Hlavní obsah
Prezidentské volby

Jaké vzdělání musí mít prezident/ka?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Má vzdělání kandidátů nějaký zásadní vliv na volbu nebo úřad prezidenta? Právník, filozof, ekonom, truhlář, kameník a dramatik – to jsou některé z původních profesí našich bývalých prezidentů. Ani jeden lékař, ani jedna učitelka, ani jeden architekt…

Článek

S aktuálními prezidentskými volbami si kladu otázku, jestli má vzdělání kandidátů nějaký zásadní vliv na volbu nebo úřad prezidenta? Právník, filozof, ekonom, truhlář, kameník a dramatik – to jsou některé z oborů, v nichž byli původně vzděláni naši bývalí prezidenti. Ani jeden lékař, ani jedna učitelka, ani jeden architekt… Jsou některé profese předurčeny k výkonu funkce prezidenta? Pojďme se podívat na předchozích jedenáct prezidentů naší země a jejich vzdělání.

T. G. Masaryk
Studoval filozofii a filologii, věnoval se studiu jazyků, také kulturní antropologii a sociologii, nebýt jeho umanutosti a tvrdohlavosti, nikdy bychom zřejmě neměli samostatný stát. Z tohoto prezidenta se stal opravdový mýtus a legenda o tatíčku Masarykovi přežívá dodnes.

E. Beneš
Studoval filozofii, politické a sociální vědy, vystudoval práva
a přednášel sociologii, byl to nepřehlédnutelný a pracovitý diplomat, jehož podpora a vliv na začlenění nového státu do evropských a světových struktur se dosud málo připomíná a chválí.

E. Hácha
Vystudoval práva
, byl znalcem na anglosaské právo, soudcem soudního dvora v Haagu, velmi nešťastná postava české politiky, ujal se role, kterou nikdo nechtěl hrát, v těžké době druhé světové války a dost na to doplatil, pamatuji si třeba na rýmovačku od mého dědečka: Hácha – Hitlerův brácha.

K. Gottwald
Vyučený truhlář
, pak se zabýval samostudiem bolševické ideologie z Moskvy (A my se chodíme do Moskvy učit, víte co? My se od ruských bolševiků do Moskvy chodíme učit, jak vám zakroutit krk. A vy víte, že ruští bolševici jsou v tom mistry…! – projev v poslanecké sněmovně Národního shromáždění roku 1929). Co dodat?

A. Zápotocký
Vyučený kameník
, „proslavil“ se měnovou reformou z roku 1953 a střelbou do dělníků v témže roce – inu: bezva dělnický prezident.

A. Novotný
Vyučený strojní zámečník
, díky jeho prohlášení, že u nás „byl vybudován socialismus“ jsme se stali alespoň podle názvu socialistickou republikou (ČSSR), a když během všeobecného nedostatku v jednom rozhovoru prohlásil, že „maso bude vbrzku“, lidé si z něj ještě dlouho dělali legraci a ptali se „kde to Brzko je?“

L. Svoboda
Vystudoval agronomii
na zemské hospodářské škole, málo se ví, že vystudoval na univerzitě v Bratislavě ještě maďarštinu a působil krátce jako profesor maďarštiny na Vojenské akademii v Hranicích, více je známý jako voják, nebál bych se říct přímo vojevůdce z bitev u Sokolova a při osvobozování Kyjeva (sic!). Současnou historií trochu opomíjený, ale ve své době velmi užitečný a lidmi oblíbený prezident.

G. Husák
Vystudoval práva
, výrazný levicový intelektuál a přesvědčený komunista, za mlada muž s velmi radikálními názory, který dokonce doporučoval vyřešit problémy Slovenska jeho začleněním do svazku SSSR. Poté, co se výrazně podílel na komunistickém puči v roku 1948, byl „za odměnu“ na devět let uvězněn, poté rehabilitován a pak se sovětským souhlasem dlouhých čtrnáct let až do Sametové revoluce prezidentoval.

V. Havel
Vyučený chemický laborant
, posléze vystudoval večerně gymnázium, nedokončil studia na Ekonomické fakultě ČVUT, dálkově vystudoval dramaturgii na Divadelní fakultě AMU. Student navzdory režimu a osudu, spoluautor protestní Charty 77, ve vězení strávil celkem pět let, s různými peripetiemi (které provázely rozdělení republiky na ČR a SR) byl prezidentem taky čtrnáct let. Vizionář a autor esejů, které ani po čtvrtstoletí neztrácejí na aktuálnosti. Bohužel…

V. Klaus
Vystudoval na VŠE v Praze
obor ekonomika zahraničního obchodu, pracoval jako vědecký pracovník Ekonomického ústavu ČSAV, posléze dlouhá léta ve Státní bance československé. Po roce 1989 byl prvním federálním ministrem financí a později předsedou vlády, s Vladimírem Mečiarem stál u rozdělení Československa, což mu dodneška někteří jeho odpůrci vyčítají.

M. Zeman
Vystudoval střední ekonomickou školu, dálkově začal a pak prezenčně dokončil ještě VŠE v Praze
, obor Národohospodářské plánování, zabýval se prognostikou, komplexním a simulačním modelováním nejprve v podniku Sportpropag a pak Agrodat – takže vlastně modelář…

Nu, doposud je to velmi pestré - a teď se uvidí…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz