Hlavní obsah
Jídlo a pití

Historie nápojů: Z piva se vyráběl ocet, snídalo se kobylí mléko a pálenka byla ze zkaženého vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash/Public domain

I když si možná řeknete, že vodu nepijete a raději se napijete něčeho ostřejšího, abyste se povzbudili, v minulosti byla především voda tím nejdůležitějším nápojem v lidském životě.

Článek

Čistá voda

Je zajímavé, že v dobách, kdy lidé ve velkém používaly studny, byla voda z řek a potoků považována za kvalitnější. Voda ze studní byla považována za takzvanou mrtvou vodu. Zmínky o této skutečnosti se objevují také v pohádkách. Hovoří se v nich jako o živé a mrtvé vodě. Proč měla voda ze studní pověst mrtvé vody? Byla znečištěná výkaly, dobytkem a odpadky. Zato voda, ve které žily ryby nebo žáby, byla považována za zdravou a čistou. Ve středověku se ve velkém objevovaly vodojemy. Od 6. století př. n. l. je budovali i Řekové. Pro mnohé lidi je překvapením, že používání a pití minerálních vod není jen novodobou historií. Od středověku se minerální vody stáčely do lahví a přepravovaly na velké vzdálenosti. Obvykle v hliněných džbánech. Od 16. a 17. století se v Německu, Francii a Belgii používaly skleněné láhve. No a dnes, dnes tu máme PET lahve.

Bylinné čaje, sirupy a různé druhy mléka

Už pravěký člověk znal bylinné čaje. Na jejich výrobu se používaly léčivé a aromatické rostliny. Pila se také sladká míza, zejména z javoru a břízy. Teprve v 16. a 17. století se rozvinula výroba různých ovocných sirupů a šťáv. Sirupy nazývané zofty se vyráběly nejen z ovoce, ale také z rostlinných květů. Používalo se tradiční ovoce jako jsou třešně, hrušky, ale také plody dřišťálu a šťovíku. Za tekutiny byly považovány také polévky. Nahrazovaly jídlo a pití zároveň. Polévky mnohdy nahrazovaly snídani, a byly tak prvním jídlem dne. Nesmíme zapomínat ani na mléko. To bylo považováno za důležitý nápoj dne, ale stalo se zároveň i základním jídlem. Nepilo se však jen kravské mléko, ale také kozí, ovčí nebo kobylí.

Foto: Freepik/Public domain

Káva, čaj a čokoláda

Káva se do Evropy dostala ze Středního východu v roce 1554. Čaj v roce 1559. Pravidelný dovoz čaje do Nizozemska začal v roce 1638 a od té doby začala jeho oblíbenost velmi růst a to nejen v Nizozemsku, ale i v Anglii. V 18. století se čaj stal prvním nápojem dne. Ve střední Evropě si čaj získal oblibu až v polovině 19. století. Dalším velmi oblíbeným nápojem, je horká čokoláda. Kakao přivezl do Španělska mořeplavec Cortez v roce 1528. Ve Španělsku byla čokoláda exkluzivním nápojem se zahaleným tajemstvím. Teprve v 17. století se kakao dostalo do Nizozemska a Itálie.

Kvašené nápoje

Předpokládá se, že již pravěká společnost znala kvašené nápoje obsahující alkohol. Tyto nápoje se postupně vyráběly z obilí, ovoce, vinné révy a medu. Alkoholický nápoj se vyráběl dokonce i z mléka. Pivo je také velmi staré. Vařilo se již ve 3. tisíciletí př. n. l. v Egyptě. Bylo nefiltrované a k jeho pití se používala brčka. O nápoji z obilí, zřejmě o pivu, se zmiňuje již Talmud. Vařili ho Keltové, Slované i Germáni. Původní pivo neobsahovalo chmel. Místo toho se přidávaly různé byliny jako meduňka, rozmarýn, jalovec, ale také ovoce, maliny, lesní jahody atd. Chmel se do piva dostal až v 10. až 11. století. Zajímavé je, že pivo se pilo teplé a dokonce se z něj vařila různá piva. V tomto století dokonce existovala i pivní polévka. Z piva se vyráběl dokonce i ocet.

Foto: Pixabay/Public domain

Víno a medovina

Dalším důležitým nápojem minulosti i současnosti je víno. Vinná réva se pěstovala již v Egyptě, Mezopotámii a Řecku. Přesto je víno považováno za nápoj především klasického středověku. Původně se víno vyrábělo z divokých hroznů. Na jihozápadním Slovensku a jižní Moravě se hrozny určené ke zpracování na víno začaly pěstovat v 7. až 9. století. Víno se podobně jako pivo používalo také při vaření polévek, masa a dokonce i kaší. Rozšířená byla i ovocná vína. Velmi často z fíků, datlí, palmové šťávy. Zajímavým nápojem, který se zachoval až do dnešních dnů, je medovina. Byla rozšířená zejména u starých Slovanů. Vyráběla se z medu divokých včel. V Řecku byla považována za obětní nápoj. V Itálii se pila spíše jako víno.

Pálenky

První lihoviny byly různé tinktury z bylin např. ze zimolezu, rebarbory, kmínu, rohovníku, citronové a pomerančové kůry, hřebíčku atd. Chovatelské kmeny připravovaly kumys, což byl alkoholický nápoj ze zkvašeného kravského, velbloudího a ovčího mléka také z kobylího mléka. Klasická obilná pálenka se objevila v Irsku a Skotsku ve 12. století. Podobný nápoj se však v té době pravděpodobně pil i v jiných evropských zemích. Ve 13. století se v západní Evropě začal vinný nápoj vyrábět formou destilace. Byl velmi silný a měl sílu 60-90 %. Destilovala se také pivní pálenka. Platilo pravidlo, že se vždy vyráběla pouze ze zkaženého vína a piva.

Moderní nápoje

Moderní doba přinesla nové nápoje. Pivo má mnoho chutí a technologií výroby. Víno se pěstuje ze speciálně vyšlechtěných odrůd révy vinné a zcela jinými technologiemi než v minulosti. Káva už není jen káva. Podává se v mnoha variantách, například v létě oblíbená ledová káva. Vrátily se i některé nápoje z minulosti, například piva ochucená bylinkami a ovocem. Mladými moderními nápoji jsou energetické a izotonické nápoje. Sirupy i voda, jsou ale pořád stálicemi z dob minulých. Ale zkuste si v restauraci říct o mléko k pití. Budou si myslet, že jste blázen nebo recesista.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz