Hlavní obsah

Domácí trdelník pečený na papírových roličkách

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iren

Hitem stánkového prodeje je v posledních letech trdelník z kynutého těsta. Tuto sladkou dobrotu, hojně obalenou ve směsi vlašských ořechů, cukru a skořice, si můžete připravit i v pohodlí vašeho domova.

Článek

Suroviny

Menší porce12kusů

Těsto:

500 g polohrubé mouky

5 lžic másla

2 vejce

150 ml vlažného mléka

1 lžička sušeného droždí

2 lžíce krupicového cukru

1/2 lžičky soli

Na obalení:

1 hrnek vlašských ořechů

5 lžic krupicového cukru

1 lžička mleté skořice

Ostatní:

olej na potření

mouka na podsypání

Postup přípravy

  1. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Na těsto smícháme sypké suroviny a zvlášť prošleháme žloutky, mléko a máslo.
  2. K sypké směsi přilijeme tekutou část a vypracujeme tužší těsto, které přikryjeme fólií a necháme hodinu na teplém místě kynout.
  3. Šest roliček od kuchyňských utěrek obalíme alobalem a potřeme olejem. Rozmixujeme vlašské ořechy a smícháme je s cukrem a skořicí. Bílky prošleháme na jemnou pěnu.

4, Vykynuté těsto rozdělíme na 12 dílů a každý rozválíme na váleček 60 cm dlouhý. Válečky namotáme na potřené roličky, hezky závit jeden vedle druhého (2 kusy na jednu roličku s mezerou uprostřed), kraje těsta zastrčíme pod závit a necháme ještě 10 minut kynout.

5, Namotané válečky potřeme bílky, obalíme v ořechové směsi, kraje roliček položíme na hrany zapékací misky, tak, aby se těsto nedotýkalo dna. Pečeme na 200 °C dozlatova.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Další články autora

Doporučované

Načítám