Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gruzínský Casanova Stalin: V exilu zplodil dítě s třináctiletou dívkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Poprvé s historkou vyšel na veřejnost Nikita Chruščov, po Stalinově smrti první muž Kremlu také ten, kdo pojmenoval kult osobnosti. Dokonce tehdy pověřil šéfa KGB Ivana Serova, aby vše pečlivě vyšetřil. Potřeboval argumenty, proč byl Stalin mizera.

Článek

Byl to další důkaz Stalinovy zkaženosti. Chruščov o něm měl prohlásit, že byl sexuální zrůdou. Zplodil totiž dítě s třináctiletou dívkou. Byl spíše považován za zvrhlíka kvůli jeho krutosti na nepřátelích, kterých se dopouštěl. Ženy ho zajímaly jen tehdy, když se bavil a opíjel alkoholem.

Aféru šetřila tajná policie

Generál Serov nechal celou aféru prošetřit v roce 1956 a zpráva byla překvapivě pravdivá. Spis vidělo vedení, podepsal ho Molotov a uklidili ho do nejhlubších archivů. Nicméně archivy svědectví přece jen jednou vydají. Dívka se jmenovala Lidija Perepryginova a vše dopodrobna popsala ve svých zápiscích. Bydlela a žila v malé sibiřské vesnici Kurejka, kde Stalin shodou okolností pobýval ve vyhnanství. Lidija byla sirotek, a občas Stalinovi, jemuž v té době bylo už pětatřicet let, donesla jídlo, a také posluhovala. Byl pro ni zajímavý a pohledný muž. V té době byl urostlý štíhlý a přitažlivý, uznávaný básník a vzdělaný v kněžství. Rovněž ale nelítostný marxistický terorista, a brutální gangsterský boss - Rudý kmotr, který Leninovy bolševiky financoval řadou krvavých bankovních loupeží, vydíráním a pirátstvím.

Ve volném čase se Stalin rád bavil tančil a zpíval

K milostnému románku došlo v létě roku 1914. Oba se spolu rádi bavili, tancovali, opíjeli se, a samozřejmě spolu měli i poměr. Stalina během jeho exilu hlídal policista jménem Ivan Laletin. Nenáviděl ho a rozhodl se, že ho přistihne inflagranti a to se mu také povedlo. Došlo mezi ním a Stalinem k souboji, ve kterém byl Stalin šavlí poraněn na obličeji a za to ho vyhnal z domu. Protože se aféra na malé vesničce rozkřikla mezi lidmi, Stalin začal s Lidijí bydlet v jejich domě. Její bratři s ním nechtěli sedět u jednoho stolu a tak často docházelo k rozepřím. Když Lidija zjistila, že je těhotná, musel slíbit, že se s ní ožení. Lidija porodila dítě, které brzy nato zemřelo. Stalin u toho byl, ale nikde se o tom nezmiňoval. O dva roky později Lidija se Stalinem počala další dítě. Stalin ženám často sliboval svatbu, ale sliby neplnil. Dokázal se zasnoubit se třemi ženami, které všechny opustil. Všechny se shodly na tom, že to byl muž s planoucíma očima. Byl vždy tajemný, povýšený a lišácky mazaný. Mladý Stalin svedl hodně žen, ale revoluce byla vždy na prvním místě. Opouštěl děti a porušoval závazky, jakmile revoluce zavolala.

Dalších osm dětí

V říjnu 1916 Stalina odvedli do carské armády, ale on věděl, že jeho poraněná zatuhlá paže neprojde lékařskou prohlídkou. Začátkem roku 1917 Lidija porodila syna Alexandra. Neřekla to Stalinovi, ten se to však nějakým způsobem dozvěděl. Stalin ji už nikdy nekontaktoval, nikdy jí nepomohl a distancoval se od celé jedné éry svého života. Lidija se později provdala za rybáře, který přijal malého Alexandra za svého. Stala se kadeřnicí a s manželem měla dalších osm dětí. Synovi se v jeho dospělosti rozhodla říct pravdu o jeho pravém otci.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz