Článek
Když nastavujete zdravý jídelníček, často se vám do cesty připletou informace, které bílý cukr staví do role „zabijáka“. Mluví se o něm jako o prázdných kaloriích plných škodlivin, které vedou k obezitě, cukrovce, nemocem srdce a dalším problémům. Naopak hnědý cukr, med nebo přírodní sirupy bývají doporučovány jako zdravé náhrady.
Pravda je ale méně dramatická
Bílý cukr je rafinovaná sacharóza, která v procesu výroby ztratí všechny vitamíny, minerály i vlákninu. To z něj dělá prázdné kalorie – energii, bez hodnotných živin. Nadměrná konzumace je skutečně spojena s riziky, jako jsou prudké výkyvy cukru v krvi, únavu či zvýšené ukládání tuků.
Hnědý cukr je v podstatě bílý cukr, který obsahuje příměs melasy odpovědné za jeho barvu a charakteristickou chuť. Obsahuje stopová množství minerálů (vápník, železo, hořčík), ale jsou natolik zanedbatelná, že by bylo potřeba sníst obrovská množství, aby to mělo dopad na zdraví. I z hlediska energie, glykemického indexu a zdravotních efektů je hnědý cukr téměř srovnatelný s bílým.
Co z toho plyne?
Stejně jako u většiny látek v jídle rozhoduje především míra. Žádný druh cukru není „zdravý“ v tradičním slova smyslu. Oba cukry způsobují podobné výkyvy hladiny glukózy v krvi a dlouhodobá nadměrná konzumace ohrožuje metabolické zdraví i zuby. Proto je snížení příjmu cukrů daleko účinnější cesta k lepšímu zdraví než preference hnědého místo bílého cukru.
Pokud chcete sladit zdravěji, sáhněte raději po přírodních alternativách s nižším glykemickým indexem, jako je med (který má také špetku minerálů a antioxidantů), javorový sirup nebo čekankový sirup. I zde však platí, že i med je stále cukr a s mírou se počítá.
Klíčové doporučení
Nezaměřujte se na to, zda je lepší bílý nebo hnědý cukr, ale na celkové omezení cukrů ve stravě. Zkuste sladit méně a vybírejte kvalitní suroviny.
Zdroj: dTest