Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Guerilla gardening - partyzánské zahradničení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana M.

Jak zkrášlit díky rostlinám místo, které je smutné a zanedbané.

Článek

Pirátské zahradničení je sázení nebo setí na cizím pozemku bez souhlasu, někdy i vědomí majitele. Týká se to hlavně zanedbaných a ošklivých pozemků a cílem je prostě to místo udělat hezčím. Technicky je to nelegální, prakticky je to vlastně docela sympatická iniciativa, protože ukazuje, že lidem není jedno, v jakém místě žijí.

Jedné takové osazovací akce jsem se zúčastnila taky, sázeli jsme rostliny pod strom v ulici, kde to ani pro ty stromy nebylo moc příznivé. Málo vody, protože ta dešťová z větší části odteče do kanálu. Mezi vysokými domy je i málo slunce. Čůrající pejskové tomu taky nepřidají. V malém by jejich moč i exkrementy mohly být hnojivem, ale ono je toho „hnojiva“ v pražských ulicích příliš moc. No a samozřejmě se občas najde člověk, který veřejné považuje za vlastní a hezkou kytku prostě ukradne. Proto jsme použili sazenice darované, kterých se někdo potřeboval zbavit. Nakonec jsme rostliny zalili. Ideální je, když někdo v okolí má chuť a zájem občas zalít. V našem případě to je blízká kavárna, která mívá venku stolky a jsou rádi, když je tam kousek zeleně.

Pokud víte o nějakém místě, kde by trochu zeleně vypadlo líp, než ušlapaná hlína, můžete to taky zkusit. První vás čeká odstranění odpadků a prokypření té zeminy, která už tam je. Raději s rukavicemi. Pak budete muset nějakou pořádnou zeminu přidat, skvělý by byl zralý kompost, pokud ho máte kde vzít. Nedávejte příliš velkou vrstvu a hlavně nezasypávejte kmen stromu, hrozila by mu hniloba.

Pak přijdou na řadu rostliny. Na jaře můžete zkusit i semena, ale jistější bude použít hotové sazenice. Nápadné barevné květiny se v tomto případě nehodí, protože by je rychle někdo sebral. Nabízejí se trnité rostliny, třeba ostropestřec mariánský, což je krásný jednoletý bodlák s fialovými květy. Drahé rostliny v obchodech nekupujte, krádež by vás dost mrzela. Ale můžete se pustit do vlastního množení rostlin na balkóně nebo doma. Dobře se množí třeba máta, meduňka nebo šalvěj. Pak jsou rostliny, které tvoří spoustu semen, třeba měsíček nebo afrikán.

Kdyby šlo to místo nějak ohraničit, bylo by to skvělé. Nemusí to být vysoký plot, i nízká hradba z kamenů nebo dvaceticentimetrový dřevěný plůtek pomůže lidem ukázat, že tady se nešlape, tady je záhonek.

Další doporučení:

Předem se smiřte s možností neúspěchu. Podmínky na ulici jsou pro rostliny náročné, někdy to prostě nedají. Aspoň na chvíli jste vypěknili nějaké zanedbané místo. A příště to možná bude lepší.

Naučte se rostliny a květiny množit. Není to tak těžké, některé se snadno rozrůstají z uříznutých větviček, listů nebo kořenů. Umí to např. máta, rajče nebo bazalka. Jiné se zase dobře vysemeňují, například měsíček lékařský.

Nepěstujte invazivní rostliny. To jsou přistěhovalci odjinud, které mají potenciál rychle se šířit a utlačovat rostliny, které k nám přirozeně patří. Jednou takovou je například lupina, krásná rostlina s nápadnými fialovými květenstvími. Při růstu vylučuje do půdy látky, které ostatním rostlinám nevyhovují a snadno tak vytvoří rozsáhlý porost.

Pokud to jde, domluvte se předem s majitelem pozemku např. s městskou částí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám