Hlavní obsah
Lidé a společnost

Nejvyšší ženy Evropy: Jedna nenašla klid ani po smrti, druhou dívku rodiče vystavovali jako atrakci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

V dnešní době se mnoho lidí zajímá o historii a životy významných osobností, které svou výjimečností dokázaly překonat společenské bariéry. Janu Bunfordovou a Trijntje Keeverovou proslavila jejich výška natolik, že byly zapsány do knihy rekordů.

Článek

Obří žena z Británie

Jana Bunfordová navštěvovala střední školu St. Michael’s Secondary School v Bartley Green. Ve škole projevila mimořádný talent pro vyšívání. Školní lavice a židle pro ni byly velmi nepohodlné. V důsledku toho se rodiče rozhodli dceru ze školy odhlásit ještě před jejími 13. narozeninami 26. července 1908. Toho dne byla doma změřena naboso a měřila 198 cm. O dva roky později, v době svých 15. narozenin, dosáhla Bunfordová výšky 213 cm. O čtyři roky později jí naměřili výšku 233 cm. V den svých 21. narozenin měřila Bunfordová 241 cm, což byla její maximální výška ve stoje a bez bot. Jana Bunfordová známá jako Ginny se narodila v roce 1895 ve Velké Británii. Již od dětství trpěla gigantismem, což znamená nadměrný růst.

Její život byl kvůli výraznému handicapu plný překážek a diskriminace. Nicméně Jana nikdy neztratila optimismus a snažila se najít pozitivní stránky svého příběhu. Stala se populární osobností na veletrzích krásy, a dokonce si zahrála i menší role ve filmech. Její velikost jí bránila v běžném fungování a musela se spoléhat na pomoc ostatních lidí. Vážná nemoc jí ale záhy vzala život. Janě Bunfordové bylo pouhých 26 let, když podlehla komplikacím spojeným s gigantismem. Jejím odkazem je dodnes inspirativní přístup k životu navzdory tělesnému hendikepu. Je považována za hrdinku mezi nejvyššími ženami historie.

Foto: Arne Hendriks / Flickr

Obě ženy měly neuvěřitelně velkou nohu.

Výjimečná postava s rekordní výškou z Nizozemska

Druhou nejvyšší ženou Evropy byla Trijntje Keevera. Trijntje se narodila v dubnu 1616 jako dcera nizozemského kapitána Cornelise Keevera z pruského města Elbing a Anny Pouwels Cornelis, která byla jeho služebnou. Trijntje měla dva nevlastní sourozence z otcova předchozího manželství. Když jí bylo devět let, měřila neuvěřitelné dva metry a její rodiče se rozhodli vydělávat peníze tím, že na jarmarcích vybírali od lidí poplatky za to, že uvidí jejich nepřirozeně vysokou dceru. Trijntje žila krátce, zemřela v sedmnácti letech na rakovinu. Pohřbena byla 7. července 1633 v rodném Edamu a epitaf na jejím náhrobku na ni vzpomínal jako na velkou dívku s velkým srdcem. Její konečná výška byla odhadována na 254 cm, a stala se tak nejen nejvyšší ženou Evropy, ale i celého světa. Během svého života navštívila mnoho králů a šlechticů, kteří si chtěli prohlédnout její ohromující postavu naživo. Na radnici v jejím rodném městě Edam je k vidění obraz Trijntje, jehož autor je neznámý. Vystaveny jsou zde rovněž její boty o velikosti 54.

Obě ženy se staly inspirací pro celý svět

Jana byla známá jako nejvyšší žena v Evropě a její postava byla velmi štíhlá. Byla to silná žena s obrovskou vůlí a odhodláním, což ji vedlo k tomu, že se stala jednou z nejslavnějších žen na světě. Naopak Trijntje byla postavou plná a robustní. I přesto dokázala být krásnou a elegantní dámou. Oba tyto vzory ukazují, že i když máte nesrovnatelný talent či fyzickou schopnost, je možné dosahovat úspěchu prostřednictvím tvrdé práce a vytrvalosti. Tyto dvě ženy se následně staly inspirací pro každého muže i ženu po celém světě, a ukazují jim cestu ke splnĕní snů, bez ohledu na jakékoliv životní překážky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz