Hlavní obsah
Věda

Noc vědců v Národním zemědělském muzeu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ivana M.

Moje dojmy z Noci vědců v muzeu.

Článek

Noc vědců je každoroční akce, kdy se veřejnosti představují různé vědecké instituce po celé republice. V Česku se koná od roku 2005 a je pro veřejnost všeho věku od dětí až po seniory příležitostí dostat se i na místa, která běžně přístupná nejsou. Já jsem se rozhodla jít do zemědělského muzea v Praze na Letné, hned vedle známějšího Technického muzea. Chodím tam ráda, protože se tam vždycky něco nového dozvím a líbí se mi, že se hodně věnují i dětem. Učit děti o tom, odkud pochází naše jídlo je hodně důležité zvlášť dnes, kdy pro potraviny chodíme do obchodu a o jejich produkci víme strašně málo.

Zemědělské muzeum připravilo program od pěti odpoledne až do deseti večer. Svůj stánek měly v muzeu různé výzkumné organizace a na programu bylo několik odborných přednášek. Děti měly možnost sbírat razítka a dostávat odměny. Taky jich přišlo hodně a evidentně si to užívaly.

Mně nejvíc zaujal stánek, kde měli v Petriho miskách různé druhy mikroorganismů. Vím, že jich existuje spousta, popsáno bylo jen malé množství z nich. Jinde jsme zase viděli drony pro zemědělské využití společně s termokamerou. Bramborářský ústav prezentoval různé odrůdy brambor, včetně jedné se sytě fialovou dužinou. Ochutnala jsem chleba upečený z různých druhů obilí a také sladké želé bonbóny s léčivými účinky s extraktem ze smrkových výhonků nebo z cibule. Včelaři přivezli malý úl a mohli jsme očichat, jak to v takovém úlu voní.

Stihla jsem také tři přednášky, jednu o mikroorganismech v rostlinách, další o kryobance, která uchovává vegetační vrcholy různých odrůd užitkových rostlin při teplotě mínus 196°C. Hodně zajímavá byla přednáška o občanské vědě a o tom, jak může i běžný člověk pomocí vědeckému výzkumu svým pozorováním nebo sběrem vzorků. Představili nám projekt najdije.cz, který mapuje výskyt několika druhů bezobratlých a to invazivních druhů, které jsou v naší přírodě cizí a způsobují ji škody. Nově se monitoruje sršeň asijská, která je nebezpečná např. pro včely a která se v minulých dnech poprvé objevila i na našem území.

Národní zemědělské muzeum stojí za návštěvu i mimo Noc vědců. Najdete tu tři patra s expozicemi, jako je lesnictví, rybářství, gastronomie nebo zemědělská technika. Hodně se myslí na děti, ty se tu rozhodně nudit nebudou. Přístupná je i plochá střecha, kde je malé políčko a několik včelích úlů. A samozřejmě nádherný výhled do okolí. Za budovou muzea je volně přístupný dvůr s drůbeží a dětskými atrakcemi.

Kromě hlavní budovy v Praze má muzeum pobočky i na dalších místech po celé republice a i ty stojí za návštěvu.

https://www.nzm.cz/

https://www.najdije.cz/

https://www.nocvedcu.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz