Článek
Suroviny
Menší porce 10 kusů Větší porce
200 g jahod
70-90 g krupicového cukru (podle sladkosti jahod)
10 g kukuřičného škrobu (Maizena)
25 ml vody
150 g bílého smetanového jogurtu (10% tuku)
Postup přípravy
- Jahody odstopkujeme, důkladně propláchneme vodou a nakrájíme na kousky. Rovnou je vložíme do menšího rendlíku.
- K jahodám přidáme cukr a za častého promíchání je malou chvilku ve vlastní šťávě dusíme.
- Maizenu rozmícháme ve vodě a jahody zahustíme. Povaříme už jen velmi krátce. Odstavíme a necháme prochladnout. K urychlení můžeme použít studenou vodní lázeň.
- Jahodovou směs přendáme do sekáčku potravin, přidáme jogurt a vše rozmixujeme.
- Touto směsí naplníme nanuková tvořítka, která pak vložíme do mrazničky. Minimální doba mražení je cca 5 hodin.
- Pokud máme tvořítka plastová, tak nanuky lehce vyjmeme, pokud je jen na malou chvilku ponoříme do užšího a vyššího hrníčku s horkou vodou.
Ze silikonové ploché formy je lehce pouze "vyloupneme".