Hlavní obsah
Finance

Děkujeme, že kouříte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Koláž: Inspektor Šetřílek, zdroj: Pixabay

Jak souvisí kouření a ekonomika?

Ano, vypůjčil jsem si titulek skvělého filmu Jasona Reitmana. Nemohl jsem si pomoct. My nekuřáci musíme být vděčni kuřákům, díky kterým přiteklo za loňský rok do státního rozpočtu ČR více než 59 miliard korun!

Článek

Tušil jsem, že stát uvalil na některé výrobky poměrně vysokou daň, případně různé kombinace daní. Všeobecně je známo, že nejvíce to vždycky odnesou cigarety a alkohol. Ale že s cigaretami je to tak vážné, to jsem opravdu nevěděl. V podstatě to opět souvisí s mým dřívějším článkem Svět malých čísel: jedna cigareta nic neznamená, ale když víme, že se ročně v ČR prodá 750 milionů krabiček cigaret, je jasné, že se v tomto byznysu točí obrovské peníze. Hlavně jde o obrovské příjmy do státní pokladny. Spotřební daň z tabákových výrobků je totiž stále jedním z nejvyšších příjmů státního rozpočtu.

A pokud by se státu snížil tento příjem nebo by o něj dokonce přišel (což se samozřejmě nestane), je jasné, že by tento daňový výpadek musel řešit nějakou jinou daní. Nějak ty prachy z nás prostě vždycky dostane. Kuřáci jsou přitom velmi citliví na cenu tabákových výrobků. Projevilo se to třeba při několikanásobném „zdražení“ cigaret hlavně v letech 2019 a 2020. Došlo ke zvýšení spotřební daně, čímž se cena cigaret prakticky srovnala s cenou cigaret v sousedních zemích, hlavně v Německu a Rakousku. Důsledkem byl konec cigaretové turistiky, kterou provozovali obyvatelé rakouského a německého příhraničí.

Vyprávěl mi o tom i můj přítel Ondřej z Hevlína, který v té době pracoval na benzince u rakouských hranic – Rakušáci prostě ze dne na den přestali jezdit pro ty kartony levných českých cigaret. Pro Ondru to byla ztráta v podobě pěkných „dýšek“ od rakouských sousedů, pro státní kasu to ovšem znamenalo ztrátu daleko vyšší. Odhadem tak přišel tabákový trh o celou jednu třetinu zákazníků, což se rovná přibližně 20 miliardám korun!

Můžete se podívat dokonce na kalkulačku, která vám ukáže přesně, z čeho je složená cena cigaret. Výrobní náklady jsou naprosto zanedbatelné, při ceně 110 Kč za krabičku je daň téměř 94 Kč. Tabulka je poměrně složitá, úplně všem detailům fakt nerozumím, ale vyplývá z ní jednoduchý závěr: pokud někdo kouří 20 cigaret denně 40 let (to je ta jedna krabička denně za 110 Kč), zaplatí do státní pokladny za tu dobu celkem 1 344 791 Kč.

Proto buďte, prosím, velmi opatrní s novoročními předsevzetími, která se týkají omezení počtu vykouřených cigaret.

A vy, co chcete přestat okamžitě s kouřením úplně, na vás apeluji ještě důrazněji: promyslete to ještě. Vaše rozhodnutí může mít velmi vážný dopad na ekonomiku celé země.
Nikam nepospíchejte: vždyť jestli kouříte už třicet let, tak to snad ještě chvíli vydržíte, ne?

Když ne kvůli sobě, tak aspoň kvůli našim dětem…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz