Článek
Suroviny
Menší porce 6 porcí Větší porce
400 g vařených brambor
100 g cibule
100 g lusků papriky (červená, zelená, žlutá, bílá)
brokolice
květák
mrkev (dle chuti)
pár kousků cukety (lilku, hrášku, i mražené zeleniny)
200 g uzeniny (dle chuti)
3 vejce
100 g strouhaného sýra (eidam 40%)
olej na vymazání formy
sůl
mletý pepř
bylinky na dochucení (libeček, petržel, bazalka)
Postup přípravy
- Zbytek uvařených brambor (pokud nezbyly, uvaříme cca 400 gr čerstvých)
rozmačkáme a pak navrstvíme do tukem vymazané formy.
Nahoru nasypeme nakrájenou cibuli na půlkolečka, pokrájenou papriku, zbytek mražené zeleniny - mrkve, brokolice, kukuřice atd. - Na vrstvu brambor a zeleniny dáme kostičky uzeniny - podle chuti: šunka, i dietní salám, zbytky uzeného (gothaj ne, má zvláštní příchuť).
- Osolíme, opepříme, posypeme bylinkami podle chuti (bazalka, libeček, petržel).
V rozehřáté troubě cca 180 °C pečeme asi 15 minut.
Následně zalijeme rozšlehanými vejci a zasypeme strouhaným sýrem. - Zapečeme dalších asi 15 minut dozlatova a rozpuštění sýra.
Podáváme jen tak, nebo s čerstvou zeleninou jako oblohou.
A k tomu víno, pivo… No i voda se dá!