Článek
Suroviny
Menší porce12kusů
Těsto:
500 g polohrubé mouky
5 lžic másla
2 vejce
150 ml vlažného mléka
1 lžička sušeného droždí
2 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky soli
Na obalení:
1 hrnek vlašských ořechů
5 lžic krupicového cukru
1 lžička mleté skořice
Ostatní:
olej na potření
mouka na podsypání
Postup přípravy
- Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Na těsto smícháme sypké suroviny a zvlášť prošleháme žloutky, mléko a máslo.
- K sypké směsi přilijeme tekutou část a vypracujeme tužší těsto, které přikryjeme fólií a necháme hodinu na teplém místě kynout.
- Šest roliček od kuchyňských utěrek obalíme alobalem a potřeme olejem. Rozmixujeme vlašské ořechy a smícháme je s cukrem a skořicí. Bílky prošleháme na jemnou pěnu.
4, Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů a každý rozválíme na váleček 60 cm dlouhý. Válečky namotáme na potřené roličky, hezky závit jeden vedle druhého (2 kusy na jednu roličku s mezerou uprostřed), kraje těsta zastrčíme pod závit a necháme ještě 10 minut kynout.
5, Namotané válečky potřeme bílky, obalíme v ořechové směsi, kraje roliček položíme na hrany zapékací misky, tak, aby se těsto nedotýkalo dna. Pečeme na 200 °C dozlatova.