Hlavní obsah

Řeka čaruje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualita

Článek

Pamatuji si na film, ještě černobílý, někdy z 50 let, kde řeka Sázava vrátí mládí stárnoucímu úředníčkovi. Stačilo jen, že si v ní trochu zaplaval. Ten film měl název „Řeka čaruje“. Byla to samozřejmě pohádka pro dospělé. Kdo by si tenkrát pomyslel, že se na počátku dalšího století projeví naše stará dobrá Berounka jako kouzelnice, která si počaruje až oči přecházejí. Jak jinak si vysvětlit posudek soudního znalce, který potvrdil, že jednoho dne byl v bodě A jejího toku vypuštěn jed s kapacitou zabít několik desítek tun ryb a tento jed (pomocí kouzel) neomámil, natož aby zabil jedinou rybičku po trase 3,5 km.

V bodě B si to vynahradil a řádil desítky km a zabíjel tuny vodních živočichů. Pokud Berounka čarovala a jde o pohádku, je všechno v pořádku. Pokud jde o skutečnou událost, mají lidé se zdravým rozumem v ČR právo chtít po orgánech činných v trestním řízení, aby se chopili faktu a učinili závěr s kritickým a vědeckým přístupem k pohádce dědečka Kiliána.

Pomocí jedu se totiž v řekách pytlačívalo. Jed zabíjel ryby už několik metrů po vypuštění do řeky a ne až po 3,5 km! Možná je tato skandální kauza příležitostí pro pana Prezidenta zasáhnout svojí pravomocí a alespoň zbavit nevinného člověka a instituci z obvinění ze zločinu, který nemohli spáchat, ledaže by uplatili Berounku, aby čarovala.Tady by se muselo uplácet a čarovat.

Jed odšpuntovaný u vašich úst působí okamžitě a ne až v tlustém střevě. Kdyby působil podle znalce Kiliána, tak by se v Norimberku nikdo z těch nacistů neotrávil. Stačili by je vypumpovat.

Já vím, ono se tady u nás, zejména posledních 10 let, blblo hodně na kvadrát. Nemělo by ale na tom být už dost? Jestli nestačí na rozuzlení případu otravy Bečvy teorie podložená vědou a zdravým rozumem, tak ať je provedena rekonstrukce. Rybáři rádi dodají potřebné ryby. Místo jedu lze použít omamnou chemikálii. Jestli tato, během 3,5 km putování Bečvou neomámí ani rybičku, má pravdu soudní znalec. V opačném případě to ten znalec zaplatí spolu s institucí, která má svoji výpusť nejblíže za bodem B.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz