Hlavní obsah
Lidé a společnost

Den Matek: Historie nezapomenutelného svátku a jeho skrytý význam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Den matek je svátek, který slavíme každoročně druhou neděli v květnu. Tento den se stal tradicí již před více než sto lety a má své hlavní kořeny v USA. Jeho cílem bylo uctít matky za jejich obrovský přínos pro rodinu i společnost jako celek.

Článek

Dnes je Den matek oslavován po celém světě. Je jedním z nejvýznamnějších dnů v roce, kdy si mnoho lidí uvědomuje důležitost mateřství a vděčnosti za lásku a péči, kterou nám matky poskytují. Co ale skrývá tento svátek za zdánlivou banalitu?

Původ a vývoj svátku

Jeho původ sahá až do starověkého Řecka, kde byla každoročně konána oslava bohyně Rhei, matky všech bohů. V moderní době se Den matek začal slavit na přelomu 19. a 20. století v USA, a to díky iniciativě Anny Jarvisové, která chtěla uctít památku své matky a založila organizaci Mothers Day International Association. Postupem času se tento svátek rozšířil i do dalších zemí. V České republice se Den matek slaví od roku 1923 vždy druhou květnovou neděli, jako den uctění matek a poděkování jim za jejich bezmeznou lásku a ochranu, kterou svým dětem po celý život poskytují. Tento den je spojený s tradicemi jako jsou různé dárky pro maminky, krásná kytice z jarních květů, která vždycky zahřeje u srdíčka a každou maminku potěší. Nicméně skrytý význam tohoto svátku je hlavně v tom, že nás upozorňuje na hodnoty rodiny a lásky mezi lidmi.

Symbolika květin a dárků

Symbolika květin a dárků pro matky je velmi významná a má své kořeny již v minulosti. Květiny jsou tradičním dárkem ke Dni matek, protože symbolizují krásu, lásku a úctu. Růže jsou nejpopulárnější volbou, přičemž červené růže znamenají lásku a vášeň, bílé růže pak čistotu a oddanost. Další oblíbené květiny jsou tulipány, lilie nebo fialky. Kromě květin se také často dávají různé drobnosti, jako jsou šperky nebo kosmetika. Tyto dárky jsou pro maminku za vděčnost, co pro nás dělala, jak se o nás starala, když jsme byly malé neposedné děti a také za to, jak nás vychovala.

Foto: Pixabay/Public domain

Matka zdroj života a lásky

Matka je pro mnoho lidí nejvýznamnějším zdrojem života a lásky. Je to ona, kdo nás přivedl na svět a celým srdcem se o nás stará. Matky jsou obvykle prvními osobami, které poznáme v životě a jejich láska k nám je bezpodmínečná. Bez matek bychom nemohli být tím, co jsme dnes.Matky hrají klíčovou roli v rodinách i ve společnosti. Jsou to často ony, kdo udržují rodinné tradice a hodnoty, učí své děti morálce a etice, a pomáhají jim růst do silných jedinců. Matky také často tvrdě pracují pro blaho svých rodin, aby zajistily potřeby svých dětí. Proto si matky zaslouží naši úctu, vděčnost a lásku každý den.

Foto: Freepik/Public domain

Vztah mezi mateřstvím a feminismem

Vztah mezi mateřstvím a feminismem je téma, které vyvolává mnoho diskuzí. Feministky se často snaží bojovat proti stereotypům spojeným s mateřstvím, jako jsou například očekávání společnosti, jak by matka měla vypadat nebo co by měla dělat. Toto mínění a očekávání často vede k tomu, že ženy jsou nuceny opustit své pracovní pozice a stát se plnohodnotnými matkami. Na druhé straně ale existují i feministky, které vidí mateřství jako způsob osvobození od patriarchálních hodnot. Podle nich mají právo na rozhodnutí o tom, zda chtějí být matkami nebo nikoliv. Takový přístup podporuje myšlenku volby a respektuje individuálnost každé ženy bez ohledu na to, jestli si zvolila mateřskou roli nebo nikoliv. Celkově lze tedy říct, že vztah mezi mateřstvím a feminismem není jednoduchý. Závisí totiž na konkrétním pohledu daných feministek a jejich osobních zkušenostech s mateřstvím. Nicméně, mateřství by nemělo být vnímáno jako nutnost nebo povinnost. Mělo by být respektováno rozhodnutí každé individuální osoby.

Respekt k ženám

V mnoha zemích se jedná o velmi významnou událost, během níž jsou matky oslavovány a obdarovány dárky. Také existují různé přístupy ke Dni matek, které mají i své stinné stránky. Mnoho lidí si totiž myslí, že tato tradice podporuje spotřebitelskou společnost a nutí lidi utrácet peníze za zbytečné věci. Jiný pohled na Den matek by mohl spočívat v tom, aby jsme se zamysleli nad skutečným významem tohoto svátku. Místo toho, abychom kupovali drahé dárky a květiny jen proto, že je to tradiční zvyk, mohli bychom projevit lásku ke svým matkám i jinak. Třeba tím, že jim pomůžeme s domácím úklidem, nebo uvaříme dobrou večeři bez ohledu na datum v kalendáři. Pokud bychom své mamince chtěli udělat ještě větší radost, můžeme ji pozvat na pěkný oběd případně wellness procedury.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz