Hlavní obsah

Je bílý cukr opravdu takové zlo? Pravda o hnědém cukru vás překvapí

Foto: Freepik

Cukr je téma, o kterém se přou i ti nejzkušenější odborníci na výživu.

Snažíte se jíst zdravě a všude vám říkají, že bílý cukr je jed, kterému se musíte vyhnout? Že lepší je hnědý cukr, med nebo přírodní sirupy? Pojďme se společně podívat, jak to ve skutečnosti je, a proč není vše černobílé.

Článek

Když nastavujete zdravý jídelníček, často se vám do cesty připletou informace, které bílý cukr staví do role „zabijáka“. Mluví se o něm jako o prázdných kaloriích plných škodlivin, které vedou k obezitě, cukrovce, nemocem srdce a dalším problémům. Naopak hnědý cukr, med nebo přírodní sirupy bývají doporučovány jako zdravé náhrady.

Pravda je ale méně dramatická

Bílý cukr je rafinovaná sacharóza, která v procesu výroby ztratí všechny vitamíny, minerály i vlákninu. To z něj dělá prázdné kalorie – energii, bez hodnotných živin. Nadměrná konzumace je skutečně spojena s riziky, jako jsou prudké výkyvy cukru v krvi, únavu či zvýšené ukládání tuků.

Hnědý cukr je v podstatě bílý cukr, který obsahuje příměs melasy odpovědné za jeho barvu a charakteristickou chuť. Obsahuje stopová množství minerálů (vápník, železo, hořčík), ale jsou natolik zanedbatelná, že by bylo potřeba sníst obrovská množství, aby to mělo dopad na zdraví. I z hlediska energie, glykemického indexu a zdravotních efektů je hnědý cukr téměř srovnatelný s bílým.

Co z toho plyne?

Stejně jako u většiny látek v jídle rozhoduje především míra. Žádný druh cukru není „zdravý“ v tradičním slova smyslu. Oba cukry způsobují podobné výkyvy hladiny glukózy v krvi a dlouhodobá nadměrná konzumace ohrožuje metabolické zdraví i zuby. Proto je snížení příjmu cukrů daleko účinnější cesta k lepšímu zdraví než preference hnědého místo bílého cukru.

Pokud chcete sladit zdravěji, sáhněte raději po přírodních alternativách s nižším glykemickým indexem, jako je med (který má také špetku minerálů a antioxidantů), javorový sirup nebo čekankový sirup. I zde však platí, že i med je stále cukr a s mírou se počítá.

Klíčové doporučení

Nezaměřujte se na to, zda je lepší bílý nebo hnědý cukr, ale na celkové omezení cukrů ve stravě. Zkuste sladit méně a vybírejte kvalitní suroviny.

Zdroj: dTest

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz