Hlavní obsah
Názory a úvahy

Je Země kulatá nebo placatá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přikládám zaručeně správnou odpověď na tuto otázku a to nade vší pochybnost.

Článek

Od nepaměti se lidstvu promítal okolní svět jako na neměřitelně vzdálenou plochu. Slunce vycházelo z jedné strany a zapadalo na druhé, Země byla míněna jako plošina, kterou obíhá slunce. Pak přišel Koperník a jeho heliocentralizmus podpořený Galiellem. Ten druhý na svoje vědecké přesvědčení málem doplatil. To všechno nemusí dnešní svobodomyslní a také podezíraví člověk brát jen tak a neříct si k tomu svoje (právo na vlastní názor). Pochybnosti o placatosti Země jsou sice staré bezmála 400 let a během bádání až po dnešek se našli lidé, kteří z vesmíru a pěknou distanci popisovali naši planetu Zemi jako kuličku, ale proč tomu věřit.

Lidstvu se už vnucovalo ledacos a pak se ukázalo, že to vnucování nebylo pravda. Vždyť existují současníci, kteří provedli a provádějí měření. Tito pionýři nových teorií tvrdí, že země kulatá není a přou se o to s astronomem světového formátu Jiřím Grigarem. Jsem šťasten, že mohu vznést světlo do toho sporu. Přesvědčíte se konečně o pravdě na modelu, který je tak obrovský že jej nelze přehlédnout. Je jím zatmění Měsíce. Dochází k němu při úplňku, kdy se nachází měsíc, země a slunce na jedné přímce. Představte si vodorovně napnutou niť, na které jsou tři korálky. Ten nejbližší si dejte k oku. To je slunce vysílající světelné paprsky na druhý korálek. To je Země. Tento korálek (Země) brání světelným paprskům slunečným v dopadu na třetí korálek to je měsíc. Vrhá na něj stín.

Teď si představte bramborou placku a rovněž si ji dejte vodorovně před oči. Jeví se jako tlustá čára.

Kostky jsou vrženy a my se setkáme 8. dubna 2024 v Americe při nejbližším zatmění měsíce.

Bude-li se stín na měsíci jevit jako tlustá čára, jsme placatí. Bude-li stín kulatý jsme holt Zeměkoule.

Ivan Neumann

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz