Hlavní obsah
Jídlo a pití

Výborná banánová žemlovka

Foto: Iren

ŽEMLOVKA

Banánová žemlovka je rychlá, snadná a neušpiníte skoro žádné nádobí! A ještě tip – nemusíte k její přípravě nutně používat rohlíky, vhodný je i toastový chléb, klasická veka nebo i vánočka.

Článek

Na dvě porce budeme potřebovat:

  • 5 ks rohlíku
  • 5 ks banánu
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 450 ml smetany ke šlehání
  • 80 g cukru
  • 5 ks vejce
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla

Postup

1)

Troubu předehřejte na 170 °C. Pokud jste si rozinky nenamočily předem, udělejte to teď. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.

2)

Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy. Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru. Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku, osaďte ji tak světlou „bílou čepicí“ a ještě krátce zapečte. (Je ale nutné žemlovku hlídat, aby se čepice nepřipekla!)

PŘEJI DOBROU CHUŤ !

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám