Článek
Doma sýrovou roládu dělám na Vánoce, nakrájím na slabší kolečka a dám na krájenou veku. Je to s chlebíčky nejoblíbenější.
Budeme potřebovat
1) sýru eidam v celku asi 250 gramů,
2) sýry Lučina - asi 5 balení Lučiny v papíru,
3) máslo asi 35 deka,
4) kapii - zavařenou červenou papriku
5) dávám salám Junior nebo používám i jakoukoli šunku,
POSTUP:
1) Na plech dám pečící papír a na něj nastrouhám nahrubo sýr eidam. Vložím do trouby a na mírnou teplotu nechám rozehřát tak, aby byl vláčný a dalo se sním pracovat - tvarovat jej.
2) Mezitím v mixéru našlehám lučinu s máslem co nejvíce. Přidám okapanou kapii a mírně zapracuji do másla s lučinou - stačí lžičkou promíchat. Nechám chvíli odležet. Místo lučiny a másla můžete dávat pomazánkové máslo, nebo trojúhelníky sýry, ale nejlepší chuť dodává, když máslo našleháte s lučinou v mixéru a popřípadě dochutíte solí.
3) Jak je v troubě eidam dost měkký, vytáhnu jej z trouby a přenesu jej na mírně pomoučený vál nebo kuchyňskou deku.
4) Vezmu váleček a válečkem sýr eidam rozválím asi na 3 -4 milimetry tlustý čtverec - ovál, na který na silnější vrstvu nanesu našlehanou lučinu s máslem a kapii.
5) následně na to všechno rozložím Junior nebo šunku.
6) Nedůležitější je nyní to opatrně nyní pomalu a opravdu opatrně stočit do rolády, předělat opatrně na plech, přikryjeme třeba čistou utěrkou, nebo alobalem a dát někam do chladna roládu „ztuhnout“. Nejlépe několik hodin.
Po ztuhnutí roládu krájím a dávám na nakrájenou veku. Můžete dávat na snídani, studenou večeři, svačinu, nebo na oslavách dávat na stůl.
Dobrou chuť!!!