Článek
Bramborové těstíčko je proloženo kuřecím masem a po dobu pečení není třeba remosku hlídat, pokrm stačí zkontrolovat až po 50 minutách pečení. Tento bramborák bude chutnat se salátem z kysaného zelí.
Budeme potřebovat - remoska 22 cm v průměru, 4 porce:
900 g brambor (700 g oloupaných)
5 stroužků česneku (i více, podle chuti)
2 vejce
sůl
celý kmín (nebo drcený)
majoránka
80 g polohrubé mouky
200 g kuřecích prsou
čerstvě drcený pepř
40 g sádla
Postup přípravy
- Mísu remosky vymažeme asi polovinou sádla.
Brambory oloupeme a opláchneme. - Kuřecí prsa nakrájíme na tenčí plátky, naklepeme, osolíme a opepříme. Mohli bychom je ale nakrájet i na nudličky.
- Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh.
- Oloupané brambory nastrouháme nahrubo (na hrubém slzičkovém struhadle) a dáme do mísy.
- Do mísy přidáme žloutky, taktéž přidáme prolisovaný nebo jemně nastrouhaný česnek, sůl, kmín, majoránku, mouku a promícháme. Nakonec vmícháme sníh.
- Zhruba polovinu bramborové směsi rozprostřeme do nádoby remosky, na tuto vrstvu rozložíme maso a na maso rozetřeme druhý díl bramborové směsi. Na povrchu pokapeme sádlem nebo ho nerozpuštěné rozložíme v kouscích.
- Nádobu remosky přikryjeme víkem, zapneme a pečeme orientačně 50-60 minut.
- Podáváme se salátem z kysaného zelí.
Poznámka
Kdo nevlastní remosku, upeče klasicky v troubě.
Místo kuřecího masa půjde použít i maso vepřové nebo nějaká uzenina či klobása.