Hlavní obsah
Lidé a společnost

Drsný rituál Aztéků: Bohům byli oddáni natolik, že se nechali zaživa stáhnout z kůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels/Public domain

O aztécké kultuře každý z nás jistě slyšel. O jejich stavebním i bojovém umu se mluví do dnešní doby. Věděli jste však, že tito lidé používali děsivý rituál, aby se dostali blíže k Bohu, kterého uctívali?

Článek

Archeologové v jednom z aztéckých chrámů, který se nachází v Mexiku, našli speciální nádoby plné lidských kůží. Podle názorů vědců z celého světa uctívali nějakého boha, jenže nikdo z nich nepřišel na to, proč zrovna tímto děsivým způsobem. V roce 2019 američtí vědci udělali pokrok, když objevili chrám na území státu Puebla. Tento chrám nejspíše pochází z období 900–1 150 let před naším letopočtem. Místo bylo podle nezávislých odborníků využíváno Aztéky a zasvěceno bohu Xipe Totecovi.

Tomuto faktu přispívají i zdejší nálezy, jako jsou například dvě lebky a trup, což má znázorňovat samotného boha. „Jde o opravdu krásnou sochu, měří 80 centimetrů,“ prozradila v jednom ze svých rozhovorů šéfka archeologického týmu. „Jedna socha měla díru v břiše, do níž se údajně během obřadu dával rituální zelený kámen,“ dodala archeoložka. Ta dále vysvětlila, že bůh byl spojován s plodností, úrodou, ale i s životem, smrtí a bojem. Podle legendy dokázal tento bůh měnit podobu, a doslova převlékat se z kůže do kůže. Byl to možná jeden z hlavních důvodu, proč Aztékové tímto drsným způsobem tohoto boha uctívali?

Celá kultura a život Aztéků se točil především kolem úcty k bohu, kterému se chtěli zavděčit. I proto pořádali obětní obřady, v rámci nichž dávali dary bohům. Tyto obřady byly velmi slavností a honosné, většinou o nich věděla celá říše a každý se této akce chtěl zúčastnit. Lidé však neobětovali jen věci, ale i živé tvory. Ať už to byla zvířata, anebo lidé. V okolí Mexika se pořádaly rituály, které patřily k těm nejkrvavějším. Lidská oběť se položila na stůl, řadoví knězi jí chytli za končetiny a hlavu, poté ji nejvyšší duchovní zaživa vypreparoval srdce, a krví potřísnil obřadní místo.

Dalším extrémem byl obřad pro boha

Dokážete si představit, jak zhruba probíhal obřad, při kterém si Aztékové nechávali stahovat kůži z těla? Jde opravdu o náročnou představu, která není vůbec příjemná. Jedná se o jeden z nejhorších rituálů z historie vůbec. Podle odborníků to probíhalo tak, že oběti přivazovali a zaživa, bez jakéhokoliv omámení smyslů, je stáhli z kůže. Teorie tohoto obřadu nám říká, že poslední stažená kůže se věnovala soše jejich milovaného boha. Konali tak díky legendě, podle které si Xipe Totec dokázal měnit kůži? Nic zásadního vědci doposud neobjevili, snad jen fakt, že se jedná o jeden z nejvýznamnějších rituálů tehdejší doby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz