Hlavní obsah
Jídlo a pití

Veganská návštěva? S tipy od tety vás nic nepřekvapí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Foto: Unsplash

Přišla vaše ratolest s tím, že dorazí kamarádka na večeři? A pak vám oznámí, že je veganka? Dnešní článek vám ukáže, že se není čeho bát. S tipy od tety váš večer bude skvělý i pro veganskou návštěvu.

Článek

Veganská strava u neznalých může vzbudit paniku, ale není nutné se jí obávat. Dost možná jste také někdy měli něco veganského, jen jste to netušili. Dnešní tipy od tety vám vysvětlí, co veganům neservírovat a jak připravit chutné jídlo, které si užijete i vy.

Jaký je rozdíl mezi veganem a vegetariánem

Vegani mají jídelníček sestavený pouze z rostlinných produktů. To znamená, že jim určitě nemůžete servírovat jídla, která obsahují živočišné produkty. Je zapotřebí vyřadit maso, ryby, mořské plody, mléčné produkty, vajíčka a třeba také med.

U vegetariánů je to jednodušší, nejedí pouze maso, ryby a mořské plody.

Proč je veganská strava oblíbená hlavně u mladých?

Často je to z toho důvodu, že je mladým strávníkům líto zvířat. Protože podmínky, ve velkých chovech nejsou úplně ideální. Nebo jsou k tomu vedeni ve své rodině.

Dalším bodem je ekologie a také vliv stravy na zdraví. Přírodní strava je pro naše tělo lépe stravitelná a správně nastavený jídelníček může pomoci lidem s vysokým cholesterolem, s vysokým krevním tlakem a samozřejmě i s cukrovou či srdečními onemocněními.

Veganská strava se objevuje i v redukčním jídelníčku. Osobně jsem také netušila, že jsem se nějakou dobu stravovala vegansky, a jak mi to chutnalo! Ale je důležité umět jídelníček sestavit vyváženě. Často mají vegani problém s nedostatkem železa, bílkovin, vápníku a také např. jódu ve stravě.

Jak se připravit na vaření

Ať už vaříte pro kohokoliv, hlavně pozor na alergie na potraviny. Někteří vegani si s sebou vozí dokonce vlastní jídlo, protože nechtějí hostiteli přidělávat práci. Ale po dnešku to zvládnete i vy!

Přemýšlejte nad tím, jako když si nějaký den vaříte jídlo bez masa. Co si většinou uvaříte? Třeba čočku, fazolový guláš, ovocné knedlíky nebo třeba rizoto. Vidíte, že to není tak složité. Stačí projít, co běžně přidáváte do těchto jídel za suroviny, a máte vyhráno!

Nepostradatelná surovina, která vás vždy zachrání

Znáte červenou čočku? Většina lidí se s ní seznámí během diety nebo ve fitness programu. Nejenže je bohatá na bílkoviny, železo a další prospěšné vitamíny, ale také je uvařená velmi rychle. Do 20 minut máte hotovou čočku pro hosta, protože se nemusí namáčet před vařením. Uvařte ji v nesolené vodě, na konci ji můžete mírně zahustit. Poté stačí ochutit bylinkami, solí, pepřem a dát na zjemnění trochu ramy (ta je totiž přírodní). Jen k tomu nesmíte přidat volské oko či párek a strávník bude spokojený.

Na grilovačce uděláte radost nejen se zeleninou

Se zeleninou a ovocem nikdy nešlápnete vedle, tu vegani milují. Zkuste dát na gril zeleninu nebo i ananas, určitě neodoláte ani vy.

Pokud chcete udělat špízy, můžete k zelenině přidat houby a třeba také tofu. Pokud bych měla tofu k něčemu přirovnat, tak by to byl sójový sýr nebo tvrdý tvaroh.

Dezert bez vajec?

Ano jde to, jen se musí najít ten správný recept. I korpus na dort se dá upéct bez vajec. Jen krém je nutné řešit jinak než smetanou nebo jogurtem.

Zkuste upéct cuketové brownies - neobsahují žádné ingredience, které by mohly pokazit již tak skvělý večer. Rychlejším dezertem mohou být banánové kuličky. Pojďme se podívat na recept.

Budeme potřebovat:

  • 2 zralé banány
  • 100 g ovesných vloček
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1-2 lžíce kakaového prášku nebo strouhaného kokosu (na obalení)

Postup:

  1. Oloupané banány rozmačkejte v misce vidličkou, dokud nevznikne hladká kaše. Poté přidejte ovesné vločky a arašídové máslo.
  2. Ze směsi vytvarujte kuličky velikosti vlašského ořechu, kdyby to moc lepilo, pomůže si navlhčit ruce vodou.
  3. Obalíme kuličky v kokosu nebo kakau a dáme do ledničky alespoň na 30 minut.

Budete se ještě obávat veganské návštěvy?

Doufám, že po dnešku se již nezaleknete takového hosta a užijte si hezký večer. Dejte mi do diskuze vědět, jaké bylo vaše první setkání s veganem či veganským jídlem. Těším se na vaše názory a pohled na věc.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz