Hlavní obsah

Nadýchaný borůvkový koláč

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Iren

Nadýchaný borůvkový koláč

Nadýchaný koláč s vrstvou borůvek je vděčným moučníkem, který uvítají i ty nejmlsnější jazyky. Kombinací droždí a prášku do pečiva dosáhneme toho, že těsto nemusí kynout, a i přesto bude dokonale nadýchané.

Článek

Suroviny

Menší porce 1 kus Větší porce

650 g hladké mouky

150 g moučkového cukru

200 ml oleje

1 prášek do pečiva

1 kostka droždí (42 g)

1 celé vejce

2 žloutky

250 ml mléka

1 špetka soli

Dále:

borůvky

strouhané piškoty (podle potřeby)

mletý mák

moučkový cukr

máslo

Postup přípravy

  1. V míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, špetku soli, přidáme droždí, olej, vejce, žloutky a vše zaděláme vlažným mlékem až nám vznikne hladké těsto. Těsto nenecháváme kynout.
  2. Hotové těsto rozválíme na vále a dáme na plech.
  3. Rozválený plát těsta posypeme borůvkami. Pokud dáváme borůvky mražené, posypeme rozválený plát těsta strouhanými piškoty a až potom poklademe ovocem. Ovoce na koláči urovnáme a posypeme moučkovým cukrem, mletým mákem a znovu moučkovým cukrem.
  4. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 20 minut. Po upečení koláč polijeme rozpuštěným máslem.

Díky společnému použití droždí a prášku do pečiva nemusí těsto kynout a je krásně nadýchané.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám