Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pane Putine, máte tu další balíček…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Oksana Verner - Pixabay, Leone Venter – Unsplash, koláž autor

Další balíček sankcí už bude účinný?

Při návštěvě ostřelovaného Kyjeva Ursula von der Leyen slavnostně oznámila aktivaci desátého balíčku sankcí proti Rusku. Že by předchozích devět balíčků nefungovalo? A co je vlastně obsahem těch sankčních balíčků?

Článek

Vy do nás granáty – my do vás balíčky. Tak by se dala ve stručnosti charakterizovat marná a osamocená snaha EU sankcionovat Ruskou federaci za rozpoutání války na Ukrajině. Pokud je cílem sankcí ukončit válku, nefunguje to.

Vzpomínám si, že když začala válka na Ukrajině, dost mě to psychicky sebralo. Nadával jsem, plakal jsem, vztekal se a telefonoval jsem na všechny strany. Ve své bezmezné naivitě jsem volal na ministerstvo obrany, na linky různých organizací nabízejících dlouhodobě pomoc v krizových situacích a čekal jsem odezvu odpovídající vážnosti situace. Pro mě prostě začala válka. Nabízel jsem svoji pomoc, auto k přepravě uprchlíků, peníze… Na mnohá místa jsem se ani nedovolal, někde mi řekli, ať sleduju jejich web, že tam časem najdu potřebné informace, nebo ať pošlu peníze, tím nic nepokazím.

Zkrátka z mého pohledu nic moc.

A do toho jsem se dozvěděl, že pořadatelé jakési mezinárodní hudební soutěže zakázali účast ruských písničkářů. Vskutku sankce o síle atomové bomby…

Pojďme se tedy podívat, co je (mimo jiné) také obsahem těch slavných sankčních balíčků.

První balíček:

Zákaz dovozu zboží z částí Doněcké a Luhanské oblasti - škoda, zrovna jsem si chtěl objednat trochu uhlí.

Druhý balíček:

EU se rozhodla zmrazit majetek prezidenta Ruské federace Vladimira Putina a ministra zahraničních věcí Ruské federace Sergeje Lavrova – tipl bych si, že těm dvěma je to úplně fuk a možná si toho ani nevšimli. Vzhledem k sankcím, které se pokouší uplatňovat EU vůči Rusku už od roku 2014 (od anexe Krymu), jsou Putin i Lavrov jistě dobře připraveni na podobné legrace.

Třetí balíček:

Pozastavení vysílání v EU pro Russia Today a Sputnik – óóó, jaký tvrdý úder pro ruskou dezinformační scénu.

Čtvrtý balíček:

Zákaz nových investic do ruského energetického odvětví – no, tak asi jen blázen by se hrnul do investic do Ruska necelý měsíc po zahájení války na Ukrajině.

Pátý balíček:

Zákaz dovozu dalšího zboží, jako je dřevo, cement, mořské plody a lihoviny – škoda: krevety a vodka, to se pěkně rýmuje a s ruským exportem to jistě pořádně zacloumá.

Šestý balíček:

Pozastavení vysílání tří dalších ruských státních sdělovacích prostředků v EU – ajajaj, tak se zase pravdu nedozvíme.

Sedmý balíček:

Zákaz dovozu ruského zlata, zmrazení majetku a zákaz cest na území EU některým oligarchům, politikům a představitelům armády. Zákaz se vztahuje také na šéfy motorkářského gangu Noční vlci - mají aspoň šanci častěji navštívit krásná místa rodné země, třeba v Chakasii je taky moc hezky…

Osmý balíček:

Zákaz dovozu papíru, cigaret, plastů a kosmetických přípravků, také zákaz poskytovat Rusku architektonické a inženýrské služby – tak to jsou Rusové pěkně namydlení, bez našich architektů a inženýrů si nepostaví určitě ani zemljanku.

V devátém balíčku například EU vymyslela zákaz poskytování služeb v oblasti reklamy, průzkumu trhu a průzkumu veřejného mínění –a to je ale opravdu tvrdá rána pro ruskou ekonomiku.

Můj dědeček mi vždycky říkal: Když to nefunguje, tak to nedělej. Pokud je cílem sankcí namířených proti Rusku zastavit válku na Ukrajině, tak to evidentně nefunguje. Nebo si snad někdo myslí, že Vladimir Putin zničehonic vystoupí v televizi s projevem, ve kterém oznámí, že Rusku došly prachy, že stahuje vojska z Ukrajiny a že se tímto všem omlouvá… Ze všech stran sice slyšíme, jak Putin běsní, jak jsou ty sankce tvrdé, jak Rusko strádá, ale na průběh války to prostě nemá vliv.

Jednak se mnoha způsoby daří sankce obcházet a z ruských sankcionovaných komodit se často po cestě k evropskému zákazníkovi díky podplaceným úředníkům a „předělaným papírům“ stávají kazašské nebo uzbecké artikly.

Druhým důvodem, proč sankce moc nefungují, je skutečnost, že malá Evropa (jakkoli se nám to špatně poslouchá) je ve své snaze dostat Rusko k jednání o míru dost osamocená. Spojené státy si už tak dost pošramocenou ekonomiku sankcemi nepoškodí a asijské země si žijí svým vlastním životem.

Znáte to: když se dva perou, třetí se směje. A kdo se tak pěkně směje? Samozřejmě hlavně Čína, která využívá ruského tlaku na exportní zájmy a nakupuje ropu a další komodity za skvělé ceny. Zároveň do Ruska vyváží technologie, které umožňují ruským zbrojovkám pokračovat ve výrobě a kompletaci zbraňových systémů. Podobně využívá celé situace například Indie, Írán a Mongolsko.

A Ruská federace zatím dál pokračuje v brutální válce na Ukrajině i nadále rozvíjí svůj kosmický program a společně s Čínou a JAR právě nyní v únoru chystají společné vojenské námořní cvičení u afrických břehů.

Toto všechno jsou velmi nákladné projekty, a jak je vidět, peníze Rusku zatím nechybí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz