Hlavní obsah
Jídlo a pití

Děti potřebují ve škole pít: nealkoholická piva ani energetické nápoje nejsou vhodné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno pomocí Microsoft Designer AI

Doplňovat pitný režimu je důležité, zvláště pro děti. Aby nebyly unavené a mohly se správně učit, si nosí pití ke svačině. Občas se však dětem v aktovce objeví i zcela nevhodné nápoje.

Článek

Děti už mají za sebou první dny ve škole. Kromě správné svačiny, o které jsem psala zde, je důležité dbát na správný pitný režim. Nejvhodnějším nápojem je bezesporu voda. Nevznikají návyky na sladké, nemá kalorie a je i nejlevnější variantou. Avšak není tak chutná jako třeba džusy, limonády a šťávy. Ochucenou zdravou variantou jsou však čaje, kterých je opravdu velký výběr. Určitě bych volila bezkofeinové, zvláště pak pro žáky prvního stupně.

Najdou se rodiče, kteří pivo bez alkoholu kupují dětem sami

Někteří rodiče ale nakupují do školy i velmi nevhodné či dokonce zakázané věci. Jednou z nejhorších je kupování ochucených či neochucených nealko piv. Část populace si naneštěstí stále myslí, že pít alkohol je známka, že jste někdo. Samotné pití alkoholu a stavy, kdy sotva člověk chodí, působí na některé jedince jako folklór, který je potřeba pravidelně dodržovat.

Nealko pivo však nemusí kupovat pouze rodiče. Děti si tyto nápoje pořizují sami za kapesné nebo za peníze na svačinu. Znám dokonce případ z mého okolí, kdy nealko pivo dávali již pětiletému chlapci téměř denně v rámci pitného režimu. A ještě ho podporovali s tím, že už je velký kluk a pije jako tatínek. Možná nejvíc alarmující je fakt, že to některým rodičům přijde v pořádku a na pití nealko piva nevidí nic špatného, a ještě školu, která s tím bojuje, osočí, že jsou zbytečně hysteričtí.

Nealko pivo není vždy úplně bez alkoholu

Zdánlivě nevinný nápoj, jako je nealko pivo může dítěti přinést velké problémy. Některá piva totiž i přes nápis nealko mohou obsahovat malé množství alkoholu, a to klidně i půl procenta. Což pro malé dítě, na rozdíl od dospělého, může být už i měřitelné v krvi. Děti nemají vyvinutý organismus a alkohol je tudíž v dětském těle daleko déle. Může dokonce i při malém množství poškodit vývoj mozku. Častým argumentem je, že i švestkový kompot nebo kefír můžou obsahovat též malé množství alkoholu. To je sice pravda, ale dle mého názoru už jen proto bych ho nepřidávala v něčem, kde o něm víme a jeho vypití je pro dětský organismus zcela bez užitku oproti zmiňovanému kefíru.

Návyk pít pivo je pro děti nevhodný a zbytečný

Problematické můžou ovšem být i piva zcela bez alkoholu. Třeba jen učení dětí na hořkou pivní chuť. Problém je i zvyk, že pití piva je zcela normální součástí každého dne. A už vůbec nerozumím argumentu, kdy mi někdo řekne, že pivo pil jako malé dítě a nic mu to neudělalo. Většinou mi to říká člověk, který ho drží v ruce a nedokáže si představit ani pouhé dva měsíce bez alkoholu. To samotné už na něco poukazuje. Pocucávání plechovky nealko piva je ve většině škol zakázáno ve školním řádu. Ale vzhledem k nízkému procentu alkoholu je zatím volně prodejné.

Energické nápoje jsou chemický koktejl

Dalším nebezpečným pitím jsou energické nápoje. Ty si děti můžou obstarat samy v každém supermarketu. Pokud si pak vyberou nějakou méně známou nebo privátní značku, tak je jejich cena opravdu nízká. Pokud jich dítě vypije větší množství, pak vlivem předávkování kofeinem se může dostat do stavu podobnému opilosti. Na kofein je také dětské tělo velmi citlivé. Při jeho vysokém nebo častém užívání může dojít k problémům jako je nespavost, podrážděnost, úzkost nebo dokonce ve vzácných případech i srdeční arytmii. Loni se na českém trhu objevil energický nápoj, který dokonce obsahoval 280 miligramu kofeinu v jedné lahvi. To odpovídá třem silným espressům. Nápoj propagovali různí influenceři, kteří jsou pro děti velkým vzorem i v takto nebezpečných věcech.

Kofein není ani zdaleka jedinou složkou těchto nápojů. Výrobci se snaží přidat do těchto nápojů i vitamíny a další stimulanty, které jsou však dávkované na dospělého zdravého člověka. Rozhoně ne na dítě, které má úplně jiné potřeby vitamínů a s některými látkami by se rozhodně ani setkat nemělo. Od energetických nápojů se, jak už název napovídá, očekává přísun energie. Velké množství cukru se zde očekává. V přepočtu na malé kostky cukru (2,5 g), však jedno balení obsahuje přibližně 25 kostek. Spousta dětí má cukru v jídelníčku nadbytek, proto není potřeba ho dodávat nápoji, ať už nealko pivem nebo limonádou. Pokud si myslíme, že něčemu pomůžeme koupí energetického nápoje bez cukru, tak rozhodně ne. Tento chemický koktejl už vůbec není vhodný pro děti, kromě zmíněných látek obsahuje místo cukru umělá sladidla.

Vláda chce omezit prodej energických nápojů dětem

Prodej energetických nápojů by měl být omezen. Napříč celým politickým spektrem se na tom shodli politici. To v jaké formě se stále řeší. Ve hře je několik variant, například nechat prodej od patnácti let. Další navrhuje posunout věkovou hranici na osmnáct let. Odborníci na dětské stravování a pediatři s tímto návrhem souhlasí.

A jak je to se slazenými nápoji?

Výhrou není ani černý kolový nápoj. Obsah kofeinu a cukru je zde pořád vysoký. Dítě je schopné díky chuti vypít i dva litry, ve kterých se nachází 73 kostek cukru. Přepočteno opět na malé kostky cukru. Litr 100% pomerančového džusu pak těchto kostek obsahuje 32. Ovocné džusy, samozřejmě stoprocentní, jsou velmi sporné. Obsahují koncentrovaný nejen cukr ale i vitamíny a minerály. Světová zdravotnická organizace v rámci svých výživových doporučení tvrdí, že jedna sklenice džusu může nahradit jednu porci ovoce. Všechny džusy, které nejsou 100%, pak obsahují přidaný cukr a jejich pití tudíž pro děti příliš vhodně není. Zvláště pak jako jediný zdroj pitného režimu na denní bázi.

Vím, že doplňování pitného režimu u dětí je velmi sporným tématem. Odborníci na výživu i pediatři se snaží rodičům zdůraznit jeho důležitost. Bohužel zvláště starší ročníky v tom vidí zbytečnost. Kolikrát jsem už slyšela, že nošení lahví je zbytečné a stačí se ve škole napít přímo z kohoutku. Souhlasím s tím, že voda je super. Ale je potřeba si uvědomit, že umyvadla jsou vysoko pro malé děti, můžou se polít nebo kohoutek olizovat. Navíc ve spoustě škol teče už voda namíchaná, tedy vlažná, která není ani trochu vhodná k pití.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz