Hlavní obsah
Lidé a společnost

Anna Netrebko, Richard Wágner a Janek Nohavica

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O neutuchající angažovanosti umělců v jejich tvorbě.

Článek

Tito tři umělci si každý po svém zadali s politikou a ideologií. Anna Netrebko není vítána na pražských koncertních pódiích, protože si zadala s Putinem. To bohužel. Ale dovolte mi malý rozklad. Netrebko je pěvkyně, která oživuje postavy světových operních autorů už několik desetiletí po celém světe. Do toho, co zpívá nikdy nepromítla nic svého vztahu k Putinovi. Nezpívá s Alexandrovci ani v uniformě ruského vojáka. Nemá v repertoáru písně Děmjana Bjedného nebo Nikolaje Mjevskovského. Zpívá hlavně o lásce, vášní a o touze. Protože o tom zpívá nádherně a úžasně, byla do nedávna vítána i na pražských koncertních pódiích.

Richard Wágner byl antisemitou a tento svůj postoj vyznal dokonce literárně. Nikdy ale ne ve svých operách, tedy tam kde je světově uznáván dodnes. Tam, mimo jiné, hudebně formuloval lásku, vášeň a touhu. Proto mu to jeho divadlo v Bayreuthu nechtěl nikdo zakázat, natož zbourat.

Jarek Nohavica je ve srovnání s Netrebko a Wágnerem jiný. Nejenže si zadal s Putinem ale dál nosí na hrudi jeho metál. Jiného potentáta velebí ve své písni, a to už je jiná káva: „Pane prezidente (Zemane) vy všechno víte, vy nás zachráníte“ to je explicitní podplácení uměním, které má všelidový ohlas. Aby bylo jasné, komu holduje a na koho nadává, zpívá jinde hanlivě o USA.

Richardu Wágnerovi je spisek o židech dávno zapomenut, i to, že si půjčoval peníze, které málokdy vracel. U nás se jeho díla provádějí a můžete si je poslechnout s jistotou že Vám třeba v „Mistrech pěvcích norimberských“ nebude Hanz Sachs zpívat o něco jako Zemanovi tehdejší doby.

Annu Netrebko si v Praze naživo neposlechnete, třebaže její vina je mnohem menší než Wágnerova.

Rozhodnete-li se navštívit koncert Jarka Nohavici, hrozí vám óda na Miloše Zemana a hanění USA.

Když si k tomu připočtu, že Nohavica vlastnoručně namaloval plánek bytu Karla Kryla ve Vídni pro potřebu československých stbáků, mám jasno. Na koncert Nohavicův nepůjdu.

Ivan Neumann

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám