Článek
Suroviny
1 lžíce rostlinného oleje
1 velká cibule
1 stroužek česneku
100 g královské nebo anglické slaniny
300 g mletého libového hovězího masa
1 lžíce hladké mouky
špetka mletého kmínu
1 lžička sušené majoránky (nebo podle chuti)
1 lžíce mleté sladké papriky
1/2 lžičky mleté pálivé papriky
1 vrchovatá lžička rajského protlaku
1 l hovězího vývaru
2 brambory
sůl
čerstvě mletý pepř
petrželka
střídka na drobno nakrájeného chleba - kůrku odkrojíme - ze dva tři krájíčky, podle toho jak moc chcete mít polévku hustou.
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme tuk. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a nadrobno česnek, opečeme do sklovita.
- Vsypeme slaninu na kostičky a hovězí mleté maso. Osolíme a opepříme, řádně promícháme, maso lépe pustí šťávu. Necháme pod pokličkou podusit pár minut.
- Okořeníme kmínem a sušenou majoránkou. Pořádně promícháme a odstavíme z ohně. Důkladně vmícháme oba druhy papriky a rajský protlak, zalijeme vroucím vývarem a promícháme a přidáme na drobno nakrájený chleba - chleba se musí rozvařit - skutečně na drobno nakrájený, aby se rozvařil a zahustil polévku. Můžeme dát méně a postupně můžeme pak můžete přidat.
- Vrátíme na oheň a zvolna vaříme pod pokličkou 30-45 minut. Zhruba 20 minut před koncem této doby přidáme na kostičky nakrájené brambory (čím větší, tím déle bude potřeba je vařit).Nakonec polévku podle chuti osolíme a opepříme, případně přidáme česnek a případně doladíme promnutou majoránkou. Na talíři sypeme sekanou petrželkou. Podáváme s chlebem..