Hlavní obsah
Lidé a společnost

Královna kurtizán Imperia Cognati: Dívka, která spáchala sebevraždu se dočkala velkolepého pohřbu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Když Raffael Santi vzhlédne, uvidí nade dveřmi krátký nápis. Zváni jsou pouze ti, kteří přinesou, vtip a dobrou náladu a při odchodu zanechají peníze nebo dárek hodný úcty. Mladý malíř právě vstupuje do sídla římské kurtizány Imperie.

Článek

V okně honosného paláce na křižovatce římských ulic Via di Monserrato a Via del Pellegrino bylo možné spatřit nesmírně krásnou dívku. Šlo o Imperii Cognati, která zde byla záměrně vystavena na obdiv. Je to prostitutka. Je prakticky nemožné ji přehlédnout, protože byla tak krásná jako sama bohyně Venuše. Svůj půvab a šarm zdědila po své matce Dianě, která se rovněž živila jako kurtizána. Kdo byl dívčiným otcem, není jasné. Spekuluje se, že by to mohl být papežův ceremoniář Paris de Grassis. Krásná Imperia se velmi brzy vydala ve šlépějích své matky. Začala prodávat své tělo už v pouhých čtrnácti letech.

Dostupná byla pouze pro nejbohatší

V přepychově zařízeném salonu se ozývaly ukolébavkové verše, pocházející z úst Imperie, od níž její nejbohatší klient nemohl odtrhnout oči. Byl to sienský bankéř Agostino Chigi, považovaný za nejbohatšího muže své doby. Imperia nebyla jen tak ledajaká kurtizána. „Byla to žena duchaplná a vzdělaná, která se kromě provozování hudebního obchodu naučila psát sonety od jistého Domenica Campana.“ Dívka se stýkala jen s vybranou společností vlivných a bohatých mužů. Díky Chigimu, s nímž údajně zplodila dvě dcery, si mohla zřídit salon v paláci na dohled od centra Říma. Kromě toho bankéř věnoval Imperii také rozlehlou vilu za městem.

Modelem byla krásná Imperia

Nástěnná malba je prakticky hotová. Raffael Santi trochu ustoupil, aby si ji lépe prohlédl. Zobrazuje mořskou nymfu Galateu ve velké mušli, kterou táhnou delfíni. Jeho modelem je Imperia. Není to náhoda. Fresku vytvořil umělec pro Chigiho, který si dílo objednal pro svou vilu Farnesina, kterou právě dokončoval. Raffael však krásnou kurtizánu zobrazil ještě v několika dalších dílech, mimo jiné jako Sapfó na fresce Parnas, kterou lze obdivovat ve Vatikánu. Zdá se, že krásnou Imperií byl po nějakou dobu posedlý. Někteří historici se domnívají, že s ní sdílel mnohem více než jen lásku k sonetům a hudbě.

Zasloužila si velkolepý pohřeb

Pořádal se velkolepý a nákladný pohřební obřad, který dodnes mnoho lidí nemá rádo. „Víš, jaká byla Imperia,“ špitali si mezi sebou nejen samotní klienti Imperie, ale i místní lidé, kteří se přišli s touto nádhernou dívkou rozloučit. Krásná kurtizána, mezi jejíž klienty patřil bankéř Angelo Del Bufalo, nebo budoucí kardinál Jacopo Sadoleto. Imperia zemřela jen pár dní po dovršení svých 26 let. Co bylo příčinou její předčasné smrti, není dodnes jasné. „Zemřela bohatá, uctívaná a důstojná ve svém vlastním domě,“ poznamenal básník Pietro Aretino. Podle jedné verze spáchala sebevraždu, protože ji Chigi chtěl opustit. Byl to právě onen bohatý bankéř, který jí vystrojil velkolepý pohřeb. Během něj spočinuly ostatky královny kurtizán v honosné hrobce v bazilice svatého Řehoře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz