Hlavní obsah
Lidé a společnost

Einstein manželem: Aby měl od své ženy klid, zadal jí úkoly, které ji dostaly na úroveň služky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/Public domain

Aby svou ženu udržel co nejvíc v klidu, dal jí podmínky, které ji degradovaly na úroveň služky. Každý zná jeho tvář, spousta lidí i o půlnoci přemýšlí nad rovnicí E = mc². Toto je životní příběh největšího myslitele minulého století.

Článek

O jeho úspěších víme opravdu mnoho. Méně se však mluví o jeho soukromém životě. O životě Alberta Einsteina, který za zavřenými dveřmi nebyl milujícím a oddaným manželem. Zejména Mileva Marić, jeho první manželka, by o tom mohla vyprávět. Jak uvedl deník New York Times, v jednom z dopisů své ženě Einstein napsal seznam příkazů, které by dnes asi u žádné jiné ženy neprošly.

To není žena, to je knihomol

Mileva Marić se od mládí lišila od ostatních dívek. Zatímco ony viděly svou budoucnost v domácnosti a s dětmi, ona se rozhodla studovat fyziku na elitní univerzitě v Curychu, kde byla teprve pátou ženou. Tehdy se říkalo, že dívky nemají tak vyvinutý mozek, aby mohly studovat na univerzitě, a Milena si proto již během svého studia vytrpěla své.

Žena řeší mé matematické problémy

Mileva a Albert se stali partnery ve vědě a později manželi i pyšnými rodiči. V jejich rodině však bylo místo jen pro jednoho génia, a tak Mileva strávila léta v manželově stínu, přestože mu pomáhala formulovat teorii relativity. „Potřebuji svou ženu, ona řeší všechny mé matematické problémy,“ citoval Einsteina americký deník. Při mnoha příležitostech Einstein v dopisech psal o jejich společné práci, vždy se zmiňoval o našich nových studiích, našem výzkumu, naší teorii a spolupráci manželů později uznal i jejich syn Hans Albert. Vždy hovořil o tom, jak viděl své rodiče pracovat společně po večerech u jednoho stolu.

Zamiloval se do zdravotní sestry

Přesto se ve vědeckých pracích objevovalo pouze Einsteinovo jméno. Nobelovu cenu nabídl Milevě pouze výměnou za rozvod, když se zamiloval do své sestřenice Elsy. To byl hřebíček do rakve jejich manželství. Ačkoli s ní už nechtěl být, kvůli jejich dětem Einstein své ženě řekl, že by měli žít spolu a vystupovat na veřejnosti bok po boku.

Aby od ní měl co nejvíce klidu, poslal jí v jednom z dopisů podmínky, které ji degradovaly na úroveň služky. „Ke své ženě se chovám jako k zaměstnanci, kterého nemohu propustit. Mám vlastní ložnici a vyhýbám se tomu, abych s ní byl sám,“ napsal podle New York Times v dopise své milence a sestřenici. Proto také pro svou ženu vydal 10 příkazů, které musí dodržovat, aby mohli společně fungovat.

10 příkazů pro manželku

  1. Zajistíš, aby mé oblečení a prádlo bylo vždy v pořádku.
  2. Zajistíš, abych měl každý den tři jídla ve svém pokoji.
  3. Zajistíš, že moje ložnice a pracovna budou uklizené, zejména můj psací stůl bude sloužit pouze mně.
  4. Zdržíš se veškerého osobního kontaktu se mnou, pokud to nebude nezbytně nutné pro společenské účely.
  5. Nebudeš mě žádat, abych seděl doma.
  6. Nebudeš mě žádat, abych s tebou chodil ven nebo někam cestoval.
  7. Nebudeš ode mne očekávat žádné důvěrnosti a nebudeš mi nic vyčítat.
  8. Přestaneš mluvit, když ti to řeknu.
  9. Bez protestů opustíš mou ložnici nebo kancelář, když ti řeknu.
  10. Slíbíš, že mě nebudeš ponižovat slovem ani chováním před dětmi.

Manželství trvalo jen pár měsíců

Hravé manželství s grobiánskými podmínkami trvalo jen několik měsíců. Mileva nakonec Einsteina opustila a odstěhovala se s dětmi do Curychu. Einstein požádal o rozvod a slíbil, že pokud získá Nobelovu cenu, daruje ji své ženě. „Pokud získám Nobelovu cenu, dám ji celou tobě.“ Einstein se s ní nakonec rozvedl. Několik měsíců po rozvodu se oženil se svou sestřenicí, s níž zůstal až do její smrti. Když v roce 1922 získal Nobelovu cenu, předal Milevě přesně polovinu peněz. Mnozí se domnívají, že jí polovinu dal za její poloviční spolupráci na jeho tvorbě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz