Článek
Suroviny
Menší porce 10 kusů
Těsto:
4 vejce
80 g cukru
100 g hladké mouky
20 g kakaového prášku
40 g rozpuštěného másla
20 g medu
Náplň:
300 g smetany ke šlehání
50 g medu
20 g sušeného mléka
3 plátky želatiny (6 g)
Postup přípravy
- Velký plech na pečení (zhruba 40 x 30 cm) vyložíme pečicím papírem. Troubu zapneme na 160 °C.
- Vejce a cukr vyšleháme mixérem nebo v kuchyňském robotu do světlé nadýchané pěny. Mouku i kakao prosejeme a spolu se špetkou soli opatrně vmícháme do vaječné pěny.
- V menší misce rozmícháme med s rozpuštěným máslem. Přidáme 3-4 lžíce těsta a prošleháme. Potom hmotu přilijeme k těstu a krátce promícháme. Čím déle budeme míchat, tím více bude těsto ztrácet na objemu, tak pozor na to.
- Těsto vylijeme na připravený plech, rozetřeme až k okrajům. Vrstva bude opravdu nízká, ale nebojte, je dostatečné. Vložíme do trouby a pečeme 10-12 minut.
- Upečený vlažný plát těsta překlopíme na velký podnos nebo prkénko, spodní strany sloupneme papír a potom plát zase otočíme zpět.
- Želatinu namočíme do studené vody. Mezitím vyšleháme 250 g smetany téměř do pevna.
- Zbytek smetany spolu s medem ohřejeme, nesmí vařit, stačí teplota kolem 50 °C. Přidáme mléko, rozmícháme a nyní okapanou želatinu, opět důkladně rozmícháme. Postupně zašleháme tuto smetanovou směs se želatinou do vyšlehané smetany.
- Plát rozpůlíme a jednu polovinu otočíme spodní stranou nahoru. Tuto spodní stranu natřeme krémem ve stejně vysoké vrstvě. Přikryjeme druhou půlkou korpusu.
- Řezy uložíme do lednice přes noc, krásně ztuhnou a rozleží se. Druhý den nakrájíme na menší kousky a můžeme se kochat dětskou radostí z toho, co vzniklo. Skladujeme v chladu.
A máme hotovo.