Hlavní obsah
Lidé a společnost

Poslední mužský potomek habsburského rodu, Karel VI., a jeho žena Alžběta Kristina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay

Celá rodina je pohřbena v kapucínské hrobce ve Vídni.

Alžběta Kristina byla blondýnka s blankytně modrýma očima, velmi krásná. Pro její krásnou pleť ji manžel nazýval „Sněhobílá Liesl“, „Bílá Bětuška“.

Článek

Narodila se v Brunšviku /Braunschweig/ 28. srpna r. 1691.

Byla brunšvicko-wolfenbüttelskou princeznou z dynastie Welfů a provdanou císařovnou Svaté říše římské. Stejně tak královnou českou, uherskou, chorvatskou, sicilskou, sardinskou a neapolskou. R. 1708 se provdala za o šest let staršího Karla VI., posledního mužského potomka habsburského rodu.

Karel VI. – druhorozený syn císaře Leopolda I. a Eleonory Falcko – neuburské, s jeho jménem je v dějinách habsburské říše spojeno období největšího rozkvětu pozdně barokní doby. Od malička vyrůstal ve stínu bratra Josefa. Jako jeho otec Leopold miloval divadlo a hudbu, zvláště italskou operu. Hrál na několik nástrojů, dirigoval a komponoval. Obětí jeho lovecké vášně se stal kníže Adam František Schwarzenberg, kterého smrtelně zranil při lovu na jelena u Brandýsa.

Jako kdysi z Rudolfa II., který byl v Madridu vychován, tak i z Karla VI. se stal Španěl. Oblíbil si španělské umění. Zamiloval si Katalánce. Snažil se získat Španělsko a této zemi vládnout. Když se mu rozplynul sen o kralování ve Španělsku, těžce se s tím smiřoval. Ovšem předčasná smrt o osm let staršího bratra Josefa I. změnila Karlovi život. Do klína mu spadlo ohromné dědictví, aniž by s tím počítal. Byla mu nabídnuta vláda ve středoevropské podunajské monarchii.

Ve šťastném manželství se začaly objevovat první mráčky. Alžběta Kristina nemůže přijít do jiného stavu. R. 1716, osm let po svatbě se jim konečně narodil syn Leopold Jan. Ovšem po několika měsících umírá.

Pro početí dalšího potomka dělali manželé vše možné a nemožné. Alžběta Kristina podstoupila mnoho zázračných kúr, navštěvovala posvátná místa, jezdívala do Karlových Varů. Dále však císařovna přivedla na svět tři dcery, z nichž pouze jedna přežila.

Celistvost a nedělitelnost monarchie a vládu přímých potomků Karla VI. měla zajistit pragmatická sankce. Pokud by císař neměl syna, dědičkou trůnu by se stala jeho nejstarší dcera.

Karel VI. měl většinu života dva problémy: věčné válčení a touhu po synovi.

Karel VI. zemřel ve Vídni, 20.října r. 1740. Byl pohřben v kapucínské hrobce. Vládl dvacet devět roků. Karlem VI. vymřeli po meči rakouští Habsburkové.

Díky dokumentu pragmatické sankce o dědění i po přeslici mohla po císařově smrti nastoupit na trůn Marie Terezie, která se ocitá jako první žena na habsburském trůně a úlohy se chopí s odhodlaností hodné obdivu.

Po nástupu na trůn r. 1740 přenechala Marie Terezie své matce k užívání jako vdovské sídlo zámek Hetzendorf. Tam trávila Alžběta Kristina poslední roky svého života. Ztloustla, trápily ji dušnost a revma. Po smrti milovaného manžela trpěla depresemi. Z kdysi krásné, veselé a optimistické ženy se stala zatrpklá, osamělá matrona. Umírá v 59 letech. Její ostatky jsou uloženy v Kapucínské hrobce.

Zdroje:

Václav Oulík: Po stopách Habsburků ISBN: 80-7190-348-5

P. Hora-Horejš Toulky českou minulostí ISBN: 80-85890-94-1

S.M. Grössingová: Habsburské císařovny ISBN: 978-80-7617-243-2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz