Hlavní obsah

Syrečky v dietě? Nejlepší cesta, jak si dopřát sýr, ale nepřibrat

Foto: Inspirace od tety

Pokud máte problém s dostatečným příjmem bílkovin, vyzkoušejte tvarůžkovou bagetu.

Ještě nedávno jsem syrečky nemohla ani cítit. Dnes si na nich pochutnávám a píšu o tom, proč byste jim měli dát šanci i vy. Překvapivá cesta k potravině, která smrdí, ale prospívá.

Článek

Když se mi někdo ještě před rokem zmínil o syrečcích, moje reakce byla jasná: „Ne, děkuji! Ty smrdí!“ Dnes se běžně cpu pomazánkou ze syrečků a s úsměvem na tváři píšu tento článek. Co se změnilo? A proč byste měli dát i vy této potravině šanci?

Počáteční odpor: Když vůně vítězí nad rozumem

Můj první střet se syrečky proběhl u nás doma. Táta si užíval uleželé syrečky, které měl uložené ve špajzu. Výrazná vůně nás vyhnala z kuchyně a mamka nadávala jako špaček. Moje reakce byla jasná – zadržela jsem dech a utekla na dvorek. Od té doby jsem měla k syrečkům vztah podobný tomu, jaký má většina lidí k návštěvě zubaře. „Určitě ne, možná někdy příště, ale spíš ne.“

Problém s vůní syrečků nemám jen já. Je to jedna z hlavních bariér, která lidi od této potraviny odrazuje. Ta charakteristická kyselá vůně totiž nebudí příjemný dojem. Spíš připomíná něco, co by mělo patřit do koše než na talíř.

Změna postoje: Když zdraví mluví louče než nos

Zlom nastal před třemi lety, kdy jsem se rozhodla změnit svůj jídelníček. Lékařka mi doporučila, abych zvýšila příjem bílkovin a vápníku, ale zároveň omezila tuky. „Co třeba syrečky?“ navrhla. Můj obličej zřejmě mluvil za vše, protože se rozesmála a dodala, že je mám aspoň jednou zkusit. Prý by mě mohly překvapit.

Impulsem byl i můj chlap, který syrečky zbožňoval a neustále mi říkal, jak jsou skvělé. Po šestém měsíci jeho nadšených komentářů jsem se rozhodla, že zkusím překonat svůj odpor. Vždyť kolik jídel jsem jako dítě nenáviděla a dnes je miluju? (nivu, ryby, kávu… seznam by byl dlouhý.)

Nutriční benefity k nezaplacení

Když jsem se začetla zabývat nutričními hodnotami syrečků, byla jsem překvapená. Na 100 gramů syrečků připadá:

  • 28 gramů bílkovin
  • Pouze 0,5 gramů tuku (neuvěřitelně nízký obsah!)
  • 2,6 gramů sacharidů, z toho jen 0,4 gramu cukrů
  • 4,5 gramů soli
  • 127 kcal - ideální pro dietní plány

V podstatě je to superhrdina mezi mléčnými výrobky, ale tak trochu zatracovaný.

Experimentování jako základ úspěchu

Můj nejoblíbenější pokrm? Syrečková bageta, kterou teď zbožňují všichni u nás. Dokonce i můj synovec, který vždycky říkal, že syrečky nikdy neochutná. Tajemství je v kombinaci chutí, recept na bagetu je jednoduchý a rychlý.

Proč stojí syrečky za to

Teď už víte, že syrečky nejsou jen o výrazné vůni. Jsou bohaté na bílkoviny, dávají prostor pro kreativitu v kuchyni a pomáhají překonávat předsudky. Když se s nimi naučíte pracovat, stanou se silným pomocníkem při hubnutí.

Až se příště někdo zmíní o smradlavých syrečcích, zkuste jim dát šanci. Možná si vytvoříte vlastní oblíbenou pomazánku nebo objevíte chuť syrečkové bagety, stejně jako já.

Anketa

Máte rádi syrečky?
Ano.
0 %
Kdysi ano, teď chutnají jinak.
0 %
Ne, strašně smrdí.
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz