Hlavní obsah
Knihy a literatura

Patti Smith – americká zpěvačka, spisovatelka a výtvarnice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ingrid Hřebíčková

Patti Smith nad šálkem své oblíbené kávy

Patti Smith nazvala svou knihu M. Train, vlakem vzpomínek. I když svojí první větou nám čtenářům oznámí, že není snadné psát o ničem, přece kniha o něčem je.

Článek

Jednak nás zavede do svých oblíbených kaváren na šálek černé kávy, černá káva nás bude provázet celou knihou. A také vzpomínky, přítomnost a minulost, zamyšlení nad knihami, které přečetla a místa, které navštívila. Spojí hned dvě lásky v jednu, v kavárně čte své oblíbené knihy.

Na cestách po Evropě se setkáváme s celou řadou kaváren a knih. V Berlíně v kavárně Pasternak sedí pod fotografií Bulgakova v době své největší posedlostí jeho knihou Mistr a Markétka. Na stěnách kavárny visí fotografie Anny Achmatovové a Vladimíra Majakovského, jejích milovaných ruských básníků, jak sama přiznává.

Patti Smith nad šálkem kávy propojí přítomnost s minulostí, spojí skutečnost se svými sny. Vzpomíná na svého milovaného manžela Freda, s kterým prožila 14 let a po jeho smrti začne cestovat. Takže poznáme domov a místo posledního spočinutí mexické malířky Fridy Kahlo. Navštíví hrob americké básnířky a spisovatelky Sylvie Plathové, vrací se do svých dvaceti let, kdy dostala knížku Ariel, o které píše, že se stala knihou jejího života.

Položí květiny na pamětní desku Akiry Kurosawy a zamýšlí se nad jeho obrovským dílem od Opilého anděla až po mistrovský Ran, epika, ze které by se možná podle jejích slov sám Shakespeare zachvěl.

A je toho mnohem víc. Ukáže nám i svoji lidskou stránku v lásce svých tří koček.

Knížka je především poučná, Patti Smith nám prozradí své milované knihy a kdyby se vám kniha nelíbila, třeba si vyberete některou z jejích oblíbených knih a rádi si ji přečtete. Nebo navštívíte místa, o kterých Patti Smith psala. Takže se do toho klidně dejte.

Zdroj: Patti Smith: M Train – Vzpomínky (Dokořán 2016)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz