Článek
Orestované žampiony a papriku doplníme smetanou a necháme provařit. Na závěr pak vmícháme nasekané bylinky, které dodají jak chuť, tak i barvu.
Suroviny
Na 4 menší porce:
450 g žampionů
150 g cibule
1 silnostěnná paprika
2 lžíce oleje
1 lžíce sladké mleté papriky
1 neplná lžíce hladké mouky
150 ml vody
200 ml smetany ke šlehání (33%)
mletý pepř
sůl
1 lžíce nakrájené pažitky (nebo petrželky)
Postup přípravy
- Pokud mají žampiony hezké kloboučky, nemusíme olupovat, jen je otřeme a seřízneme případně oschlé konce nožek. Žampiony překrájíme na půlky, malé ponecháme celé.
- Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno, semeníku zbavenou papriku na proužky.
- Do kastrolu na rozehřátý olej dáme zesklovatět cibuli. Přidáme žampiony, obě papriky, rychle orestujeme, podlijeme vodou a přidáme trochu pepře a soli.
- Pod pokličkou slabým varem dusíme cca 8 minut. Poté přidáme smetanu s dobře zašlehanou moukou a již bez pokličky a za častého promíchání vaříme 10 minut. Těsně před koncem vmícháme nakrájenou zelenou bylinku.
- Na přílohu se hodí knedlíky i brambory.
Dobrou chuť!