hradbami. Na západní straně se dochovaly věže Železná panna, Rabenštejnská a Otakarka.

Město bohatlo. V 16. století bohatli měšťané nejen řemesly, ale hlavně obchodem se solí a po objevu bohatých ložisek stříbra v blízkém Rudolfově i těžbou tohoto kovu.

Za stavovského povstání v r. 1618 zůstaly České Budějovice jako jedno z mála měst věrné habsburskému císaři. Při vpádu Sasů do země v letech 1631-32 zde našli azyl nejvyšší pražští úředníci. Ve farním kostele byly uloženy korunovační klenoty. R. 1641 při velkém požáru shořelo 200 domů.

Zvučný význam pro rozvoj Budějovic měla výstavba koněspřežní dráhy do Lince, která zahájila provoz v r. 1832 jako první železnice na evropském kontinentu. V r. 1847 přenesla vídeňská továrna Hardmuth do Českých Budějovic výrobu tužek a keramického nádobí.

Historické náměstí Přemysla Otakara II. patří k největším v Čechách. Je čtvercové o rozměrech 133×133m, obklopené většinou dobře dochovanými gotickými a renesančními domy s podloubím. Dominantní stavbou je renesanční radnice z 1555, kde je možné vidět znak Českých Budějovic.

Uprostřed náměstí stojí barokní Samsonova kašna o průměru 17 m z let 1720-27 s postavou Samsona krotícího lva. Samson je poslední ze starozákonných soudců, o nichž se zmiňuje kniha Soudců. Samson, který byl zasvěcen Bohu, jehož úlohou mělo být osvobození izraelského lidu od moci Filištínů. Byl obdařen nadlidskou silou, stejně jako Herkules. Životní cesty Samsona zaslíbeného Bohu nemohly skončit dobře, což vyplývá už z prvního milostného svazku. Samson se zamiluje do filištínské dívky. Cestou na námluvy se střetne se lvem a roztrhne lva pouhou silou svých paží. Takto je nejčastěji zobrazen. Filištínská žena mnohem později způsobí Samsonovu zkázu.

Samson je také značka českého piva vyráběného v českobudějovickém pivovaru Samson.

Na náměstí v dlažbě nedaleko kašny můžeme spatřit tzv. Bludný kámen, označený křížkem. Říká se, šlápnete-li na kámen večer po 21. hodině, zapomenete cestu domů a budete bloudit ulicemi po celou noc.

Na severní straně náměstí se nachází Arnoldův dům č. 9 s renesančním arkýřem. V 15. století byl majetkem purkmistra Ondřeje Puklice. V této době byl zde patriciát převážně německý a katolický, za husitských válek na straně císaře Zikmunda. Husitství však posílilo vliv českého měšťanstva, radní se počeštili, a tak se stal poprvé purkmistrem Čech Ondřej Puklice ze Vztuh. Postavil se na stranu krále Jiřího z Poděbrad a nedovolil čtení papežské buly, která dávala Jiřího z Poděbrad do klatby. V r. 1467 při spiknutí německé menšiny byl Ondřej Puklice ubit a město přešlo do řad Jiřího nepřátel.

Jako každé město, i České Budějovice jsou opředeny pověstmi.

Na Piaristickém náměstí stojí budova Staré Solnice, kde byl kdysi sklad soli. Tři kamenné masky na jejím východním průčelí prý znázorňují tři lupiče, kteří se chtěli zmocnit pokladu v dominikánském klášteře. Byli přistiženi jeptiškou, která je zavřela v sakristii a přivolala pomoc. Lupiči byli popraveni a tyto tři masky na průčelí připomínají onu událost.

Vedle Staré Solnice stojí kostel Obětování Panny Marie. Pověst vypráví, že když se začal kostel stavět, žába se usadila v základech a  co bylo ve dne postaveno, v noci se zřítilo. Vinna byla připisována právě žábě. Modlitbami bylo neštěstí zažehnáno, žába byla odstraněna. Ovšem ne docela. Na stěně kostela můžete vidět kamenný chrlič znázorňující onu žábu, která se sune nahoru. Říká se, že až žába doleze na dosah střechy, kostel se zřítí.

Ovšem v kostele je obraz Madonny, přivezen a snad i uloupen z Itálie, a ten má zázračnou moc. Madonna prý chrání obyvatele Českých Budějovic.

Zdroje:

444 historických měst a městeček Kartografie Praha ISBN 80-7011-741-9

J. Čechura, J. Mikulec, F. Stellner: Lexikon českých panovnických dynastií

ISBN 80-85770-30-X

Slavomír Ravik: Velká kniha biblických příběhů REGIA ISBN 80-86367-20-7

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz