Článek
Suroviny
Menší porce 1 kus Větší porce
650 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
200 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 kostka droždí (42 g)
1 celé vejce
2 žloutky
250 ml mléka
1 špetka soli
Dále:
borůvky
strouhané piškoty (podle potřeby)
mletý mák
moučkový cukr
máslo
Postup přípravy
- V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, špetku soli, přidáme droždí, olej, vejce, žloutky a vše zaděláme vlažným mlékem až nám vznikne hladké těsto. Těsto nenecháváme kynout.
- Hotové těsto rozválíme na vále a dáme na plech.
- Rozválený plát těsta posypeme borůvkami. Pokud dáváme borůvky mražené, posypeme rozválený plát těsta strouhanými piškoty a až potom poklademe ovocem. Ovoce na koláči urovnáme a posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a znovu moučkovým cukrem.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení koláč polijeme rozpuštěným máslem.
Díky společnému použití droždí a prášku do pečiva nemusí těsto kynout a je krásně nadýchané.