Článek
Když se mi někdo ještě před rokem zmínil o syrečcích, moje reakce byla jasná: „Ne, děkuji! Ty smrdí!“ Dnes se běžně cpu pomazánkou ze syrečků a s úsměvem na tváři píšu tento článek. Co se změnilo? A proč byste měli dát i vy této potravině šanci?
Počáteční odpor: Když vůně vítězí nad rozumem
Můj první střet se syrečky proběhl u nás doma. Táta si užíval uleželé syrečky, které měl uložené ve špajzu. Výrazná vůně nás vyhnala z kuchyně a mamka nadávala jako špaček. Moje reakce byla jasná – zadržela jsem dech a utekla na dvorek. Od té doby jsem měla k syrečkům vztah podobný tomu, jaký má většina lidí k návštěvě zubaře. „Určitě ne, možná někdy příště, ale spíš ne.“
Problém s vůní syrečků nemám jen já. Je to jedna z hlavních bariér, která lidi od této potraviny odrazuje. Ta charakteristická kyselá vůně totiž nebudí příjemný dojem. Spíš připomíná něco, co by mělo patřit do koše než na talíř.
Změna postoje: Když zdraví mluví louče než nos
Zlom nastal před třemi lety, kdy jsem se rozhodla změnit svůj jídelníček. Lékařka mi doporučila, abych zvýšila příjem bílkovin a vápníku, ale zároveň omezila tuky. „Co třeba syrečky?“ navrhla. Můj obličej zřejmě mluvil za vše, protože se rozesmála a dodala, že je mám aspoň jednou zkusit. Prý by mě mohly překvapit.
Impulsem byl i můj chlap, který syrečky zbožňoval a neustále mi říkal, jak jsou skvělé. Po šestém měsíci jeho nadšených komentářů jsem se rozhodla, že zkusím překonat svůj odpor. Vždyť kolik jídel jsem jako dítě nenáviděla a dnes je miluju? (nivu, ryby, kávu… seznam by byl dlouhý.)
Nutriční benefity k nezaplacení
Když jsem se začetla zabývat nutričními hodnotami syrečků, byla jsem překvapená. Na 100 gramů syrečků připadá:
- 28 gramů bílkovin
- Pouze 0,5 gramů tuku (neuvěřitelně nízký obsah!)
- 2,6 gramů sacharidů, z toho jen 0,4 gramu cukrů
- 4,5 gramů soli
- 127 kcal - ideální pro dietní plány
V podstatě je to superhrdina mezi mléčnými výrobky, ale tak trochu zatracovaný.
Experimentování jako základ úspěchu
Můj nejoblíbenější pokrm? Syrečková bageta, kterou teď zbožňují všichni u nás. Dokonce i můj synovec, který vždycky říkal, že syrečky nikdy neochutná. Tajemství je v kombinaci chutí, recept na bagetu je jednoduchý a rychlý.
Proč stojí syrečky za to
Teď už víte, že syrečky nejsou jen o výrazné vůni. Jsou bohaté na bílkoviny, dávají prostor pro kreativitu v kuchyni a pomáhají překonávat předsudky. Když se s nimi naučíte pracovat, stanou se silným pomocníkem při hubnutí.
Až se příště někdo zmíní o smradlavých syrečcích, zkuste jim dát šanci. Možná si vytvoříte vlastní oblíbenou pomazánku nebo objevíte chuť syrečkové bagety, stejně jako já.