Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak zpomalit čas? Pojďme se to naučit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Vygenerováno pomocí DALL·E AI

Příjemné vytržení od všedních povinností jako je výlet či dovolená, je zpestřením a vítaným narušením rutiny. Navíc dle psychologů nové zážitky nám pomůžou zpomalit vnímání času.

Článek

Čas je fyzikální veličina, která je velmi důležitá. Dokážeme ji velmi přesně měřit, ale ne ji ovládat. Samozřejmě se našla spousta lidí kteří se na více či méně vědeckých základech o cestování v čase pokoušeli. Čas sice plyne lineárně a konstantně, ale co se týká jeho vnímání lidmi, to je úplně jiná. Jistě si vzpomenete, že ani nevíte, kam utekla hodina čtení dobré knihy, oproti tomu hodinová přednáška v práci může být nekonečná.

Čím jsme starší, tím vnímaný čas běží rychleji. Například odjezd na dovolenou má být za týden. My to vnímáme, tak že je to už za chvíli, ale naše děti to vidí jako dlouhou dobu. Není to jen tím, že máme více povinností a zařizování před odjezdem. Psychologové zjistili, že rutinní činnosti vedou k tomu že si mozek nepamatuje to, jak jsme myli nádobí včera, před týdnem, před rokem, pokud se nestalo něco zajímavého. Takže pokud máme přesný a neměnný denní plán, je pravděpodobné, že dny nám neskutečně rychle ubíhají. Pro děti se však denně stává spousta věcí poprvé, navíc tolik neplánují a žijí okamžikem.

Léto je tedy ideální doba, jak zpomalit vnímaní času. Úplně ideální je odjet na dovolenou. Tam určitě porušujeme vzorce chování. Jsme v novém prostředí, chodíme později spát a ráno si přispíme. Jdeme se projít po městě, kde jsme nikdy nebyli. Oprášíme cizí řeči. Další skutečnost je, že žijeme v současnosti. Nepřemýšlíme nad tím, co musíme nakoupit, co budeme dělat o víkendu, jestli jsme zaplatili složenku. Prostě si zde častěji, než doma, dokážeme užívat okamžiku. Žijeme tady a teď. Vždyť i po letech jsme schopní si vzpomenout na dovolenou a co jsme tam ten týden dělali. Naopak pokud se někoho zeptám, co dělal před třemi lety v listopadu, tak pokud se nestalo něco neobvyklého, tak si konkrétní vzpomínku vybaví jen velmi těžko.

Ne každý však jezdí na dovolené. Někdo nemá s kým, jiný z finančních důvodů nebo třeba mu to nedovolí zdravotní stav. Neznamená to však, že se musíme o tento efekt ochudit. Stačí pouze měnit zajeté vzorce. Jít do práce jinou cestou. Nechat auto doma a jet vlakem nebo autobusem. Oprášit kolo a jet se projet jinam. Zkoušet nové věci. Jak dlouho si říkáte, že třeba ochutnáte nové jídlo? Většinou existuje řada možností. Třeba kontaktovat starého známého, kterému vždy jen při náhodném setkání slíbíte, že se určitě ozvete a popovídáte až bude čas. A určitě si zajeďte nebo vyjděte na výlety a různé akce, kterých je hlavně v létě všude hodně.

Zpomalit vnímání času, jak jsem již zmínila, pomůže prožívání okamžiku. Samozřejmě je plánování důležité, ale i tomu je potřeba se věnovat aktivně. Sednout si s diářem a snažit se vše si naplánovat věci na delší dobu, tak aby při jiné činnosti se nám pořád nevkrádaly myšlenky na to, zda máme všechno. Takto si můžeme užít například vycházky s rodinou, vnímat přírodu a sebe sama. Sednout si na balkón a vychutnat si dobrou kávu nebo čaj a jen si užívat tu chuť a klid.

Sice čas plyne při zábavě opravdu rychleji, ale čím víc si vytvoříme nevšedních vzpomínek, tím nám s ohlédnutím za určitý časový úsek bude připadat delší. Pokud by vám ani tyto rady nepomohly zpomalit vnímání času, nezoufejte. Už samotné zkoušení nových věcí a vnímání přítomnosti je velmi přínosné pro život. Můžou se objevit nové příležitosti, o kterých jste ani nevěděli. Užívání si každé volné chvilky, bez zajetých kolejí, je přece zábava. Ne nadarmo skupina No name zpívá ve své písni Stromy „Za každým dňom urobme pár prekvapení, veď je to ľahké, ty zmeň parfém a ja vodu po holení“.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz