Hlavní obsah
Jídlo a pití

Domácí sýrová roláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Iren

Ilustrační foto

Bez sýrové rolády se dříve neobešla žádná oslava. Dalo by se říct že je tato roláda „retro“ sýrová roláda.

Článek

Doma sýrovou roládu dělám na Vánoce, nakrájím na slabší kolečka a dám na krájenou veku. Je to s chlebíčky nejoblíbenější.

Budeme potřebovat

1) sýru eidam v celku asi 250 gramů,

2) sýry Lučina - asi 5 balení Lučiny v papíru,

3) máslo asi 35 deka,

4) kapii - zavařenou červenou papriku

5) dávám salám Junior nebo používám i jakoukoli šunku,

POSTUP:

1) Na plech dám pečící papír a na něj nastrouhám nahrubo sýr eidam. Vložím do trouby a na mírnou teplotu nechám rozehřát tak, aby byl vláčný a dalo se sním pracovat - tvarovat jej.

2) Mezitím v mixéru našlehám lučinu s máslem co nejvíce. Přidám okapanou kapii a mírně zapracuji do másla s lučinou - stačí lžičkou promíchat. Nechám chvíli odležet. Místo lučiny a másla můžete dávat pomazánkové máslo, nebo trojúhelníky sýry, ale nejlepší chuť dodává, když máslo našleháte s lučinou v mixéru a popřípadě dochutíte solí.

3) Jak je v troubě eidam dost měkký, vytáhnu jej z trouby a přenesu jej na mírně pomoučený vál nebo kuchyňskou deku.

4) Vezmu váleček a válečkem sýr eidam rozválím asi na 3 -4 milimetry tlustý čtverec - ovál, na který na silnější vrstvu nanesu našlehanou lučinu s máslem a kapii.

5) následně na to všechno rozložím Junior nebo šunku.

6) Nedůležitější je nyní to opatrně nyní pomalu a opravdu opatrně stočit do rolády, předělat opatrně na plech, přikryjeme třeba čistou utěrkou, nebo alobalem a dát někam do chladna roládu „ztuhnout“. Nejlépe několik hodin.

Po ztuhnutí roládu krájím a dávám na nakrájenou veku. Můžete dávat na snídani, studenou večeři, svačinu, nebo na oslavách dávat na stůl.

Dobrou chuť!!!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám