Hlavní obsah
Knihy a literatura

Velký mlýn v Praze-Libni aneb proměna knihovny

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ivana M.

Obrázek Velkého mlýna v Praze-Libni

Pražská Libeň už má také svoji knihovnu a zároveň prostor pro kulturu. Zároveň je tu i kavárna.

Článek

Miluju knížky a knihovny. V Libni donedávna knihovna chyběla, ale letošního července funguje i tady, ve Velkém mlýně na břehu říčky Rokytky blízko libeňského zámečku.

Knihovna je propojená s kavárnou, můžete volně procházet všemi prostory, ani nemusíte být registrovaní v knihovně. Uvědomila jsem, že mám knihovnu spojenou s představou místa, kam přijdu, výběru, odejdu. Prostě taková rychlá akce, něco, co nezabere moc času. Ve Velkém mlýně jsem to ale vnímala jinak. Spíš jako místo, kde člověk může strávit hodně času, vypnout, začíst se a odpočinout si. Takové zpomalení. Už to není o tom, že si rychle výběru a doma si pak budu číst. Proměňuje se to ve společenské místo, kde je důvod pobýt déle.

S touhle proměnou se ale taky mění energie knihovny. Už to není tak tiché místo, kde by se dalo v klidu studovat. S lidmi přichází i ruch a hluk. Střetávají se tu dvě funkce - potřeba klidu a ticha ke čtení a potřeba potkávat se a družit se. Člověk potřebuje obojí, i když navzájem se tyhle dvě potřeby poněkud ruší.

Velký mlýn mi připadá jako zajímavý experiment, kde se hledá (pro mě) neobvyklý způsob fungování. Mám ráda experimenty, vnímám je jako zvědavé prozkoumávání toho, jak jinak - a možná lépe - můžou věci kolem nás fungovat. S experimentem souvisí i riziko neúspěchu. Když zkoušíte něco nového, tak se to prostě může nepovést. Není to selhání, je to proces učení. Je to způsob, jak objevovat, a taky obohacovat, svět. Dělat nové věci a učit se z nich. Nechat si, co se osvědčilo, poučit se z toho, co se nepovedlo. A do dalšího experimentu jít o zkušenost bohatší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám