Článek
Suroviny
Menší porce 4 porce Větší porce
850 g vepřové krkovice
350 g rajčat(8 kusů)
300 g cibule(2 kusy)
240 g paprik(2 kusy)
4 stroužky česneku
1 řapík celeru
2 lžíce worcesterové omáčky (nemusí být)
2 lžičky celého kmínu
2 lžičky oleje
sůl podle potřeby
4 tenké plátky másla
Postup přípravy
- Z opláchnuté a osušené krkovice ukrojíme 4 plátky a z obou stran je osolíme a z jedné okmínujeme (druhou raději až v pečence).
- Zeleninu očistíme a nakrájíme.
Rajčata na čtvrtiny, cibuli na hrubé kousky, řapík, česnek a papriku nahrubo. - Zeleninu dáme do pečenky, lehce osolíme, přidáme worcester a promícháme.
- Na zeleninu položíme okmínovanou stranou dolů plátky masa, pokapeme olejem a posypeme zbytkem kmínu.
- Pečenku přikryjeme víkem a pečeme 45 minut. Poté plátky masa otočíme a pečeme doměkka cca 45-50 minut.
- 10 minut před koncem dáme na každý kousek masa po plátku másla a dopečeme.
- Na přílohu se hodí vařené brambory, rýže, můžou to být i různé noky
Nádobu pečenky mám 4,3 l, rozměr 28×28×11 cm.