Hlavní obsah

Podzimní únava: Jak se poprat se vstáváním, když je tma?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Odkládání budíku i mrzutá rána nás teď mohou potrápit. Nebojte, dá se s tím bojovat.

S příchodem podzimu je vstávání z vyhřáté postele těžší, bez ranního sluníčka to prostě není ono. V dnešním článku vám poradím pár tipů, jak s tím bojovat a mít energii po celý den.

Článek

Ranní ptáče dál doskáče - ano, ale jen v létě! Máte to stejně? Nezoufejte, dá se s tím pracovat. V článku si projdeme několik rad, které vám pomohou se vstáváním během podzimu a zimy. A vy i nadále budete plný energie.

Konec odloženým budíkům.

Je to těžké, i já tomu často podlehnu. I přesto, že si vždy najdu skvělou výmluvu, není to pro tělo správné. Víte, co mě donutí nezalézt zpátky do peřiny? Hezky jí otočím teplem nahoru - a chuť na válení je pryč.

Ráno dělá den, jak tomu jít naproti?

  1. Vystavte se světlu: Tma nás přirozeně nutí vracet se ke spánku. Proto si zapněte lampičku nebo si ji načasujte na čas vstávání.
  2. Studená sprcha: Pokud nejste otužilci jako já, osvěžení obličeje a krku studenou vodou bohatě stačí.
  3. Ranní rituál: Můj je jasný, dám si v klidu kafíčko a rozkoukám se. Je pravda, že mě láká vzít do ruky telefon, ale zkusme to všichni omezit. Nejdříve kafíčko, pak brouzdat na internetu.
  4. Procházka nebo cvičení: Pohyb po probuzení je dřina, ale když to zlomíte, budete mít hodně energie už od rána. Stačí krátká procházka nebo cvičení doma.
  5. Vydatná snídaně: Dopřejte si zdravou a vydatnou snídani. Tento bod jsem se naučila až po strašně dlouhé době, ale je hezké vstávat s kručením v břiše. Kdo měl v minulosti také problémy snídat brzy ráno, pochopí.

Tipů je určitě více, ale za mě jsou tyto body nejdůležitější a u mě skutečně fungují.

Jak se udržet svěží během dne?

Snažte se moc nenervovat, plánujte si další kroky a hlavně se nepřecpávejte. Strava je velice důležitá, žaludek potřebuje hodně energie na správné fungování. Nezapomínejte ani na pitný režim, zejména pokud jste milovníci kávy.

Když vykoukne sluníčko, snažte se jít aspoň na chvilku ven. Hned bude den pozitivnější.

Větrejte doma i v práci, bez čerstvého vzduchu nám to prostě nemyslí a únava se hlasí o slovo.

Pravidelný čas usínání.

Vždy si u toho vzpomenu na starý film, kde chodí manželé spát po deváté večer a jsou nevrlí, že už je pozdě. Jakmile si tělo zvykne usínat ve stejném čase, bude se vám lépe vstávat. Nejlepší spánek začíná cca okolo desáté hodiny večerní, tak se o něj neochuďte.

Před usínáním pomáhá:

  1. Omezení modrého světla: Zkuste odložit alespoň hodinu před spaním telefony, tablety, počítače a také vypněte televizi. Vím, že u televize se dá hezky usínat, ale jde to i lépe.
  2. Relaxace: Zkuste meditovat, protáhnout se, anebo jen z hluboka dýchat.
  3. Ztlumte světla: Udělat si intimní atmosféru není vůbec na škodu. U nás máme od září od jara večerní osvětlení hlavně ze svíček a drobných světýlek. Je to balzám na duši.
  4. Mějte dořešené věci: Možné to zní jako klišé, ale nám ženám v hlavě lítá strašně moc myšlenek. Co můžete, uzavřete, než půjdete spát. Pokud to nejde, napištw si to, ať můžete v klidu usnout.
  5. Teplá sprcha nebo koupel: Uvolní svaly i vaší hlavu. Vy jste pak připraveni na spánek.
  6. Nepřetopte si ložnici: Nepodlehněte teplíčku v ložnici, udržujte si v ní ideálně teplotu mezi 16 - 18 °C.
  7. Čtení knihy: Vyberte si nějaké lehké čtení, ať vás kniha uklidní a vy pomaličku usnete.

Na trhu jsou i různé elektronické vychytávky, které nám mohou pomoci se vstáváním. Ale netřeba utrácet, stačí se držet radami z tohoto článku.

Co zabírá vám? Děkuji za vaše tipy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz